Radovi u Kineskoj četvrti dodatno poskupeli: O čemu je reč?

Za rekonstrukciju objekta u Kineskoj četvrti radovi su poskupeli na 402 miliona dinara, nakon što je izmenjen ugovor.
Radovi u Kineskoj četvrti dodatno poskupeli: O čemu je reč?
Foto: 021.rs (Google Earth)
Osim toga, rok za završetak radova na "objektu 8", koji su počeli krajem februara 2023, pomeren je na januar 2025. godine.
 
Prvobitnim ugovor je obnova objekta trebalo da košta 353 miliona dinara, a radove je trebalo završiti za godinu dana.
Kako je prolazilo vreme, dolazilo je do nekoliko izmena ugovora, a poslednjim je cena povećana za nešto manje od 14 odsto.

U poslednjoj izmeni ugovora, Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove u obrazloženju navodi da ih je izvođač radova 5. septembra obavestio da zbog ekstremno visokih temperatura u trajanju od 49 dana nije bilo moguće odraditi neke delove unutrašnjosti objekta.
Dodatno se navodi i da moraju da produže rok za završetak radova zbog uslova i rokova koje JKP "Novosadska toplana" u okviru zajedničko potpisanog ugovora mora da ispuni.
 
Zahtev izvođača radova bio je da se rok pomeri za 112 dana, što je stručna komisija gradske uprave odobrila i rok pomerila za 23. januar 2025. godine.
 
Prvo pomeranje roka potpisano je krajem januara 2023, kada su radovi produženi do 19. avgusta 2024. godine.
 
Kako je tada navedeno, u toku realizacije radova je ustanovljeno da je došlo do izmene projektne dokumentacije sa potrebnim radovima na objektu, što je uslovilo i nepredviđene radove koji nisu biti obuhvaćeni prvobitnom projektno-tehničkom dokumentacijom. Reč je bila o betoniranju poda, bez čega nije bilo moguće nastaviti sa daljim radovima, zbog čega je rok i produžen.
 
Potom je početkom jula ove godine ponovo promenjen ugovor i rok pomeren za 3. oktobar. Ukupna vrednost izmene tada je iznosila više od 1,8 miliona dinara.
 
Gradska uprava je kao razlog za izmenu navela dodatnu izmenu projektne dokumentacije i nepredviđene radove koji su obuhvatali nabavku i ugradnju drvenih greda i fosni, kao i daščane podloge preko konstrukcije galerija od daske jelovine.
Kako je ranije pisao 021.rs, ovaj "Objekat 8" će nakon rekonstrukcije i dalje biti prizeman objekat sa galerijom i služiće prvenstveno za muzičke sadržaje.
 
U projektu je ucrtano da će u okviru zgrade biti pet muzičkih studija sa pratećim prostorijama i klubom koji će imat i salu površine veće od 200 kvadrata, a imaće i barem jedan lokal.
 
"Ukupna neto površina objekta je 1419,52 kvadratnih metara. U zapadnom krilu objekta oraganizovan je klub sa pratećim prostorijama, barom, ostavama i toaletima, kao i tehnički blok sa toplotna podstanicom, hidrostanicom i tehničke prostorije. Na galeriji ovog dela objekta smeštena je kreativna radionica. U istočnom krilu formiraju se muzički studiji međusobno povezani pasažom u okviru kojeg se nalazi lokal na novoformiranoj galeriji. U okviru svakog muzičkog studija nalaze se toalet i čajna kuhinja. Takođe u ovom delu objekta formira se i javni toalet kojem se pristupa sa severne strane objekta", navodi se u projektu rekonstrukcije.
 
Za ovaj posao je odabrana grupa ponuđača DOO Intec, ARJ Technology i Neo Inženjering, svi iz Novog Sada.
  • Lile

    18.09.2024 05:37
    Tako rade vec decenijama
    "Radovi u Kineskoj četvrti dodatno poskupeli: O čemu je reč?" - O uhodanoj i razradjenoj pljacki narodnih para od strane sns kartela i njihovih sledbenika!
  • Leteći taxi

    17.09.2024 20:26
    Čamovina rules!
    Išlo se na vrhunski kvalitet.
  • /

    17.09.2024 20:18
    /
    rekonstrukciju cega?
    toliko toga vrednijeg je poruseno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti