Koliko je bilo uzoraka sa nematodama u novosadskoj vodi: Objavljen izveštaj Instituta

Grad Novi Sad objavio je javno Izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine o zdravstvenoj ispravnosti vode tokom avgusta 2024. godine.
Koliko je bilo uzoraka sa nematodama u novosadskoj vodi: Objavljen izveštaj Instituta
Foto: Pixabay
Kako se navodi u saopštenju grada, Izveštaj sadrži "sve relevantne podatke i na nedvosmislen i transparentan način pruža uvid u sve parametre ispravnosti novosadske vode za piće".
 
"Novi Sad će nastaviti transparentno, javno i nedvosmisleno da komunicira sa svim relevantnim javnostima, raspolažući isklјučivo zvaničnim i proverenim informacijama", saopštila je gradska vlast.
 
Kako piše u Izveštaju, tokom avgusta uzorkovano je 558 uzorka vode za piće, različitog obima, za utvrđivanje zdravstvene ispravnosti. Voda je uzorkovana iz javnog vodovoda na teritoriji Novog Sada, Petrovaradina, Stepanovićeva, Futoga, Kovilja, Sremskih Karlovaca, Sremske Kamenice, Ledinaca, Veternika, Čeneja, Bukovca, Kisača, Rumenke, Kaća i Budisave.
 
Analizom je utvrđena zdravstvena ispravnost 88,35 odsto uzoraka. Mikrobiološka ispravnost je utvrđena u 89,25 odsto, a fizičko-hemijska u 98,92 odsto kontrolisanih uzoraka.
 
"Uzroci zdravstvene neispravnosti 11,65 odsto kontrolisanih uzoraka vode za piće iz javnog vodovoda na teritoriji Grada Novog Sada i naselja tokom avgusta 2024. godine su mikrobiološka neispravnost 59 uzoraka, fizičko-hemijska neispravnost pet uzoraka i mikrobiološko-fizičko-hemijska neispravnost jednog uzorka", piše u Izveštaju.
 
U ukupno 60 uzoraka (10,57 odsto) utvrđena je mikrobiološka neispravnost. U 47 je otkriveno jprisustvo nematoda, dok je u 10 uzoraka bilo bakterije Pseudomonas aeruginosa. 
U malom procentu uzoraka (ispod dva odsto), utvrđeno je povećano prisustvo zooplanktona, mangana, gvožđa i slobodnog rezidualnog hlora.
 
Na osnovu rezultata analiza Institut za javno zdravlje Vojvodine zaključuje da u prečišćenoj vodi za piće iz javnog vodovoda ne postoji direktna pretnja po zdravlje ljudi. 
 
"Prema savremenim stručnim i međunarodno priznatim saznanjima, nematode nemaju direktan uticaj na zdravlje, ali njihovo prisustvo može da uzrokuje promenu izgleda, mirisa i ukusa vode, kada se ne preporučuje za piće, odnosno kada potrošač ima pravo da odbije da koristi senzorno izmenjenu vodu za piće", zaključuje se u Izveštaju. 
 
Izveštaj u celosti čitajte na OVOM LINKU.

Podsetimo, u Gradskoj kući je u petak, 13. septembra, organizovana konferencija za medije na kojoj su govorili gradonačelnik Đurić, v. d. direktorke Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Milene Tabaković, te načelnika Centra za higijenu i humanu ekonologiju Instituta prof. dr Sanja Bijelović.

Ova konferencija je organizovana nakon što se na društvenim mrežama pojavilo mišljenje Instituta vezano za jedan analiziran uzorak koji je na analizu dao građanin.

Navodi o neispravnosti vode u Novom Sadu počeli su pre skoro mesec dana, kada je objavljeno da su u nekim uzorcima pronađene nematode, odnosno valjkasti crvi. 

  • Здрав разум

    18.09.2024 18:19
    Дакле?
    Не разумем коментаре за смену или јогурт, али је јасно да ВОДА НИЈЕ ИСПРАВНА и да неко треба кривично да одговара за то, а нарочито за прикривање тих чињеница!
  • Dusan

    18.09.2024 09:39
    A sad
    Smena gradonacelnika koji je obmanuo gradjane da je voda u redu.
  • Jarvis

    17.09.2024 21:50
    Još pre Jogurta, Vojvodina je trebala poput Slovenije da se otisne od svih uticaja iz beograda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti