Menja se plan lokaliteta Nikolajevske porte: Smanjuje se zajednička površina, dodaje se parking...

Izmenom Plana generalne regulacije lokaliteta Nikolajevske porte planira se preparcelacija ovog dela i smanjenje površine javne namene Srednje škole "Svetozar Miletić".
Menja se plan lokaliteta Nikolajevske porte: Smanjuje se zajednička površina, dodaje se parking...
Foto: 021.rs
Uz to, planira se i ukidanje zajedničke blokovske površine, kao i saobraćajna površina namenjena za parking. 
 
Konceptualni okvir izmena i dopuna Plana generalne regulacije (PGR) starog centra i područja Malog Limana u Novom Sadu (lokalitet Nikolajevska porta) nalazi se na ranom javnom uvidu do 19. septembra.
Cilj ovih izmena je, navode gradski urbanisti, preispitivanje važećeg planskog rešenja podele na površine javne i ostalih namena na osnovu završenih procesa restitucije, odnosno vraćanja parcela u vlasništvo Crkvene opštine novosadske Srpske pravoslavne crkve.
 
Plan obuhvata površinu od 1,36 hektara i sadrži područje Opštegradski centar (stanovanje sa poslovanjem), Srednju školu "Svetozar Miletić", Akademiju umetnosti, verski objekti i kompleksi, saobraćajne površine i Transformatorsku stanicu. Deo je zaštićene Prostorne kulturno-istorijske celine Staro jezgro Novog Sada.
 
Kao osnov za ove izmene navodi se Generalni urbanistički plan, važeći PGR ovog područja, kao i Plan detaljne regulacije zone zaštićenog starog gradskog jezgra u Novom Sadu.
Šta se planira?
 
Kako navode gradski urbanisti, ovaj deo grada u prostornom smislu karakteriše nejasno definisana zona porte Nikolajevske crkve u unutrašnjosti bloka koju okružuje niz vrednih arhitektonskih objekata ivične izgradnje.
 
"U ovom delu se nalazi i jedan višeporodični stambeni objekat u Đure Jakšića 15, neprimerene visine za zaštićeno staro jezgro grada. Postojeće stanje prostora karakteriše izuzetna zapuštenost objekata i prostora (Nikolajevska porta, ruševni objekat u Pašićevoj 35, objekat u procesu dugogodišnje legalizacije i ozakonjenja u Đure Jakšića 15), specifičnost namena (srednje obrazovanje, akademija umetnosti i verski objekti i kompleksi) i drugo", navodi se u tekstu izmena i dopuna plana.
 
Dodaju da su objekti Akademije umetnosti i Nikolajevske crkve nedavno obnovljeni, a trenutno se obnavljaju fasade u Pašićevoj, dok je objekat Srednje škole "Svetozar Miletić" u relativno dobrom stanju.
 
"U prethodnom periodu nije realizovano ni jedno rešenje važećeg Plana detaljne regulacije, koje je predviđalo formiranje parcela površine javne namene trga u Nikolajevskoj porti i dvorišta srednje škole, dogradnju Akademije i izgradnju parohijskog doma u Đure Jakšića, niti su realizovani planirani dvorišni objekti na parcelama u Pašićevoj. Ograničenje za realizaciju važećeg PGR je promena vlasništva, odnosno završen proces restitucije većeg broja objekata i parcela koje su vraćene Crkvenoj opštini novosadskoj SPC. Ova činjenica će nedvosmisleno uticati na definisanje novih planskih rešenja", objašnjava se dalje.
 
  
FOTO: JP "Urbanizam"
 
Urbanisti ističu da će koncept prostornog uređenja biti u skladu sa izvornim funkcionalno-prostornim sklopom u kom se formirao ovaj deo grada oko Nikolajevske crkve.
 
Prema preliminarnom bilansu površina, u delu opštegradskog centra dozvoljena je u jednom delu dvospratnica sa potkrovljem, a u drugom do jednospratnice sa potkrovljem.
 
Deo javne površine Srednje škole "Svetozar Miletić" biće smanjen i iznosiće 0,15 hektara, dok se planira i stvaranje saobraćajne površine od 0,05 hektara.
Kada je reč o ozelenjavanju prostora, navodi se da je postojeće kvalitetno drveće potrebno zadržati, ali i dopuniti novim sadnicama. Ističe se i da prilaze i ulaze u objekte treba da budu naglašeni postavkom žardinjera sa dekorativnom vegetacijom. 
 
"Očekuje se da će planskim rešenjem, planiranim sadržajima, prostor na području Plana ostvariti harmonični odnosi između postojećih objekata i blokova u okruženju koji su zaštićeni u okviru prostorne kulturno-istorijske celine, te da će se stvoriti uslovi za realizaciju planiranih sadržaja", navodi se u zaključku teksta.
 
Ovaj konceptualni okvir izmena je na uvidu do 19. septembra, do kada se mogu dostaviti i primedbe i sugestije Gradskoj upravi za urbanizam i građevinsko zemljište.
  • Baba Vanga

    06.09.2024 10:09
    Hahaha hahaha
  • Komšija

    06.09.2024 08:04
    Jedno samo znam
    Odrastao sam ovde i samo znam da ni država, ni prosvete , ni škola nikada nisu brinuli o Nikolajevskoj porti od kadaje postala javna površina. Ničija briga i svačija nebriga. Najružniji i najzapušteniji deo u užem jezgru grada. Nadam se da će novi- stari vlasnici početi da brinu i tome.
  • Ehnaton

    06.09.2024 00:47
    Ma
    Samo da sruše ovo ruglo od broja 15. Sa Trifkovićevog trga se vidi. Ubedljivo najgadnija problematična nelegalizovana gradnja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Zašto voz Soko i dalje kasni?

Brzi voz "Soko" i drugi putnički vozovi i dalje kasne na brzoj pruzi Beograd Novi Sad, nakon što su prošlog meseca ukradeni kablovi na deonici između Stare Pazove i Inđije.