FOTO Šta su rekli prosvetari na "javnom času" u Novom Sadu: Nasilje u školama se mora zaustaviti

Više stotina prosvetnih radnika okupilo se tačno u podne ispred zgrade Banovine u Novom Sadu kako bi izrazili nezadovoljstvo svojim statusom.
FOTO Šta su rekli prosvetari na "javnom času" u Novom Sadu: Nasilje u školama se mora zaustaviti
Foto: 021.rs
Ovaj "javni čas na ulici" održan je i u drugim gradovima širom Srbije. Ovo je, uz zakazani štrajk, koji podrazumeva neodržavanje nastave danas, 16. septembra, poruka upozorenja nadležnim organima.
 
Prosvetni radnici su, kako su ranije saopštili sindikati, nezadovoljni platom i uslovima rada.
Kao jedan od glavnih problema navodi se bezbednost nastavnika i učenika u školama. 
 
Martin Mihailović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine prvi se obratio okupljenima i istakao da je škola u Srbiji došla na najnižu granu.
 
"Nasilje u školama se mora zaustaviti. Mi smo od Vlade tražili da se hitno usvoji zakon kojim se prosvetnim radnicima obezbeđuje status kao i advokatima, ali oni to nisu uradili. Međutim, vidimo da je moguće u hitnu proceduru staviti zakon o obaveznom vojnom roku. Šta treba da se desi da ovaj postupak bude hitniji nego što jeste već", pitao je on.
Podsetio je i da je najminimalniji uslov to da se plata prosvetara izjednači sa republičkim prosekom.
 
Mihailović je potom pročitao dopis koji su svi prosvetni radnici čitali na današnjim protestima i sastancima sindikata.
 
"Kada kažemo da je ponuda nepristojna, predstavnici Vlade se zatvore u kabinete, pošalju nam glumce koji statiraju na sastancima sa samo jednom rečenicom - u našoj bogatoj Srbiji novca za vas prosvetne radnike nema. Kako to za nas da uvek nema novca", pita on.
 
Istakao je i da je ponuda Vlade dostavljena nakon poslednjeg sastanka sramna.
 
"Pre svega zato što je daleko ispod onoga što smo tražili i drugo zato što su nas podelili u nastavno i nenastavno osoblje", rekao je Mihailović.
 
  
 
Milan Trbović iz Sindikata radnika u prosveti Srbije rekao je da su prosvetni radnici osiromašeni i društveno i politički.
 
"Mi moramo da se izborimo za dostojanstvene plate i zdravo školstvo i ne smemo da im damo da ih unište. Moramo da obezbedimo svakom mladom čoveku pravo da u državnom školstvu napreduje, da se obrazuje i da zna će svojim znanjem i strukom ostati u Srbiji i učini našu domovinu boljim mestom za život. Čovek je obrazovan samo ako ima obraza", rekao je on okupljenima.
 
Predstavnik GSPRS "Nezavisnost" Miloš Miljković podsetio je prosvetare da njihovi zahtevi nisu ekskluziva i luksuz.
 
"Stalno nam govore da ima para u budžetu, pa ako ih ima hajde onda da ih raspodelimo na one sektore kojima je to potrebno. Potpisnici protokola Vlade su verovatno i kada su potpisali bili svesni da ispunjavanja neće doći. Ali i ako nisu bili svesni, neka znaju da će se prosvetni radnici boriti za ispunjenje uslova kako za pregovaračkim stolom tako i sindikalnim merama. Ako se nakon naših protesta širom Srbije ne probude, neka budu svesni da ih čeka vrlo zanimljiv oktobar", istakao je on.
Štrajk su najavili članovi četiri reprezentativna sindikata obrazovanja – Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS "Nezavisnost" i Sindikata radnika u prosveti Srbije.
 
Protest dolazi posle dve runde neuspelih pregovora sa premijerom Milošem Vučevićem.
 
Tada su sindikati saopštili da  nije ispunjen dogovor iz protokola koji je sa Vladom potpisan u oktobru prošle godine, a kojim je bilo predviđeno da od 1. januara 2025. početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, bude jednaka proseku Republike.
  • Maestro

    17.09.2024 01:21
    Ukinite drzavne skole, ianako nam je obrazovanje najgore u Evropi. Fakultete ne zavrse, samo oni koji nece, inzinjeri su polupismeni, doktori ne umeju komunicirati sa pacijentima.
  • Karadjordje

    16.09.2024 19:31
    Nema nama pomoci, jer nema solidarnosti, svako gleda svoju...
    Preveslace ih kao i poljoprivrednike, postare...
    Da se pruzi podrska, da strajku svi odjednom, da se ujedine...
  • Klik

    16.09.2024 18:12
    skupili potpise
    Prosvetari, najlicemerniji radnici javnog sektora. Partijska knjizica, beneficije, povisice, vecno glume zrtve, kukaju, uvek traze jos, a oni su podrzali nikoga. Zato obavezno traze da svi podrze njih za jos malo beneficija i povisice. Deca i mitska prica o prosveti su tu samo zgodan atribut. Glasali ste i skupljali potpise da bi uz clansku dosli do posla. Bolje da se poklopite po usima i cutite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti