Poplave u Evropi: Da li je Novi Sad u opasnosti?

Republički hidrometeorološki zavod objavio je da je vodostaj Dunava u porastu i da će se taj trend nastaviti u narednih nekoliko dana.
Poplave u Evropi: Da li je Novi Sad u opasnosti?
Foto: 021.rs (arhiva)
Vodostaj Dunava kod Novog Sada je 140 centimetara, a očekuje se da će do četvrtka dostići 286 cm.
 
To je i dalje nizak nivo, s obzirom na to da se redovna odbrana od poplava proglašava kada vodostaj pređe 450 cm, a granica vanredne odbrane od poplava je 700 cm.
 
Kada je u junu ove godine proglašena granica redovne odbrane od poplava, Dunav u Novom Sadu je bio na nešto više od 560 cm, a plaže Štrand, Oficirac i drugi delovi obale bili su pod vodom. Voda nije poplavila objekte u nebranjenim zonama na Kamenjaru i drugim delovima obale. 
Rast nivoa Dunava očekivan je i celim tokom kroz Vojvodinu. U Bezdanu je trenutno reka na 159 cm, a očekuje se da će u četvrtak preći granicu redovne odbrane od poplava (500 cm). Prognoza je da će do tada kod Apatina Dunav biti na 592 cm, a kod Bačke Palanke 320.
 
Rašće i vodostaj Save kod Sremske Mitrovice, ali neće dostići granicu redovne odbrane od poplava. 
 
Zbog poplava širom Evrope i rasta vodostaja na teritoriji Vojvodine Pokrajinski štab za vanredne situacije održao je juče, 15. septembra, vanrednu sednicu na kojoj je usvojen izveštaj Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" o trenutnom stanju vodotokova na teritoriji AP Vojvodine, s obzirom na povećan vodostaj Dunava u zemljama u okruženju.
Prema izveštaju, koji je izneo direktor JVP "Vode Vojvodine" Srđan Kružević, na teritoriji AP Vojvodine vodostaj Dunava je nizak i konstantno se prati situacija na terenu, saopštila je Pokrajinska vlada.
 
Ocenjeno je da JVP "Vode Vojvodine" i vodoprivredna preduzeća u lokalnim samoupravama raspolažu sa dovoljno ljudstva i opreme, te da su u svakom momentu spremni da deluju ukoliko dođe do opasnosti od poplava na teritoriji naše države.
 
Što se tiče situacije u okruženju, u Budimpešti su zvaničnici upozorili na rast vodostaja koji će premašiti visinu od 8,5 metara, što je blizu rekordne vrednosti od 8,9 metara koliko je zabeleženo 2013. godine. Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj, rekao je da su nadležni spremni za jednu od najvećih poplava posle više godina. 

Podsetimo, poplavni talas zahvatio je deo Evrope.

U Rumuniji je u olujnom nevremenu stradalo više osoba. U Poljskoj je evakuisano više od 1.000 građana, a jedna osoba se udavila.

Proglašeno je stanje katastrofe. U Austriji je poginuo vatrogasac koji je učestvovao u spasavanju. Situacija je kritična i u Češkoj gde ima više nestalih. 

  • Čamac

    18.09.2024 12:43
    Ma otkud cemo biti u opsanosti
    Brani nas Kruzevic i njegova skolica diplomica
  • Lala

    18.09.2024 11:28
    ...iz Doline lopova
    Ne brinite za nas! Mi smo na 8m...talas će biti manji!
  • Realista

    17.09.2024 19:34
    crome dome b.
    Neće, rek'o premijer, preneo njegov portparol Đurić...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti