Autonomija Vojvodine i sedam odsto iz budžeta: Umesto poštovanja Ustava - godinama samo "šipak"

Vojvođanski budžet ove godine iznosiće oko pet odsto onog republičkog. Iako je svaki iznos ispod sedam odsto protivustavan, niti se bune vojvođanske vlasti, niti se oglašava Ustavni sud.
Autonomija Vojvodine i sedam odsto iz budžeta: Umesto poštovanja Ustava - godinama samo "šipak"
Foto: 021.rs
Koje su sve ustavne i zakonske norme prekršene i da li autonomija mrtvo slovo na papiru u najvišem pravnom aktu zemlje, pita N1.
 
Republika Srbija je država zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, vođena načelima građanske demokratije, ljudskim pravima i evropskim vrednostima. Tako barem piše u Ustavu, koji takođe definiše Srbiju i kao državu sa dve autonomne pokrajine - Kosovom i Vojvodinom. Vrlo jasno je predviđeno i njihovo finansiranje.
U Ustavu piše da "budžet Autonomne Pokrajine Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike Srbije".
 
Od kako je Ustav stupio na snagu, vojvođanska kasa retko je bila napunjena ustavom garantovanim iznosom. Ove godine, na primer, iznosi oko pet odsto. Zbog redovnog zakidanja pokrajinskog budžeta, aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine su 2016. protestovali u Beogradu i Ustavnom sudu podneli inicijativu za ocenu ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Srbije.
Na jednostavna pitanja - da li je rešenje doneto i zašto nakon osam godina nije, odgovor od Ustavnog suda N1 nije dobio ni petnaest dana od podnošenja zvaničnog zahteva. Institucija koja bi trebalo da brani najviši pravni akt u Srbiji tako nije postupila ni u skladu sa onim nižim, zvanim još i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
 
U Ligi socijaldemokrata Vojvodine kažu da odgovor nisu ni očekivali.
 
"U Srbiji, nažalost, ne postoje nezavisne institucije, a da je Ustavni sud nezavisna institucija kao što bi trebalo da bude, on bi morao da donese odluku da je od 31. decembra 2008. godine svaka Vlada Srbije i svaki saziv Narodne skupštine kršio Ustav nedonošenjem zakona o finansiranju Vojvodine i zakona o nadležnostima Vojvodine", kaže za N1 predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.
 
Vojvođanske vlasti redovno su se žalile na mršavljenje pokrajinske kase, sve do 2016. godine, kada je kormilo u Banovini preuzela Srpska napredna stranka. Od tad - muk. Ni to ne čudi ligu koja kaže "zašto bi se oni koji su se celu političku karijeru zalagali za ukidanje Vojvodine sada borili za nju?" A nešto, kažu, ima i do novca.
 
"Bahata, nesposobna naprednjačko-radikalsko-socijalistička vlast ne želi o tome da razgovara, jer kad bi o tome razgovarali, morali bi da podnesu račune gde se pare troše. A to je ono što njih boli", kaže Kostreš.
Srbija je tako ostala država sa dve pokrajine, u jednu novac neće da šalje, a u drugu - ne može jer su zabranjene transakcije u dinarima. Ali ipak, predstavnici vlasti se hvale kako izdvajaju novac za Kosovo.
 
"Ako je tačno ono što tvrdi predsednik Srbije, da se svake godine iz republičkog budžeta odvaja oko 800 miliona evra za finansiranje svih državnih funkcija na severu Kosova, ispada da je budžet Kosova isti kao budžet Vojvodine, jer je on za ovu godinu oko 815 miliona evra. Samo je pitanje gde taj novac za Kosovo završava. Kada bi se on podelio svakom pojedincu, svaki Srbin sa Kosova bi dobio oko 8.000 evra godišnje. Nisam siguran da je do njih stiglo i 80 evra, ali je taj novac negde završio", kaže rednik u nedeljniku "Radar" Milan Ćulibrk.
 
Zvanično, najveći deo para ostaje u Beogradu. Prosečna plata u beogradskom regionu u prvih šest meseci ove godine za trećinu su veće od prosečne plate u Vojvodini.
  • NS

    16.09.2024 17:43
    Tako treba
    Jogurt, jogurt.
    A podržali ste jogurt revoluciju, rušili autonomaše. Aaaa i šta hoćete.
  • Zloheb

    16.09.2024 17:38
    Šta je ovo iznenada..?
    LSV brani Dinkićevih 7%...

    Koliko su ga samo pljuvali kad je to ubacio u Ustav, a sad kad im je to jedino čega mogu da se uhvate, ko ne zna - pomislio bi da su to oni uspeli (verovatno jedina cifra u nekom ustavu u Evropi)...

    Moglo bi bar jedno:

    "...izvini Mlađo, morali smo - tako bilo naređeno."
    ili
    "...izvini Mlađo, nismo razumeli, nismo bili dorasli trenutku."

    A realno - i prvo i drugo (prvo prošlo, zato što je drugo tačno)

  • .

    16.09.2024 15:09
    Laganje ili neobavestenost je reci da je vojvodjanska administracija dupliranje.

    Vojvodjanska administracija radi jedne poslove, a republicka druge. Dupliranja nema.
    Samo nije bas sve u BG.

    Biste radije da se ukine pa da isto toliko ili vise placate Beogradjane za isti posao?

    Problem nije postojanje nego servilnost, uzurpiranost, stranacko zaposlavanje.

    Kad bi vojvodjanske institucije bile slobodne, Vojvodina bi ponovo bila bogatija od Srbije, a sad je ispod proseka R.Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti