Kad se terasa obruši sa zgrade: Ko vodi računa o novosadskim objektima?

Početkom septembra došlo je do pada betonske ograde sa terase u Balzakovoj ulici, na Limanu. Ovaj događaj izazvao je veliku pažnju Novosađana.
Kad se terasa obruši sa zgrade: Ko vodi računa o novosadskim objektima?
Foto: 021.rs
Stanovnik ovog dela Novog Sada obavestio je javnost o oštećenoj terasi, a o svemu su bile obaveštene i nadležne gradske službe, pa je oko dela zgrade bila postavljena traka sa upozorenjem na opasnost.
 
Nekoliko dana nakon toga, došlo je do pada ograde od terase. Na sreću, niko nije bio povređen. 
Prema nezvaničnim saznanjima, ograda se obrušila sama od sebe, a armature nije bilo.
 
Iz Gradske kuće kažu za 021.rs da su komunalna milicija i građevinska inspekcija preduzeli sve neophodne mere u vezi s obrušavanjem terase na Limanu.
"Po prijavi problema izašli su na teren, konstatovali problem i kontaktirali odgovorno lice, naloživši da se odmah angažuje služba koja održava zgradu, kako bi ista preduzela mere za otklanjanje opasnosti od pada terase", objašnjavaju za 021.rs.
 
Prostor ispod terase je bio ograđen metalnim ogradama i pre samog pada zbog sigurnosti stanara i okoline. Dodaju da se sporna situacija pratila i da se proveravalo obezbeđenje prostora.
 
Iz Gradske kuće napominju da je zakonska obaveza vlasnika, odnosno stambene zajednice da održavaju svoj objekat u urednom i ispravnom stanju i da sačinjavaju program odražavanja zgrada.
 
"Do oštećenja objekata dolazi usled starosti i neodržavanja objekta ili njegovog dela, od strane vlasnika objekta ili Stambene zajednice, kao što je slučaj i sa predmetnom terasom", dodaje se u odgovoru grada za 021.rs.
 
Odgovornost vlasnika objekta, odnosno upravnika Stambenice zajednice je da sada angažuje stručne službe koje će vršiti redovne godišnje specijalističke preglede objekta, (lifta, protivpožarne zaštite i druge aspekte zgrada), a ukoliko ima nedostataka na objektu treba da ih uklone. 
Iz javno-komunalnog preduzeća "Stan" kažu za 021.rs da je prema Zakonu o stanovanju, održavanje zgrada obaveza skupštine stambene zajednice i izabranog upravnika.
 
"Upravnik je dužan da na osnovu primljene prijave obezbedi izvršenje radova na hitnim intervencijama i obaveštava nadležni organ o problemu", objašnjavaju iz JKP "Stan".
 
Komunalna inspekcija kontroliše rad upravnika, a proveravanje nedostataka na zgradi koje ugrožavaju bezbednost spada u nadležnost građevinske inspekcije.
  • Vladan

    19.09.2024 11:17
    @Kiki-riki

    "Milosrdni anđeo"
    "Dogodine u Prizrenu"
    "Braća iz Srpske"
    "Otkupili stan za 100 dm"

    Već vidi ediciju slikovnica za decu, na ćirilici naravno.
  • Kiki-riki

    19.09.2024 09:15
    otkup
    A šta da rade oni koji su u 90-tih otkupili dobijene stanove za tepsiju ribe i sad bi da im neko to i održava. Nisu ljudi navikli da bilo šta pošteno plate iz svog džepa.
  • zoki

    19.09.2024 07:48
    Problem je sto se i kod svake popravke firma koja upravlja zgradom i njihov upravnik ugrade u svaku ponudu za bilo kakvu popravku, intervenciju nadogradnju. I to onda svaki put izađe duplo skuplje nego sto zapravo jeste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti