DRI u GSP: Milionske nabavke mimo zakona, isplaćivali uvećane zarade zaposlenima

Javno gradsko saobraćajno preduzeće "Novi Sad" plaćalo je konsultantske usluge, iako već imaju zaposlene u čijem opisu radnog mesta je da taj posao obavljaju, pokazao je izveštaj DRI.
DRI u GSP: Milionske nabavke mimo zakona, isplaćivali uvećane zarade zaposlenima
Foto: 021.rs
Osim toga, novosadsko preduzeće kojim rukovod Ivan Radojičić je u 2022. i 2023. godini, ove ugovore sklapalo preko nabavki na koje se zakon ne primenjuje. To je činilo tako što je planiralo cenu od 999.000 dinara, odnosno tačno do praga na koji se Zakon o javnim nabavkama ne primenjuje.
 
"Konsultantske usluge se odnose na poslove analize i korekcije konkursne dokumentacije i asistenciju pri objavljivanju javnih nabavki na Portalu javnih nabavki, a u preduzeću već postoje sistematizovana radna mesta u čijem opisu posla su ove aktivnosti", piše u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI).
 
Firma koju je GSP dve godine zaredom angažovao za taj posao je beogradski "Centar za menadžment", koja je već obavljala poslove nadzora i konsultacija za Grad Beograd i Vladu Republike Srbije. 
GSP je u 2022. i 2023. godini nabavljao i usluge pružanja stručne pomoći koja se odnosi na održavanje softvera i sistema elektronske naplate u iznosu od 9,2 miliona dinara bez primene Zakona o javnim nabavkama, a da nisu postojali razlozi za takve postupke. Ukupan iznos utrošen na ove usluge je 6,8 miliona bez PDV-a.
 
Firma sa kojom su u ovom slučaju sklapani ugovori je "Bus Logic". Reč je o istoj kompaniji koja je i izradila sistem elektronske naplate za novosadsko saobraćajno preduzeće, a koja od 2021. ima još 14 ugovora sa GSP na koje se primenjivao zakon. 
 
Između ostalog, GSP je od ove firme nabavljao beskontaktne plastične karte, uređaje za evidenciju radnog vremena, validatore, uređaje za fiskalizaciju, i drugo. Poslednji ugovor GSP je sa ovom firmom sklopio u junu ove godine. Odnosi se upravo na održavanje sistema elektronske naplate, a ukupna vrednost je 25,2 miliona dinara. Ovaj ugovor je "Bus Logic" dobio kao deo grupe ponuđača sa "Telekomom". Oni su ujedno bili i jedini ponuđači.
To da se na tendere Gradskog saobraćajnog preduzeća javlja samo jedan ponuđač, odnosno jedna grupa ponuđača, sudeći po izveštaju Državne revizorske institucije, nije izuzetak.
 
Naime, od 29 kontorlisanih postupaka javnih nabavki, na čak 25 javio se samo jedan ponuđač
 
DRI je Gradskom saobraćajnom preduzeću skrenuo pažnju i na druge nepravilnosti u vezi sa tenderima. Kako se navodi u izveštaju, preduzeće u 2022. i 2023. nije postupilo u skladu sa Zakonom kod pet postupaka javnih nabavki procenjene vrednosti 45,5 miliona dinara. U tim postupcima, preduzeće nije konkursnom dokumentacijom odredilo količine, pa je na taj način onemogućilo potencijalne ponuđače da pripreme i podnesu ponudu. 
 
Reč je o ugovorima sklopljenim uglavnom sa agencijama za privremeno zapošljavanje, kao i firmama za sanaciju oštećenja na prevoznim sredstvima. Pomenute nabavke odnosile su se na pranje autobusa, prebrojavanje putnika i sitne popravke. 
 
Takođe, kod dva postupka javnih nabavki za pranje autobusa i nabavku ulja i maziva, ukupne procenjene vrednosti 20 miliona dinara, preduzeće je ponuđačima dalo prekratke rokove da pripreme ponude. Rokovi za podnošenje koje je dalo preduzeće iznose 11, odnosno 12 dana, dok je zakonski rok 25 dana.
Inače, praksa angažovanja spoljnih saradnika za pranje autobusa počela je pre pet godina, kada je iz preduzeća rečeno da nemaju dovoljno radnika koji bi prali autobuse. 
 
DRI je kontrolisala i isplate zarada radnicima, pa je tako konstatovano da je prmenom nepravilno utvrđene osnovne zarade, GSP prošle godine obračunao i isplatilo uvećanu zaradu zaposlenima u iznosu od skoro 45 miliona dinara. 
 
Utvrđeno je i da je u januaru i februaru 2023. godine broj zaposlenih na određeno vreme i broj radno angažovanih lica bio za 10 odsto veći od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme, a da prethodno nije pribavljena saglasnost koja je neophodna za to. 
  • Zvezdas

    28.08.2024 09:03
    ....
    Dobar direktor,jos bolji čovek...
  • Buska

    28.08.2024 01:30
    Zanimljivo je da su ogromne pare date na novi program za prodaju karata, i samo poslovanje autobuske stanice. Program je došao nezavršen, i nema naznaka da će se završiti do roka (1.9.), iako radnici gsp-a rade prekovremeno da se sve našminka i prezentira kao revolucija u prodaji karata. (Platiš, pa onda mučiš svoje radnike da ti završe nešto što si platio, ok)
    A to što stanica izgleda kao da smo se vratili u vreme bombardovanja i što nesposobne radnike (čast izuzetcima) vode još nesposobniji šefovi, to nema veze. Bitno da su kapilarne liste popunjene.
    Konobar, daj ljudima šta piju, buska ne sme da stane.
    Ko zadnji izađe neka baci bombu.
  • Kole

    27.08.2024 22:39
    Briga njega,on se veseli na Manjaci. Odličan je za uništavanje firmi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti