Gradonačelnik Novog Sada o poplavama u Evropi: Premijer je rekao da to ne treba da nas brine

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za privredu Vladimirom Galićem, obišao je magacin Voda Vojvodine koji je spreman za odbranu grada od poplava.
Gradonačelnik Novog Sada o poplavama u Evropi: Premijer je rekao da to ne treba da nas brine
Foto: 021.rs
"Drago mi je da su oni spremni i da imaju mehanizaciju, da štite kritične tačke. Vidimo apokaliptičke slike u drugim državama, ali i premijer je juče rekao da to ne treba da nas brine. Novi Sad je u domenu redovne odbrane od poplava. Za jedan dan može da se montira sve što je potrebno", rekao je Đurić.
 
On je dodao i da bi problem mogli da budu ulični potoci sa sremske strane, te da oni moraju redovno da se čiste do pika koji je očekivan 24. septembra.
Direktor "Voda Vojvodine" Srđan Kružević rekao je da problem nastaje kada se spoji nekoliko talasa, ali da sada imamo jedan koji će se produžiti maksimum za dan, dva.
 
"Mi na dnevnom nivou radimo analize i preseke. Bez obzira na apokaliptične slike, mi smo bezbedni i nećemo ući u situacije na koje nismo navikli. Poslednji visok vodostaj je bio 2013, pa se ravnamo po prognozama sa severa", kazao je Kružević.
On je istakao i da se vanredne odbrane mogu desiti samo u Bezdanu i Apatinu, jer je po merenjima vodostaja pik u Mađarskoj 850, što znači da je za pola metra niži u odnosu na 2013. godinu.
 
"Imamo 63 kritična mesta koja su oštećena delovanjem životinja ili kamiona, ali nijedno nije toliko kritično, mi smo svakako spremni sa ljudima da reagujemo, 500 operativnih ljudi", rekao je Kružević.
 
Prema njegovim rečima, spremne su i mobilne brane, pumpe, čamci, terenska vozila, a sutra će biti organizovan i sastanak sa predstavnicima opština da ih upute kako da postupaju.
 
U Novom Sadu najčešće plave nebranjeni delovi, poput Ribarskog ostrva i Kamenjara.
 
"Slankamenska bolnica se nalazi u nebranjenom delu. Ne možemo branu da stavimo na Ribarac, a ne na bolnicu. Sve poplave su stigle kopnom, odnosno pucanjem nasipa negde u komšiluku", zaključio je Kružević.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić dodao je i da Pokrajina raspolaže budžetskom rezervom ukoliko bude problema sa Banoštorom, Beočinom, Slankamenom i Južnim Banatom.
 
"Ne pratimo situaciju samo osam dana, već poslednjih osam godina. Trideset i osam milijardi dinara je uloženo u vodne i vodozaštitne objekte. Ako to ne radite u kontinuitetu, zastari tehnika", kazao je Galić.
  • GariNS

    18.09.2024 13:17
    Sta ima da ga brine?Koliko ima mladih nabildovanih naprednjaka po javnim preduzecima ima da pojedu te dzakove...
  • Миро

    17.09.2024 23:09
    Он је крив
    У Србији се ОН проглашава кривцем за поплаве које се нису ни десиле. Лудило! Да се код нас догодило као у Пољској и Румунији одмах би се оформила странка " Србија против поплава".
  • Ahil

    17.09.2024 22:24
    .....
    Obrenovac je siguran grad i gradjani Obrenovca mogu mirno da spavaju u svojim domovima.Miroslav Cuckovic,tadasnji gradonacelnik Obrenovca,noc pred poplavu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti