FOTO, VIDEO: Makron napustio Novi Sad, ručao na Petrovaradinskoj tvrđavi

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je posetio Novi Sad. Makron je, najpre, u 10.30 časova, posetio Galeriju Matice srpske.
FOTO, VIDEO: Makron napustio Novi Sad, ručao na Petrovaradinskoj tvrđavi
Foto: 021.rs

U blogu uživo pratite posetu francuskog predsednika, ali i dešavanja u gradu povodom njegovog dolaska.

15.10 - Makron i Vučić na Petrovaradinskoj tvrđavi: Dim sa Klise i vojvođanski specijaliteti
 
Nakon što je završen zvanični deo posete Novom Sadu, francuski predsednik Emanuel Makron posetio je i Petrovaradinsku tvrđavu.
 
Na tvrđavi je predsednik Srbije priredio ručak u čast Makrona. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podelio je fotografije, poručujući da je srećan što je Makronu mogao da pokaže najbolje i najlepše što Srbija ima da ponudi.
 
Ipak, postojalo je nešto što je kvarilo jedan od najlepših pogleda koji Srbija ima da ponudi, a to je dim sa Klise.
 
Više o tome na OVOM LINKU.
 
15.05 - Pušten je saobraćaj na Bulevaru Mihajla Pupina i Varadinskom mostu.
 
15.04 - Makron napušta Novi Sad
 
Francuski predsednik Emanuel Makron napušta Novi Sad. On je ručao na Petrovaradinskoj tvrđavi, a oko 15 časova je kolona vozila prošla Bulevarom Mihajla Pupina.
 

Foto: 24sedam.rs
 
15.00 - Vučić: Novi Sad ima dobre fakultete zbog kojih imamo uspeha u IT sektoru
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je da Novi Sad ima dobar tehnički fakultet i još nekoliko dobrih fakulteta, koji daju izuzetno talentovane ljude, zbog kojih imamo uspeha u kompletnom IT sektoru.
 
On je izjavio i da veruje da će i u njih da se više ulaže u budućnosti.
 
"Da dobijemo još više svršenih studenata koji predstavljaju budućnost naše zemlje", rekao je predsednik Srbije na otvaranju Foruma o veštačkoj inteligenciji "Inovirajmo zajedno u Evropi".
 
Istakao je i da je posebno važno što se nalaze u Novom Sadu, gde je sedište firme "Šnajder elektrik", a čiji je moto da svaki čovek ima pravo da ima pristup električnoj energiji i da zato ulažu mnogo u mrežu električne energije.
 
Opširnije pročitajte OVDE.
 
14.40 - Makron posebnu pažnju obratio na dela Đure Jakšića i Uroša Predića
 
Kako saopštavaju iz Galerije Matice srpske (GMS) Makron je obišao novu stalnu postavku koja na jedinstven način predstavlja kolekciju nacionalne umetnosti od 18. do 20. veka koju Galerija baštini. 
 
"Gospodin Makron izrazio je duboku zahvalnost kolektivu Galerije i oduševljenje kulturnim nasleđem koje je imao priliku da vidi. Istakao je da mu je izuzetno drago što je imao priliku da vidi kako je narod gradio svoj identitet kroz nacionalnu umetnost, a pažnju su mu privukle ikone zografa, dela Đure Jakšića, Uroša Predića i Bogdana Šuputa", navodi se u saopštenju GMS.
 
14.20 - Pojedine saobraćajnice ponovo su zatvorene za saobraćaj.
 
13.55 - Tokom posete Galeriji Matice srpske Emanuel Makron upisao se u knjigu počasnih gostiju.
 
 
13.50 - Zvanični deo posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Novom Sadu je završen. 
13.40 - Makron: Srbija ima značajnu ulogu u svetskom partnerstvu za AI
 
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji (AI) u Novom Sadu da Srbija ima važnu ulogu u svetskom partnerstvu za AI.
 
 
"To što razgovaramo o veštačkoj inteligenciji ovde u Srbiji znači da ona ima važnu ulogu u svetskom partnerstvu za AI i predsedava grupom koju smo uspostavili u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)", kazao je Makron u kompaniji InGrid – Šnajder elektrik, jedne od tri najveće francuske investicije u Srbiji.
 
On je dodao da veštačka inteligencija već transformiše svakodnevicu, ali da Evropljani na nju i sada "gledaju sa distance" dok Kinezi i Amerikanci u to investiraju mnogo više.
 
Vučić je izjavio da će Srbija, kao predsedavajuća grupom zemalja u okviru Globalne inicijative za veštačku inteligenciju (AI), pokušati da iskoristi tu priliku kako bi dovela nove investicije koje se tiču AI. 
 
13.20 - Prema nezvaničnim saznanjima, francuska i srpska delegacija će posetiti Petrovaradinsku tvrđavu.
 
13.15 - Nad centrom grada u niskom letu je helikopter. Bulevar Mihajla Pupina je zatvoren za saobraćaj.
 

Foto: 24sedam
 
12.45 - Završeno je obraćanje predsednika Srbije i Francuske na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji. Oni su nastavili razgovor sa studentima i privrednicima.
 
12.40 - Kako je izgledao doček Makrona ispred Galerije Matice srpske:
 
 
 
Predsednik Francuske Emanuel Makron je posle posete Galeriji Matice srpske u Novom Sadu izjavio da je znao da su duboke veze Francuske i Srbije u umetnosti, a da je zadovoljstvo to i videti.
 
"Obavezao sam se da ću sa predsednikom Vučićem posetiti Novi Sad i, kao što sam rekao timu i upravnici Galerije, jedino mi je žao što nisam mogao ostati duže. Impresivno je videti sva ta umetnička dela i videti kako nacija razmišlja i kako se ostvaruje kroz umetnost", kazao je Makron novinarima.
 
12.20 - Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Srbije obratiće se učesnicima Foruma o mladima i veštačkoj inteligenciji u Novom Sadu.
 
 
12.00 - Francuski predsednik je u Galeriji Matice srpske ostao duže nego što je planirano. Makron će posetu Novom Sadu nastaviti učestvovanjem na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u "Šnajder Elektrik DMS".
 
 
11.30 - Privodi se kraju poseta Galeriji Matice srpske. 



11.10 - Pratite posetu Makrona Galeriji Matici srpske

 
 
11.04 - Stigao Makron
 
Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je u Novi Sad. Ispred Galerije Matice srpske dočekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
Na ulazu u Galeriju Matice srpske francuskog predsednika je dočekala upravnica Galerije Tijana Palkovljević Bugarski.
 
10.50 - Uskoro se očekuje dolazak francuskog predsednika Makrona.
 
 
10.45 - Novosadski SSP Makronu: Posetite obavezno i Kać
 
"Dok se po ekstremnoj vrućini vozite zakrčenim ulicama našeg grada u potrazi za parkom po francuskim merilima, videćete i najskuplji kružni tok u Evropi, skuplji i od onog ogromnog oko Trijumfalne kapije u Parizu. Kada vidite naš urbanistički haos, pomislićete da vredi dovesti francuske stručnjake da to sačuvaju za istoriju", kaže predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde dr Vladimir Vrsajkov.
 
Saopštenje u celosti pročitajte na OVOM LINKU.
 
10.40 - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić pristigli su u zgradu Galerije Matice srpske.
 
 
10.10 - Prema nezvaničnim saznanjima, dolazak predsednika Srbije i Francuske u Galeriju Matice srpske će kasniti. Prema programu, obilazak nove postavke Galerije Matice srpske trebalo bi da počne u 10.30 časova.
 
10.00 - Predsednica Vlade Vojvodine Maja Gojković stigla je u Galeriju Matice srpske.
 
 
09.40 - Ispred Galerije Matice srpske traju poslednje pripreme za doček francuskog predsednika.
 
 
09.30 - Šta biste pokazali Makronu u Novom Sadu?
 
Portal 021.rs vas pita šta biste pokazali i gde biste odveli francuskog predsednika Makrona. Anketu pogledajte OVDE.
 
09.20 - Na Bulevaru Mihajlu Pupina zabranjeno je parkiranja automobila.
 
Reporter 021.rs javlja da je pojačano prisustvo policije na ulicama u centru grada, ali da saobraćajne gužve nema. 
 
 
09.00 - Šta povezuje Novi Sad i Francusku
 
Kompanije, nazivi ulica, slikari, izložbe, deo su onoga što Novi Sad povezuje sa Francuskom.
 
Osim toga, Novi Sad ima i saradnju sa tri grada u Francuskoj.
 
Opširnije o vezama Novog Sada i Francuske čitajte u OVOM TEKSTU.
 
08.15 - Velike gužve u Novom Sadu
 
Na novosadskim saobraćajnicama prisutan je veliki broj patrola. Građani javljaju da su veliki saobraćajni zastoji na prilazu Žeželjevom mostu iz Petrovaradinu, u Partizanskoj, Temerinskoj, Venizelosovoj i okolnim ulicama.
 
Najnovije informacije iz novosadskog saobraćaja pratite na OVOM LINKU.
 
08.00 - Zabranjeno dizanje dronova u Novom Sadu
 
Po prvi put je u Novom Sadu zabranjeno korišćenje dronova. Zabrana traje do subote, 31. avgusta, u šest ujutru. Opširnije na OVOM LINKU.
 
07.45 - Na ulicama Novog Sada pojačano je prisustvo policije. Zabranjeno je parkiranje u pojedinim ulicama kojim treba da prođe delegacija.
 
Tokom dana očekuje se i zatvaranje (delova) većih saobraćajnica poput Bulevara Mihajla Pupina, Industrijske, Partizanske, Kisačke, Temerinske, Sentandrejske.
 
 
 
Prethodnih dana radnici gotovo svih komunalnih preduzeća bili su angažovani na uređenju Novog Sada, odnosno na trasi kojom će proći delegacija iz Francuske. 
 
Krečili su se grafiti na fasadama, sklanjalo se smeće, čišćenje su bankine, a čak su i pojedini kontejneri prekrečeni. Kako je sve to izgledalo čitajte na OVOM LINKU.
07.20 - Plan posete Makrona
 
Poseta Galeriji Matice srpske - 10.30 časova
 
Obraćanje u Šnajder Elektrik DMS - 11.15 časova
 
07.15 - Makron će, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posetiti Galeriju Matice srpske, a potom će prisustvovati Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji Šnajder Elektrik DMS.
 
07.00 - Francuski predsednik Emanuel Makron danas dolazi u zvaničnu posetu Novom Sadu. Tako veliku posetu Novi Sad poslednji put imao 2016. godine, kada je grad posetio britanski kralj Čarls.
 
Makron je stigao u četvrtak u Beograd, nakon čega se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Između Srbije i Francuske potpisano je 11 dokumenata, a jedan od najvažnijih je ugovor o kupovini borbenih aviona "rafal".
 
Više o svemu čitajte na OVOM LINKU.

Komentari 85

  • Marija

    31.08.2024 17:25
    Novi Sad bi trebao da se cisti i kad ne dolazi francuski predsednik,jer smo nekad imali cist grad
    I bezbedan.Sramota kako danas izgleda,a trose se ogromne svote novca.
  • Sv Vasilije Ostroski

    31.08.2024 13:11
    Prva postava pilota za rafale... Vulin, vucevic, dacic, dodik, predcednik licno, brat, kumovi... Taman.. 15 do 22kom...ps.kako upariti rafale sa onim raspalim migovima....
  • Banater

    31.08.2024 13:04
    Nije Srbija nego Vojvodina isto kao što je Alzas nemački!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Zašto voz Soko i dalje kasni?

Brzi voz "Soko" i drugi putnički vozovi i dalje kasne na brzoj pruzi Beograd Novi Sad, nakon što su prošlog meseca ukradeni kablovi na deonici između Stare Pazove i Inđije.