Dr Bijelović o uzroku vode iz Sremske Kamenice koji je uznemirio građane: Nije validan

Doktorka Sanja Bijelović načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine potvrdila je da u vodi u Novom Sadu nema nematoda.
Dr Bijelović o uzroku vode iz Sremske Kamenice koji je uznemirio građane: Nije validan
Foto: 021.rs
"Prvi put je prisustvo nematoda kontrolisano 20. avgusta. Nakon toga, kada je obavljeno šta treba da se obavi u Fabrici vode, 28. avgusta izveštaj navodi da je voda zdravstveno ispravna i da nema nematoda", ističe Bijelović. 
 
Bijelović pojašnjava da se ocena ispravnosti vode za piće nikad ne radi na osnovu jednog parametra, odnosno da je u skladu sa zakonom i međunarodnim pravilnicima, da se ispitivanja rade na više parametara.
"U odnosu na zakonodavstvo, prisustvo nematoda treba da bude negativno, to piše u našem mišljenju da je voda za prisustvo nematode zdravstveno neispravna. Istovremeno, piše i da smo procenili analizom više od 20 parametra u svakom tom uzorku, da voda ne predstavlja direktnu opasnost po zdravlje ljudi", naglašava Bijelović. 
 
U dokumentima koje su na vanrednoj konferenciji za štampu dobili novinari a koji sadrže više izveštaja i mišljenja, navodi se da izveštaj obuhvata "izmenu izveštaja o ispitivanju" i "povlačenje izveštaja".
 
Na pitanje šta znači povlačenje i promena izveštaja, doktorka Bijelović navodi da je to standardna praksa, jer je prvo rađena analiza jednog parametra, pa potom i ostalih. Sveobuhvatni izveštaj, kaže ona, sadrži i taj prvi parazitološki.
 
"S obzirom na to da smo mi 11. septembra uzeli uzorak na mernom mestu rezervoar vode za piće, koji je uvek prvo merno mesto, mi smo ubrzo posle uzimanja tog uzorka kada je stigao uradili analizu bioloških parametara i između ostalog i parazitološki. Taj rezultat smo na zahtev korisnika izdali. Mi smo prvo izdali izveštaj o ispitivanju koji je sadržao izveštaj o uzorkovanju i analizi i sadržao je samo taj deo mikrobioloških analiza koji se odnosi na parazite", objašnjava doktorka.
Ona ističe da je onog momenta kada je završena celokupna analiza koja zahteva 48 sati za sve ostale mikrobiološke parametre, po pravilima akreditacije, Institut u obavezi da izda "izmenu izveštaja o ispitivanju, koja je propisana standardima".
 
"U njoj vidite da je izdata kao izmena kada su urađene sve analize i ona sadrži sve elemente između ostalog i ono parazitološko ispitivanje koje smo izdali 11. septembra", navodi Bijelović. 
 
Bijelović je ocenila da Institut ne snosi odgovornost za papir koji se pojavio na društvenim mrežama, a u kom se navodi da voda iz uzorka iz Sremske Kamenice nije ispravna. 
 
"Kada je u pitanju uzorak koji je dao korisnik, Institut može da radi analizu uzorka koji donosi građanin, ali korisnik mora da bude svestan da on odgovara za to što je doneo. Na takvom dokumentu, na takvom izveštaju, jasno piše da se Institut odriče odgovornosti. Mi preporučujemo da uzorak uzme naš tehničar, jer je to onda validan rezultat. Ovakav rezultat nije validan. Postoje najmanje tri standarda koja propisuju kako se uzima i transportuje uzorak", zaključuje Bijelović.
U Gradskoj kući je danas, 13. septembra, organizovana konferencija za medije na kojoj su govorili gradonačelnik Đurić, v. d. direktorke Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Milene Tabaković, te načelnika Centra za higijenu i humanu ekonologiju Instituta prof. dr Sanja Bijelović.
  • Yip Man

    14.09.2024 09:01
    Kao institucija nemate kredibilitet i integritet tako da su vase saopstenja jalova lazarija.
  • Nik

    13.09.2024 21:47
    Poverenje ste izgubili, tako da...
  • S56

    13.09.2024 21:15
    Pravi način
    Od sada Oskar lično da uzima uzorke za analizu. Njemu možemo da (ne)verujemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti