FOTO: Otvorena garaža kod Banovine, cena u prva dva meseca 50 dinara po satu

Podzemna garaža kod Banovine otvorena je za posetioce.
FOTO: Otvorena garaža kod Banovine, cena u prva dva meseca 50 dinara po satu
Foto: 021.rs
Promotivna cena za sat vremena parkiranja u prva dva meseca po otvaranju će biti 50 dinara.
 
Nakon toga će sat parkiranja koštati 100 dinara.
Uz satno parkiranje, za sada se prodaju mesečna karta za celodnevno parkiranje koja će koštati 12.000 dinara, kao i mesečna poslovna za parkiranje od 7 do 20 časova. Cena poslovne mesečne karte biće 9.000 dinara.
 
Uz parkiranje, javnosti su dostupni punjači električnih vozila, osam komada, jačine 11 kilovata.
Cena jednog kilovata je 60 dinara.
 
Prema koncesionom sporazumu između privatne firme i Grada, dogovor je da se nakon otvaranja ove garaže ukine 50 odsto mesta u okolini, dok bi druga polovina bila namenjena stanarima uz stanarske karte. 
 
Međutim, gradonačelnik Novog Sad Milan Đurić kaže da će biti ukinuto i manje parking mesta nego što je prvobitno planirano. 
 
"Što se tiče parking mesta koja danas postoje okolo, trebalo bi 90 parking mesta da se ukine zbog ove garaže koja ima 167 parking mesta. Međutim, biće manje zato što imamo stanarske kartice i imamo mogućnost da ostanu parking mesta zbog stanarskih kartica, osoba sa invaliditetom i ja sam na sastanku molio koncesionare da i trudnicama omogućimo da se parkiraju na parking mestima koja i danas postoje", ističe Đurić.
 
Javna garaža kod Banovine prostire se na 6.280 m2, ima kapacitet od 167 parking mesta, na dve podzemne etaže.
 
 
Od toga je 79 mesta na -1 etaži, a 88 na -2 etaži. 
 
Na -1 spratu garaže nalazi se i osam mesta za parkiranje električnih vozila sa uređajem za punjenje.
 
Pristup i kolska saobraćajna veza sa mrežom iz okruženja ostvarivaće se preko Ulice Banovinski prolaz, gde se nalazi izlaz, te ulice Vladike Platona, gde je ulaz u garažu. Ozelenjavanje platoa iznad garaže očekuje se na jesen. 
Mihajlo Babić iz Inobačke koja je sa Best In parkingom manjinski suinvestitor, kaže da će do kraja godine ili u prvim mesecima 2025. godine u rad biti puštena i garaža u Ulici Modene. 
 
"Ona je završena, urađena je kompletno ventilacija, zaštita od požara. Ona je duplo veća skoro od ove garaže i bila je i zahtevnija i daleko skuplja. I nju smo priveli kraju", navodi Babić. 
 
Kako ističe, nije bilo moguće graditi sve četiri garaže u isto vreme da ne bi došlo do saobraćajnog kolapsa. 
 
"Trg republike je u fazi završetka projektno-tehničke dokumentacije. Smatram da bi građevinska dozvola mogla biti do kraja godine, a početak radova s proleća. Šafarikova, morate imati razumevanja, grad je uložio ogromna sredstva u rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, ostalo je još jedno nerešeno pitanje u fazi rešavanja i ja mislim da će i ona u narednih godinu dana biti aktuelizovana. Projekte za nju pripremamo", objašnjava Babić. 
 
S tim u vezi, gradonačelnik Milan Đurić naglašava da će Riblja pijaca biti vraćena na mesto nakon što bude izgrađena garaža na Trgu republike. 
 
"Neki ljudi pričaju da neće biti Riblje pijace. Ona se vraća na mesto. Razmišljamo još o nekom konceptu dodatnog sadržaja Riblje pijace, ali razmišljamo, obavestićemo vas šta je ideja", ističe Đurić.
 
Gradonačelnik najavljuje i raspisivanje poziva za gradnju garaže kod Železničke stanice, naročito jer će do kraja godine krenuti brzi voz za Suboticu. 
 
  • dsf

    09.09.2024 08:17
    nelogicno da se prilikom ulaska i izlaska vozi levom trakom!!!
    mogli su to bolje obeleziti! materi
  • Realista

    08.09.2024 20:04
    antiterorizam
    Ta garaža ne neviđeni bezbednosni rizik za zaposlene u Banovini ali o tome naravno niko nije razmišljao jer su svi amateri.
  • Radio Mileva

    07.09.2024 12:42
    Šok u NS
    Izgleda im i Pokret socijalista okrenuo leda.Vuletić šuruje sa opozicijom i kreće u rušenje vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Zašto voz Soko i dalje kasni?

Brzi voz "Soko" i drugi putnički vozovi i dalje kasne na brzoj pruzi Beograd Novi Sad, nakon što su prošlog meseca ukradeni kablovi na deonici između Stare Pazove i Inđije.