Opozicija traži smenu ćerke Jorgovanke Tabaković sa mesta direktorke Instituta za javno zdravlje

Opozicija u Skupštini Vojvodine podnela je zahtev da se v.d. direktorke Instituta za javno zdravlje Vojvodine Milena Tabaković razreši funkcije.
Opozicija traži smenu ćerke Jorgovanke Tabaković sa mesta direktorke Instituta za javno zdravlje
Foto: 021.rs
Ćerka guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković na mesto v. d. direktorke Instituta izabrana je odlukom Vlade Vojvodine krajem avgusta, a javnost je za to saznala početkom septembra.
 
Ona je na ovoj funkciji zamenila Vladimira Petrovića, koji je na čelu Instituta proveo 13 godina. Opozicija je od starta iznela niz kritika zbog imenovanja dr Milene Tabaković na rukovodeću poziciju.
Po rečima poslanika Stranke slobode i pravde u pokrajinskom parlamentu Milana Vasiljevića, opozicija zahteva smenu zato što smatra da je Tabaković nestručna za obavljanje važne funkcije. Opozicija je optužuje i za "prikrivanje informacija koje se tiču života i zdravlja ljudi", što je Tabaković već demantovala.
 
"Milena Tabaković je imenovana na funkciju bez potrebnih kvalifikacija za takvo mesto. U statutu Instituta za javno zdravlje stoji da lekar može biti direktor instituta, ali samo onda ako je lekar specijalista iz oblasti koja spada u delatnost rada Instituta, što gospođa nekvalifikovana za ovu funkciju, Milena Tabaković svakako nije iz razloga što je Milena Tabaković, kao što svi znamo, stomatolog", ističe Vasiljević.
Dodaje da je neophodno da se raspiše javni konkurs i da se u skladu sa zakonom imenuje novo lice koje ispunjava sve uslove koje norme propisuju u vezi s mestom direktora Instituta.
 
"Mi samo zahtevamo ono što piše u zakonu. Da se raspiše javni konkurs i onda da imenujemo direktora koji je stručan, koji je kompetentan, koji ima sve druge kvalifikacije koje su neophodne kako bi on obavio taj posao u punom kapacitetu. I onda možemo, i mi građana i javnost, da budemo makar malo sigurniji u te institucije koje već duži vremenski period vodi Srpska napredna stranka", poručuje Vasiljević.
 
Prof. dr Branislav Ristivojević iz poslaničke grupe Novi DSS - POKS (NADA) kaže da je prethodni direktor smenjan zato što je objavio informacije o tome kakvo je stanje vode u Novom Sadu. I on smatra da Tabaković ne zadovoljava potrebne norme da bi bila direktorka Instituta. 
 
"Institut treba da ima nekoga ko se bavi ili zdravstvenom higijenom ili se bavi epidemiologijom", naglašava Ristivojević.
 
Poslanik Ristivojević kaže da je samo postavljanje Milene Tabaković na čelo Instituta nepotizam, jer je ćerka guvernerke Narodne banke Jorgovanke Tabaković. On objašnjava da su informacije o kvalitetu objavljivane godinama, a da su tokom ove situacije iz Instituta za javno zdravlje tek kasnije shvatili da je to njihov posao.
 
On kaže da je opozicija tražila podatke kvaliteta vode za svaki dan u avgustu mesecu, dodajući da će tražiti da se svaki dan objavljuju podaci o kvalitetu vode. 
Milena Tabaković je na konferencije za medije koja je organizovana prošle nedelje u Gradskoj kući poručila da su priče o prikrivanju informacija "čista politizacija". 
 
Grad Novi Sad objavio je početkom nedelje Izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine o zdravstvenoj ispravnosti vode tokom avgusta 2024. godine.
 
Kako piše u Izveštaju, tokom avgusta uzorkovano je 558 uzorka vode za piće, različitog obima, za utvrđivanje zdravstvene ispravnosti. U ukupno 60 uzoraka (10,57 odsto) utvrđena je mikrobiološka neispravnost. U 47 je otkriveno jprisustvo nematoda, dok je u 10 uzoraka bilo bakterije Pseudomonas aeruginosa. 
  • Ljuba

    19.09.2024 17:17
    Cica
    Sećam.se Cice koja se borila protiv ovoga a sad najgora..
    YCica je sebi digla platu za 103 hiljade i sada ima doći 730 hiljada a vlada Neda prosek profesorima kao nema para kakve bitange.. Cica je došla na čelo NBS 2014 kada je plata bila 60 hiljada a kurs evra isti kao danas.Talo je naša Cica sa 600 evra došla na 6,5 hiljade evra mesečno Una Cica posao.
    Kako ste ....

  • .-.

    19.09.2024 16:47
    dr.Milica je divan čovek
  • ?

    19.09.2024 16:45
    Ha ha
    Kakav menadzer u zdravstvu?
    Pa to privatni tzv fakulteti izmisljenih zvanja. Sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti