Zahtev da se smeni Ognjen Dopuđ: "Neka se uskladi sa principima i vrednostima EU"

Pokrajinskoj vladi upućen je zvanični zahtev za smenu direktora Fonda "Evropski poslovi" Ognjena Dopuđa, nakon što je učestvovao u incidentu kod Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.
Zahtev da se smeni Ognjen Dopuđ: "Neka se uskladi sa principima i vrednostima EU"
Foto: Screenshot (X/banevolibananee)
Zahtev je uputila poslanička grupa Pokreta slobodnih građana, Demokratske stranke i Zajedno. 
 
Na konferenciji je istaknuto da je Dopuđ svojim ponašanjem i delovanjem 23. septembra 2024, u i u okolini zgrade Rektorata u Novom Sadu, pokazao nedostojnost za vršenje važne javne funkcije. Rečeno je i da je bio nasilan prema studentima, kao i da ih je zastrašivao. 
Svetlana Kozić kaže da Ognjen Dopuđ, kao predstavnik naše Pokrajine pred Evropskom unijom "mora da, u skladu sa evropskim vrednostima i civilizovanom političkom praksom, sam preduzme moralni čin ostavke".
 
"U EU funkcioneri na mnogo višeg ranga daju ostavku iz moralnih razloga, za mnogo manji povod. Bilo bi poželjno da se direktor Fonda Evropski poslovi uskladi sa principima i vrednostima EU. Bilo bi logično da nije čekao pritisak opozicije i javnosti, već da je istog dana podneo neopozivu ostavku", navodi Kozić.
Predsednik poslaničke grupe, doc. dr Radivoje Jovović, izjavio je da je ovde reč o "težnji Srpske napredne stranke da zadrži kontrolu nad novcem i univerzitetskim projektima, da uguši kritičku i slobodnu misao, ali i da ogoljenom silom obeshrabri i druge otpore koruptivnoj i autoritarnoj vlasti".
 
Na pitanje kakvu reakciju očekuje od Vlade Vojvodine, Jovović odgovara da očekuje nadobudnost i osionost.
"Radićemo na političkom pritisku, već smo pisali međunarodnim institucijama, na čelu jedne od njih je i Emanuel Žiofre, saradnik Ognjena Dopuđa. Celokupna domaća i međunarodna javnost biće obaveštena o nasilničkom ponašanju prema našim studentima i o neophodno da Ognjen Dopuđ momentalno odstupi sa te funkcije", zaključuje Jovović. 
 
Podsetimo, student i član Pokreta slobodnih građana Srđan Đurić rekao je za 021.rs da će podneti krivičnu protiv Ognjena Dopuđa, zbog napada na njega. 
  • pajo patak

    27.09.2024 14:53
    a posle smene
    repatrijacija u недопуђију.
  • Kuki

    27.09.2024 14:32
    Veciti studenat
    On je studirao pravo - brat bratu, jedno 20 godina. Secam ga se iz menze, bio je inventar tamo. Nisam siguran da li je zavrsio ili ne?
  • Dogodine u Botošu

    27.09.2024 13:56
    Ovog se secam (ako se ne varam) iz doba kad je i on bio student. Visio je non stop sa rajom (da BiH ili Cg - ispostavice se da je svejedno) ispred Pravnog, na onim klupama -zardinjerama. Muvare i prostaci. Kao inventar su bili. Uznapredovala raja pa sad mlate kolege. Nije kriv Vucic. Mi smo :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.