Povećana koncentracija polena ambrozije u Novom Sadu: Kakva je prognoza za septembar?

Povećana koncentracija polena u vazduhu oseća se i početkom ovog septembra. Najviše se oseti polen ambrozije, što se očekuje i narednih nedelja.
Povećana koncentracija polena ambrozije u Novom Sadu: Kakva je prognoza za septembar?
Foto: Pixabay
Kijanje i kašljanje, disajni problemi, curenje i zapušenje nosa, svrab, peckanje očiju, uz crvenilo redovni su simptomi alergija koji prate veliki broj građana.
 
Izveštaj o stanju polena u Novom Sadu poslednje nedelje avgusta pokazuje da je koncentracija polena ambrozije svakodnevno bila iznad nivoa visokih vrednosti, pa je rizik za pojavu alergijskih tegoba bio visok.
Osim ovog jakog alergena, u vazduhu su bili prisutni i poleni pepeljuge, koprive, lipe, trave, konoplja i pelina.
 
Prognoza za tekuću nedelju, prema izveštaju Gradske uprave za zaštitu životne sredine, jeste da se i u narednom periodu očekuje visoka koncentracija polena ambrozije, kao i da će se zadržati visoki rizik za pojavu alergijskih simptoma.
Šta kaže izveštaj za avgust?
 
Saradnici Instituta BioSens su analizirali količinu polena registrovanog u Novom Sadu.
 
Kako piše u izveštaju objavljenom na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine, polen je sa povišenim vrednostima registrovan svakodnevno.
 
Ambrozija je u najvećoj koncentraciji bila prisutna tokom celog avgusta, što je znatno uticalo na osetljive osobe. Smanjenje koncentracije se očekuje tek krajem druge dekade septembra i to ukoliko opadne dnevna temperatura, uz značajniji kišni period.
 
Pepeljuga i pelen takođe su bili prisutni većinom meseca, a u septembru se očekuje i njihovo povećanje.
 
Poleni trave registrovani su tokom celog avgusta, što će biti slučaj i u ovom mesecu sa niskim do umereno visokim vrednostima. 
 
Kada je reč o polenu drvenastih biljaka, od 16 vrsta je 15 se završila sezona, a cvetanje kedara očekuje se krajem septembra i u oktobru.
Saveti kako izaći na kraj sa alergijama
 
Alergije predstavljaju izmenjenu reakciju organizma koji neke spoljašnje činioce prepoznaje kao strane, te se bori da ih ukloni. Simptomi su uglavnom kijanje i kašljanje, disajni problemi, curenje i zapušenje nosa, svrab, peckanje očiju. Mogu se javiti kako kod odraslih, tako i kod dece.
 
Sklonost ka alergiji je nasledna, a uz faktore spoljašnje sredine dovodi do ispoljavanja. Od alergijskih bolesti postoje astma, atopijski dermatitis, ali i alergijski konjuktivitis, rinitis, urtikarija...
 
Oni koji imaju tegobe i ustanovljeno je na šta su alergični mogu da dobiju odgovarajuću terapiju, koja će im značajno olakšati tegobe.
 
Oni koji imaju simptome znaju da su alergije mahom sezonskog karaktera - što i osećaju po pojačanim tegobama u određenim delovima godine. 
 
Zato se savetuje da, u vreme pojačane koncentracije alergena u vazduhu, osobe borave u zatvorenom i sa zatvorenim prozorima, a da jutarnju šetnju odložite za neki drugi deo dana.
 
Po povratku iz šetnje savetuje se umivanje, pranje kose, presvlačenje garderobe koju treba oprati i sušiti u kućnim uslovima, odnosno ne napolju. Posebno se savetuje i nega kože sklone alergiji.
 
Najznačajniji savet jeste da se sa primenom lekova ne treba započinjati samoinicijativno, već uz pomoć lekara.
  • Lola

    11.09.2024 09:13
    Ambroziju čupati iz korena.
    Nema gde je nema.
    Niko je ne uklanja,retko gde pokose ali džaba, nema vajde.
    Glavni put kroz Sr.Karlovce obrastao visokom ambrozijom.
    Sramota.
  • Imre

    04.09.2024 21:05
    Ambrozia nije postojala u Backoj,nigde nije zabelezena ta vrsta u mnogim radovima na ispitivanju dejstva herbicida na postojece korove u usevima.Ona se masovno pojavila u sirem reonu podunavlja od Bezdana do B.Palanke 1989 god.Pojava je zabelezena u atarskim usevima,seoskim bastama,dvoristima i ulicnim povrsinama.Nije dosla sa semenskom robom iz Hrvatske gde je njezino staniste od davnina.Dok su Sombor,Apatin i Odzaci vodili borbu protiv nje u B.Topoli,Subotici i Senti nije je bilo,ali se sredinom devedesetih i tamo pojavila.
    Naj vecu populaciju stice u vreme sankcija Srbiji,prinosi polj.useva su tih godina prepolovljeni.I gle cuda posle sankcija pojavljuju se herbicidi koji unistavaju Ambroziju u nekim kulturama.
    Nastavak sledi
  • NN

    04.09.2024 15:56
    Imunitet
    @ Nista ne kosta
    Savetujem Vam da ne delite ovakve savete. Prvo, štetni su, a drugo, još može neko i da posluša, mada sumnjam. To bar svi znaju, koliko je štetno izlaganje prejakom suncu, kakvo jačanje imuniteta. Pored ambrozije, može se dobiti sunčanica ili nova alergija.
    Ovaj Vaš savet ne samo da je neinteligentan, on je štetan i nesavesno je deliti takve savete! Kako se samo usuđujete da to činite?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti