VIDEO Protest prosvetara i u Novom Sadu: Rušenje prosvete - Srbija bez budućnosti

Više od 200 prosvetnih radnika okupilo se u Novom Sadu tačno u podne ispred Banovine u znak protesta.
VIDEO Protest prosvetara i u Novom Sadu: Rušenje prosvete - Srbija bez budućnosti
Foto: 021.rs
Ovo je, uz zakazani štrajk, koji podrazumeva neodržavanje nastave danas, 16. septembra, poruka upozorenja nadležnim organima.
 
Prosvetni radnici su, kako su ranije saopštili sindikati, nezadovoljni platom i uslovima rada.
Kao jedan od glavnih problema navodi se bezbednost nastavnika i učenika u školama. 
 
 
Štrajk su najavili članovi četiri reprezentativna sindikata obrazovanja – Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS "Nezavisnost" i Sindikata radnika u prosveti Srbije.
Protest dolazi posle dve runde neuspelih pregovora sa premijerom Milošem Vučevićem.
 
Tada su sindikati saopštili da  nije ispunjen dogovor iz protokola koji je sa Vladom potpisan u oktobru prošle godine, a kojim je bilo predviđeno da od 1. januara 2025. početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, bude jednaka proseku Republike.
 
  • Nn lice

    17.09.2024 12:23
    Potpuna podrska
    Maksimalna podrska prosvetnim radnicima. Oni su nosioci buducnosti ovog drustva, a imaju platu ispod republickog proseka!!! Svi oni treba da imaju onolike plate da kad udju na cas, ne razmisljaju sta ce kako ce i dal ce da preguraju mesec. Ja samo kad se setim mojih profesora i kakve smo im mi ludosti pravili, a bilo je vreme Slobe svaaka im cast. Vlast zabole za obrazovanog coveka, vidi se po tome i kako je hitno vracena akreditacija Megadensu, jer je pripretio vlasteli da ce objaviti spisak svih koji su zavrsili njegov fakultet. Tako da sve najbolje profesorima, a vi ostali sto serete razmislite dobro, u drzavi gde 75% ljudi nije izaslo iz zemlje, koja ima preko 40% funkcionalno nepismene dece po nivo2 PISA testiranja, da li treba da sve ostane kako jeste. Jel treba da prihvatimo da se prave pokolenja beskicmenjaka i ulizica, da skandiraju nepomeniku za narednih 50 godina.
  • soni

    17.09.2024 08:54
    ha, ha
    Neću da podržim prosvetare dok iz svojih redova ne izbace kolege koje se ružno ophode prema deci u smislu zajedljivih, uvredljivih komendara, iznošenja lčnih stvari pred odeljenje, namernog hvatanja u neznanju, nenormalnim obimom gradiva, nerazumevanjem da deca sve češće ne mogu da se kvalitetno pripreme za kontrolni ili bilo šta, jer jednostavno od 7 pa i 8 časova dnevno nemaju kad. Za ovakve primedbe u školi nema se sluha, to se gura pod tepih.
  • Tetka

    16.09.2024 22:41
    Da vas ne pita starost
    Citam vase komentare kako ne podrzavate prosvetare. Pitam se da li mislite da cete doveka biti zdravi. Ili se ikad zapitate ko ce leciti vase najmilije?
    Ako zelite sutra za sebe strucne npr. lekare, danas vec morate podrzati da se vrati lice prosveti. A to znaci da se vrati dostojanstvo prosvetaru, da umesto kontinuiranog degradiranja pocnemo da ih cenimo, da dobri profesori zarad elementarne egzistencije ne beze iz prosvete, da nam studijski programi koje skoluju prosvetare nisu prazni, da se profesori zastite od bahatosti djaka i njihovih roditelja,...



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti