Novosađanka podnela prijavu protiv doktorke u Betaniji: Prošla pakao tokom porođaja

Ruptura materice i neurorizična beba sa ozbiljnim dijagnozama - zbog toga je Novosađanka odlučila da podnese krivičnu prijavu protiv doktorke u novosadskoj Betaniji.
Novosađanka podnela prijavu protiv doktorke u Betaniji: Prošla pakao tokom porođaja
Foto: 021.rs
Aleksandra Vudrag, tridesetsedmogodišnja Novosađanka, pre ovog porođaja već je imala carski rez iza sebe, a operisala je i miom.
 
Kako priča za 021.rs, u Betaniju je otišla 14. juna da zakaže carski rez. Nisu je zadržali taj dan, a kako se navodi u lekarskoj dokumentaciji u koju je 021.rs imao uvid, prijem na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo zakazan je za 17. jun.
 
Ipak, u noći između 14. i 15. juna krenule su kontrakcije, te je ona uveče morala da ode u porodilište. Njen doktor nije radio tada, a dežurna doktorka joj je rekla da je "jutro pametnije od večeri".
"Znam da mi je rekla da će mi dati prvo bensedin, da nemam velike bolove, 'da raščistimo gužvu'. Mislila sam da je to sve priprema za carski rez", priseća se ova Novosađanka.
 
Smatra da je doktorka koja je "čekala jutro, sigurno čekala drugu smenu".
 
"Ako nije bila sigurna u sve to, trebalo je odmah da zove nekog ko može to da odradi, jer meni je bio već zakazan carski rez. Imala sam operaciju mioma pre tri godine i prethodno carski rez. Bilo je obavezno da bude carski rez, nije bilo potrebe da se bilo šta čeka", priča Aleksandra.
Kako ova Novosađanka priča za 021.rs, umesto da je porode u zakazano vreme, ostavljena je u bolovima i sa naponima u trajanju više od pet sati, kada joj u nesnosnim bolovima puca materica.
 
"Pretpostavljam da sam padala u nesvest između bolova zato što se ne sećam svega. Nekako je meni izgledalo kao da je to kraće trajalo od onog kako sam kasnije saznala. Prosto sam izgubila pojam o vremenu. Bili su nenormalni bolovi, to ne može da se opiše. To nisu bile kontrakcije. To je bilo verovatno kada je popucala materica. Nikog nije bilo tu u pretporođajnoj sali, ni sestre ni doktora, nikog. Sama sam bila. Znam da sam tad vrištala da bi se neko pojavio tu", navodi Aleksandra.
 
Kako dodaje, nakon što je vrištanjem napokon dozvala osoblje u Betaniji - u sledećem momentu su svi bili oko nje.
 
"Nisu se čuli otkucaji srca bebe. Gledali su na ultrazvuk i čula sam da neke delove bebe vide, neke ne vide. I onda su rekli da idemo na hitan carski rez. Kad sam se probudila, pitala sam za bebu i rekli su mi da će mi reći moj pedijatar. Kad sam došla sebi, pozvala sam supruga i saznala preko telefona šta se desilo. Bebu uopšte nisam videla, na slici sam ga prvi put videla. Niko mi nije konkretno rekao šta i kako, rekli su samo ruptura materice. Taj dan su me ceo dan pratili da vide da li će sve biti u redu ili će me ponovo otvarati da mi izvade matericu", priča naša sagovornica.
 
Aleksandra je provela sedam dana u bolnici, a beba 10 u Dečijoj bolnici. 
 
U Listu za novorođenče u koji je 021.rs imao uvid navodi se da je dete rođeno bez srčane akcije i da je rađena kardiopulmonalna reanimacija.
 
"Novorođenče je intubirano doneto na odeljenje intenzivne nege i terapije u aparat na mehaničku ventilaciju", piše u kliničkom toku.
 
Iz Klinike za pedijatriju novorođenče se nakon 10 dana otpušta sa više dijagnoza.
 
"To su dijagnoze koje su po rođenju date. Dijagnoze koje su bile u Dečijoj bolnici i dan danas se one provlače. Za sada kažu da na mozgu nema posledica. Koliko je on tačno bio bez kiseonika, apsolutno nigde ne piše, niti je ko spomenuo. Uglavnom, ultrazvuk za sada ne pokazuje, ali svi se ograđuju i ne mogu da tvrde. Niko nije rekao da neće biti posledica", kaže Aleksandra.
 
Aleksandra Vudrag je zbog ovakvog tretmana i ozbiljnih posledica poslala predlog za podnošenje krivične prijave sa pratećom dokumentacijom u koju je 021.rs imao uvid. Kako u prijavi navodi, iako ne poseduje medicinsko i pravno obrazovanje da bi ocenjivala rad lekara i pravno kvalifikovala krivično delo, svesna je "neopravdanog fizičkog i psihičkog ataka" na njeno telo i "grubog kršenja prava na dostojanstvo i život", kao i "nesavesne radnje lekara i nebrige u pružanju lekarske pomoći". 
 
Ovo čini u nadi da će tužilaštvo i druge institucije svojom reakcijom doprineti da počnu da se kažnjavaju oni koji urušavaju ugled humane struke i da porodilišta postanu mesta gde će se, "u jednom ovako posebnom i ranjivom trenutku u životu žene, ona i njena beba osećati zaštićeno i imati human medicinski tretman, bez zlostavljanja i uz poštovanje ličnosti".
 
"Nemam dovoljno reči kojima bih mogla da opišem svu bol i tugu sa kojom se moja porodica i ja borimo zbog nesavesnog odnosa lekara. Želela bih da nijedna porodilja i majka ne doživi ovu bol sa kojom se ja borim", zaključuje Aleksandra.
 
Zbog Aleksandrine prijave i Zaštitnik građana je pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva zdravlja.
 
Kako se navodi u obrazloženju, postupak je značajan i "treba ga voditi jer je moguće da je aktom, radnjom ili nečinjenjem organa uprave došlo do povrede ljudskih prava i sloboda", ističe se u obrazloženju ombudsmana.
 
Zaštitnik građana od nadležnih institucija, a pre svega Ministarstva, zahteva da mu se u roku od dve nedelje dostave rezultati vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom novosadske Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i informacije o svim drugim merama koje su sprovedene u međuvremenu i koje su planirane u vezi sa ovim slučajem.
 
"Osim navedenog, potrebno je da Zaštitnika građana obavestite na koji način se prati i analizira zadovoljstvo pacijenata u Klinici za ginekologiju i akušerstvo 'Betanija' i da li porodilje imaju mogućnost da ocene zadovoljstvo odnosom medicinskog osoblja prema njima i na koji način", navodi se u Zaključku dostavljenom Ministarstvu zdravlja i porodilji Aleksandri Vudrag.
 
Portal 021.rs poslao je pitanja u vezi sa ovim slučajem i Kliničkom centru Vojvodine, odnosno Klinici za ginekologiju i akušerstvo, ali do dana objavljivanja teksta nismo dobili odgovore. 
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • Novosadjanka

    18.09.2024 22:40
    Tuzno
    I moja prica slicna, mucenje pa hitni carski rez...za mene su heroji doktori iz Decje bolnice, zahvaljujuci kojima je moje dete ziv, zdrav djak i dr Djordje Petrovic, moralna gromada koja nam je oboma spasila zivot.
  • Lola iz Mola

    18.09.2024 22:04
    Ista doktorka
    Jos jedna tek rodjena Jos jedna tek rodjena beba je trenutno u Decijoj bolnici zbog iste situacije i iste doktorke.
    Ljudi, ovo ne sme da prodje nekaznjeno! Ta zena bukvalno unistava citave porodice kad god je dezurna!
  • Ljilja

    18.09.2024 20:45
    Akušerska nasilje
    Dokle će ovo i struka i tužilaštvo i pravosudne da tolerišu.Osudjujte ove ubice na 40 god robije pa da vidiš kako će da rade i da vide da li je jutro pametnije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti