Nekada bistar, sada neretko beo i zamućen: Elvirin vodopad na Fruškoj gori promenio boju

Elvirin vodopad na Fruškoj gori nekada je bio čist i bistar, a nakon početka radova na izgradnji tunela na Iriškom vencu dobio je i boju i miris.
Nekada bistar, sada neretko beo i zamućen: Elvirin vodopad na Fruškoj gori promenio boju
Foto: Screenshot (N1)
Kako piše N1, sumnja se da je za ovaj problem upravo odgovoran kineski izvođač "China road and bridge corporation", koji u neposrednoj blizini kopa tunel. S vremena na vreme bude potpuno beo. 
 
Elvirin vodopad jedan je od 39 vodopada na Fruškoj gori.
Zoran Radović, planinarski vodič, kaže za N1 da je ovaj vodopad ranije bio toliko čist da su se ljudi u njemu kupali i osvežavali.
 
"Samo pogledom se vidi da je zaprljano, kao da se ispuštaju neke otpadne vode. Mirisom se može utvrditi da se nešto ispušta", navodi on.
I dok s godinama većina potoka presušuje, Elvirin vodopad teče jače nego ikad, priča Radović.
 
"Ja se lično pitam, otkud to? Odakle ta voda? Siguran sam da nije delo prirodnih sila, već delo ljudske ruke", navodi Radović.
 
Uzrok promene, smatra sagovornik N1, nalazi se na 200 metara vazdušnom linijom od vodopada. Na tom mestu, od 2021. godine, "China road and bridge corporation" gradi tunel na Iriškom vencu.
 
"Gore nema nijedan drugi zagađivač. Nema ni vikendica. Ovo je nenaseljeni deo mesta. Tako da sumnjam na kineskog izvođača da to pušta", smatra Zoran Radović, planinarski vodič.
 
Bojan Simišić iz Eko-straže navodi da izvođači radova u Kini nemaju toliko striktnu zakonsku regulativu kao što ima u drugim zemljama.
 
"Kineske kompanije vrlo zadovoljno posluju u Srbiji baš zbog toga što ovde nema vladavine prava, ekološka vladavina prava je skoro nikakva", kaže on.
Nikakve su i kazne koje zagađivači dobijaju, ukoliko se odgovornost utvrdi.
 
"Zagađivači retko kada budu predmet inspekcije, pa ako i budu, onda na sudu dok se dokaže da li su napravili zagađenje ili prekršaj potrebne su godine - a ako dođe do kazne, obično su toliko male da se njima isplati da zagađuju", smatra Simišić.
 
Pitanja o ispuštanju otpadnih voda N1 je uputio kineskoj kompaniji i JP "Nacionalni park Fruška gora". O slučaju je obaveštena iriška i republička inspekcija.
  • Правдољуб

    13.09.2024 15:32
    Воде Фрушке горе
    Молио бих надлежне да испитају шта се дешавало и шта се дешава са бетонском скаламеријом на Парагову, испод пута за Поповицу (код никад завршеног дома за пензионера господина Ђованија). Прво су затрпавали жив извор воде, па су насипали земљу, па копали па изливали бетончину и на крају оставили Скадар на Бојани. А испод њих чим падне киша виноград са око 3000 чокоти плива, из земље по Парагову куљају гејзири,...
  • Bojan 021

    13.09.2024 12:35
    Eužno jeste, ali!
    Pitajte stanovnike Iriga i dosta nas što putujemo na posao u Šabac i S. Mitrovicu dal treba tunel!
  • qqq

    13.09.2024 11:34
    Ne znam koja je kompanija u pitanju jer mi nisu dozvolili da snimam. Trojica su skinula radna odela, ostavila ih u kolima i onda krenula da vade burad iz kamiona i da ih prazne. Vazno da sam morao da platim ekolosku taksu i da platim ekoloski danak kada uzlazim kolima na Frusku goru. Smradovi koji tamo izlivaju otpad direktno su povezani sa Vucicevim insvesticijama (mislim, prodaje zemlje). Novinari proverite. U svakom slucaju smrad mrzi ovaj narod i odlucio je da nas unisti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti