Poljoprivrednici o najavljenom skupu ispred Banovine: "Da nam neko objasni šta da radimo dalje"

Skup podrške poljoprivrednicima održaće se u nedelju, 29. septembra ispred Banovine.
Poljoprivrednici o najavljenom skupu ispred Banovine: "Da nam neko objasni šta da radimo dalje"
Foto: 021.rs
Događaj organizuje više udruženja poljoprivrednika koji su nezadovoljni neispunjenim obećanjima države ali i generalnim stanjem u poljoprivredi. 
 
Kako se zaključuje u pozivu, srpska poljoprivreda i selo su na samrti. 
 
Događaj je zakazan za nedelju u 12.01 čas.
Goran Filipović, poljoprivrednik iz Kisača, kaže za Danas da su još u dogovorima oko detalja skupa, što malo zavisi od odziva i pregovora sa nekim javnim ličnostima koje su pozvali.
 
"Na nas se ne obraća pažnja, predočavamo stalno jedno te isto. Još tražimo dizel bez akciza na pumpama, kao i tih 17.000 dinara za seme koje su nam pomerili za decembar, a nama su novci potrebni sada kada se ide u setvu. Pare su uvek dobrodošle, ali mi smo bukvalno bez novca, ljudi su jako zaduženi što kod banaka, što kod otkupljivača. Nemamo ni formiranu berzu o kojoj se više ni ne priča i opet su naši proizvodi otišli po sniženim cenama", rekao je Filipović.
Najveći problem je, ističe, što se rokovi za isplatu onog što se dogovori sa državom ne poštuju. Paori nikako da dočekaju svoju premiju za repu od prošle godine.
 
"Protiv naših sportista nemam naravno ništa, ali ja da sam se takmičio u uzgoju repe, prošle godine bih dobio zlatnu medalju, ali svoju premiju još čekam. Oni dobiju odmah, čim naredi predsednik. Mi smo ovde poslednja rupa na svirali", dodao je on.
 
Kako objašnjava, nikad se nije desilo da leti bude ovoliko visoka temperatura i da 72 dana ne padne ni kap kiše. Usevi su im redom sprženi i nema više pojedinih kultura na koje mogu da se vade i dođu do nule.
 
"Tražimo od struke, nauke, svih ljudi, da dođu i da nam objasne kako dalje, jer mi očito ne znamo ovo da radimo. Kako je moguće da se u Rumuniji proglasi elementarna nepogoda zbog suše i svi dobiju 250 evra nadoknade po hektaru. Suša je proglašena i u Mađarskoj i u delovima Hrvatske, samo je kod nas nije bilo. Verovatno zato što nismo dobili novce ni za ono što smo pregovarali", nastavio je on.
 
Kaže da prosto više ne zna kako dalje, nakon što u pojedinim medijima čita naslove da su separatisti i izdajnici, kao i razne druge laži.
 
"Izgleda nam ostaje da pogasimo sva udruženja koja nisu pod uticajem vlasti, pa ko preživi", zaključio je Filipović.
 
Mileta Slankamenac, kog režimski portali i tabloidi označavaju kao poljoprivrednika koji želi da uz pomoć "stranih mentora" pomogne "nasilnom preuzimanju vlasti", kratko je prokomentarisao da su to sve potpune budalaštine, te da je podneo tužbe protiv svih medijskih kuća koje su objavile taj tekst.
 
Vladimir Višić iz Stare Pazove je u režimskim glasilima targetiran kao "izdajnik koji radi za hrvatske interese". Ni on ne želi da komentariše ove medijske natpise.
 
"Imam pravnog zastupnika i njemu je predato sve što treba da se pokrenu postupci. Što se tiče tih izjava, one su naravno neistinite i zaista ne mogu da se spuštam na taj nivo i da to komentarišem", izjavio je on.
Skup u nedelju organizuju kaže, jer raniji protesti nisu dali zadovoljavajuće rezultate.
 
"Ne želimo da dolazimo u konflikt sa narodom, to su pre svega naše komšije. Želimo da ljudima predočimo i objasnimo u kakvim smo mi problemima, jer su medijske informacije veoma filtrirane. Iskreno, dobar deo udruženja je pod kontrolom vlasti, mi smo jedni od retkih koji nismo i zbog toga i jesmo ovako šikanirani. Pregovori sa vlasti nikada nisu bili laki, ali sada oni mnogo teže idu nego u prošlom sazivu Vlade, dogovor je gotovo nemoguć", zaključio je Višić.
  • Srbin

    26.09.2024 20:52
    Resenja i izvrsitelji
    Drzavi je bitno da su poslali resenja za obavezno penziono i zdravstveno preko poljoprivrede . Ovakvi nameti nisu bili ni kad su ovde Turci vladali.Zamislite za kat.dohodak od 65 din.meni 1700 eura globe.Pa gde to jos ima?
  • Opozicionista

    26.09.2024 19:18
    Zašto nas maltretirate? Svoje interne SNS sukobe rešavajte u okviru stranke.
  • Lale

    26.09.2024 13:52
    Za usi pa u kolo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.