Istraga protiv ginekologa iz Sremske Mitrovice u toku: Završeno dodatno medicinsko veštačenje

Istraga protiv lekara Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici M. M. (45) iz Rume, koji se sumnjiči za akušersko nasilje nad porodiljom, još nije završena.
Istraga protiv ginekologa iz Sremske Mitrovice u toku: Završeno dodatno medicinsko veštačenje
Foto: Pixabay
Ginekolog koji se sumnjiči za akušersko nasilje nad porodiljom, čija je beba preminula, uhapšen je 20. januara, a pušten iz pritvora nakon šest meseci jer tužilaštvo nije podiglo optužnicu. 
 
Kako je za Dnevnik rečeno u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, Sudskomedicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu je završio dopunsko sudsko veštačenje, određeno naredbom VJT, nakon čega će stranke biti obaveštene da mogu pisani nalaz i mišljenje pogledati, kopirati i na njega izneti svoje primedbe.
Podsetimo, osumnjičeni lekar specijalista ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici uhapšen je nakon što ga je porodilja iz Šida Marica Mihajlović optužila za akušersko nasilje.
 
Ona je prvo na društvenim mrežama objavila svoje svedočanstvo, a potom iznela optužbe na račun ginekologa, tvrdeći da je on odgovoran za smrt njene bebe, kao i da joj je tokom porođaja naneo fizičke povrede, da joj je pretio i vređao na nacionalnoj osnovi.
Ginekolog se sumnjiči za teška dela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom nesavesno pružanje lekarske pomoći.
 
Svedočanstvo porodilje iz bolnice u Sremskoj Mitrovici pokrenulo je niz reakcija, ali i brojna druga svedočanstva o akušerskom nasilju u Srbiji.
 
Ministarstvo zdravlja je u martu saopštilo da je izvršena spoljna kontrola u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica nakon prijave. Međutim, Ministarstvo je dodalo da neće objavljivati nalaze tog izveštaja kako se ne bi "ometalo vođenje istražnog postupka".
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • Suština

    16.09.2024 09:34
    Napravio je državu podobnih. Zakone, tužilaštvo i sudstvo posebno za lojalne koji su nedodirljivi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Bačka Topola: Pijani vozač sleteo s puta

U Bačkoj Topoli, pedesettrogodišnji vozač je, upravljajući "fordom" sa 2,19 promila alkohola u organizmu, sleteo sa puta, saopštila je Policijska uprava u Subotici.