Grupa nastavnika i saradnika: Solidarno stojimo uz studente koji su napadnuti u Novom Sadu

Grupa nastavnika, asistenata i saradnika, koji su zaposleni na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, najoštrije je osudila nasilje koje je danas organizovano protiv studenata ovog fakulteta.
Grupa nastavnika i saradnika: Solidarno stojimo uz studente koji su napadnuti u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Podsetimo, jutros je došlo do fizičkog sukoba kod zgrade Rektorata, gde treba da se održe izbori za studentski parlament. Dvoje studenata je zadobilo lakše povrede. 
 
Predavači sa Filozofskog poručuju da solidarno stoje uz studente i zahtevaju da krivci za nasilje budu kažnjeni.

"Pozivamo upravu Filozofskog fakulteta, kao i sve druge organe našeg fakulteta, da jasno i nedvosmisleno osude svako nasilje koje se sprovodi u ime sada već potpuno nelegalnih i nelegitiminh izbora za Studentski parlament. Pozivamo upravu i organe fakulteta da što pre nađu rešenje koje će biti, pre svega, na zadovoljstvo svih studenata Filozofskog fakulteta. Pozivamo upravu i organe fakulteta da obezbede demokratska pravila za izbore za Studentski parlament, na kojima sada postoji samo jedna lista, potpuno suprotno svim osnovama demokratije", navodi se u pismu javnosti.

Oni osuđuju relativizovanje ovog problema "u smislu da je ovde reč o 'sukobu dve grupe studenata', jer se očigledno ne radi o tome". 
 
"Tome smo svedočili i rano jutros kada je grupa nepoznatih lica fizički povredila naše studente. Podsećamo da ovo nije prvi slučaj primene nasilja tokom ovih izbora. Slična je bila situacija i na poslednjim izborima koji su se održavali na našem fakultetu kada je potpredsednik Izborne komisije fizički nasrnuo na nekoliko studenata, uključujući i predsednicu Studentskog parlamenta koja je i sama tada bila povređena. Postupak protiv ovog člana komisije (i našeg studenata doktorskih studija) je i dalje u toku", dodaju zaposleni na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
 
Oni su pozvali svoje kolege da solidarišu sa studentima, "jer je to naša prva dužnost kao njihovih nastavnika". 
 
"Mi postojimo zbog studenata a ne studenti zbog nas. Ukoliko ovakvo nasilje sada prođe bez reakcije, to će značiti da je primena nasilja na univerzitetu legitimizovana i da će sutra svako od nas nastavnika, asistenata, saadnika i studenata biti potencijalno izložen sličnom scenariju", zaključuje se u reagovanju.

Pismo su potpisali: prof. dr Vladimir Mihić, prof. dr Arijana Luburić Cvijanović, prof. dr Mina Đikanović, prof. dr Smiljana Milinkov, prof. dr Jelena Kleut, prof. dr Dinko Gruhonjić, prof. dr Nataša Milićević, prof. dr Nevena Jevtić dr Miloš Perović.

  • Novosadjanka

    23.09.2024 11:40
    Rektor
    A sta na sve kaze rektor? Jel on angazuje ljude u crnom? Jel policija uopste nesto radi?
  • Novosadjanka

    23.09.2024 10:49
    Podrška
    Podrška, deco. Borite se za svoja prava i slobodu. Svaka vam čast na hrabrosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti