Biografija koja obećava: Ko je nova direktorka Nacionalnog parka "Fruška gora"?

Jelena Višekruna, nova v.d. direktorka Javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška gora", po struci je pedagoškinja, navodi se u nedavno objavljenoj biografiji.
Biografija koja obećava: Ko je nova direktorka Nacionalnog parka "Fruška gora"?
Foto: 021.rs
Portal 021.rs prvi je objavio da je Višekruna imenovana za v.d. direktorku nacionalnog parka. S obzirom na to da je reč o javnosti nepoznatoj osobi, 021.rs je pre objavljivanja vesti zamolio preduzeće da dostavi biografiju nove direktorke.
 
To nije učinjeno do objavljivanja vesti, zbog čega novosadska javnost do sada nije bila upoznata sa novom direktorom. Međutim, odgovor na molbu 021.rs stigao je posle dve nedelje, uz obaveštenje da je biografija dostupna na sajtu.
Šta piše u biografiji?
 
Profesionalnu karijeru počela je u privatnom sektoru kao rukovoditeljka preduzeća. Od 2016. do 2020. bila je zaposlena na poziciji savetnice za socijalnu zaštitu u Pokrajinskom zavodu za socijalnu zaštitu. 
 
Radila je i kao inspektorka za socijalnu zaštitu u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku. 
 
U kratkoj biografiji koju je preduzeće objavilo ne navodi se šta je kvalifikuje za poziciju na čelu preduzeća koje bi trebalo da se bavi zaštitom prirode. 
 
Navedeno je samo da je "učestvovala u aktivnostima pripreme i realizacije projekata u oblasti zaštite životne sredine".
 
U biografiji se dodaje da je učestvovala u volonterskom i humanitarnom radu, kao i u organizaciji stručnih skupova i konferencija u ovoj oblasti, bez navođenja detalja i primera.
 
"Kontinuirano se edukuje u oblasti psihoterapije i savetovanja. Kreirala je i realizovala brojne obuke i predavanja. Poseduje nacionalni sertifikat iz psihoterapije", navodi se u biografiji. 
 
U biografiji se ne navodi da se Višekruna vodi kao zakonska zastupnica Centra za edukaciju, podršku i razvoj porodice 24 (CER 24).
Iako su više puta tražili smenu prethodnog direktora, ekološki aktivisti nisu zadovoljni ovakvom promenom na čelu preduzeća. Po njima, pristup upravljanju Fruškom gorom u prošlosti, a i biografija nove v.d. direktorke, nisu pokazali da postoji namera da se uvedu konkretne promene.
 
Dragana Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore za 021.rs kaže da je ova promena, najverovatnije, samo kozmetička.
 
"Stranačka politika se nastavlja, samo se imena menjaju. No, ako ima upravljačke sposobnosti možda i donese promenu  pre svega  postavljanjem stručnih i časnih ljudi za članove svog tima i na svim ključnim pozicijama", navodi Arsić. 
 
Podsetimo, Vlada Srbije je krajem avgusta objavila u Službenom glasniku odluku u kojoj se navodi da je dotadašnji vršilac dužnosti direktora JPNP "Fruška gora" Živko Cvetković, razrešen dužnosti na osnovu ličnog zahteva, bez drugih objašnjenja o razlozima za ostavku.
Cvetković je za v.d. direktora imenovan pre nepune dve godine, 30. septembra 2022. godine, nakon što je njegov prethodnik Radoslav Krunić podneo ostavku.
 
Cvetković, diplomirani inženjer poljoprivrede, pre dolaska na ovu poziciju bio je vlasnik poljoprivrednog gazdinstva u selu Grabovci u Opštini Ruma, kao i predsednik Saveta mesne zajednice Grabovci.
 
Ekološki aktivisti koji se bore za očuvanje Fruške gore su ga u nekoliko navrata prozivali. Tražena je njegova smena, a dobio je i krivične prijave.
  • Jovan

    14.09.2024 08:26
    Toliko je dobro "rukovodila u privatnom preduzecu" dajer posle morala da se uhlebi na drzavnu platicu :)
  • Здрав разум

    14.09.2024 08:09
    'Ајде што бирају најгоре
    ...него што бре нас праве будалама са тим, као намерно, промашеним темама. Какав бре педагог у сфери од виталног државног интереса...или она "што је ћерка Табаковићке" и разне друге глупости
  • Dzo

    13.09.2024 13:29
    Kada ce neko sa redovnom skolom biti direktor Vojvodina voda???Sve fakultetsko obrazovan kadar,u zadnjih pet godina....Fabus,Megatrend,BK...radnici preko veze,kume,kumovi.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti