Fabrika betona za novi most u Novom Sadu: Javna rasprava o uticaju prošla neprimetno

Gradska uprava za zaštitu životne sredine dala je saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu postavljanja privremene fabrike betona za most u produžetku Bulevara Evrope.
Fabrika betona za novi most u Novom Sadu: Javna rasprava o uticaju prošla neprimetno
Foto: 021.rs
Kako se navodi u Rešenju koje je objavila Gradska uprava, daje se saglasnost uz obavezu nosioca projekta, odnosno CRBC, da projekat izvede u skladu sa tehničkom dokumentacijom i sa uslovima i merama zaštite koje su ranije utvrđeno. 
 
CRBC se obavezuje da obezbede uslove i mere zaštite životne sredine koji su navedeni u studiji.
 
Javna rasprava o usvajanju ove studije prošla je gotovo neprimetno.
Održana je 16. jula, a prisustvovali su samo predstavnici Gradske uprave, nosioca projekta i izrađivača studije.
 
"Pošto nije bilo zainteresovanih organa, organizacija i javnosti, studija nije bila ni prezentovana", piše u obrazloženju.
 
Gradska uprava za zaštitu životne sredine u obrazloženju odluke navodi da je uvidom u kompletnu dokumentaciju konstatovano da je studija urađena u skladu sa izdatim rešenjima.
"Ukoliko se projekat izvede u skladu sa tehničkom dokumentacijom i ako se ispoštuju sve mere zaštite životne sredine, rad objekta neće značajnije ugroziti životnu sredinu", zaključuje se. 
 
Portal 021.rs ranije je analizirao Studiju o proceni uticaja koju je CRBC dostavio Gradu na razmatranje.
 
U njoj se navodi da na mestu gde se planira privremena mobilna fabrika, nema zaštićenih područja prirode, ali da predmetni prostor pripada međunarodnom ekološkom koridoru koji čini Dunav sa priobalnim pojasom, te da su u zoni posrednog uticaja staništa strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.
 
Ipak, u blizini, oko 500 metara od planirane fabrike, nalazi se stanište strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta od nacionalnog značaja, kao što su bela vrba, crna topola, bademasta vrba, poljski jasen i crni glog. Zabeleženi su i zaštićeni vodozemci, oko 60 vrsta šumskih ptica, kao i veliki broj ptica močvara i ptica urbanih sredina. 
 
U studiji piše da će u cilju zaštite vode u izvorištu biti uspostavljene zona neposredne sanitarne zaštite, uža zona sanitarne zaštite i šira zona sanitarne zaštite.
Dokument je rađen za površinu od oko jednog hektara koji obuhvata širi prostor oko privremene mobilne fabrike betona, a zahvata i zelene površine (oko 30 odsto površine kompleksa), prostor za lagerovanje materijala, kao i infrastrukturne sadržaje u funkciji kompleksa (separator, prečistač vode, i slično).
 
Detaljnu analizu studije čitajte OVDE.
  • bv

    18.08.2024 12:48
    Betonjerka
    Ljudi, daj više prestanite sa tom ekološkim pričom.
    Betonjerka sigurno neće ugroziti opstanak življa bilo koje vrste na zemlji.
    Očistimo prepune kontejnere, to nas ugrožava, naše đubre koje bacamo iz zaleta.
  • Komšija

    17.08.2024 15:11
    @komsija…

    D ti poluljudski mutante imaš i trunku mozga brinuo bi se za sebe a ne za to što ćemo mi da rušimo.
  • komsija…

    17.08.2024 00:45
    Neces ti nista da rusis, procice punooo vremena dok pajseri kao ti dodju na vlast.
    I,opet cemo vas srusiti za par todina jer sta… nije problem srusiti, problem je napravoti.
    Punamje srbija takvih pajsera kao ti,koji bi da ruse.
    Zato sto ne umeju da sloae, shrafe, privrede

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti