Krivična prijava protiv direktora pokrajinskog Fonda zbog napada na studenta: Ko je Ognjen Dopuđ?

Student Srđan Đurić koji je u ponedeljak povređen u guranju kod Rektorata, kaže za 021.rs da će podneti krivičnu prijavu protiv direktora pokrajinskog Fonda "Evropski poslovi" Ognjena Dopuđa.
Krivična prijava protiv direktora pokrajinskog Fonda zbog napada na studenta: Ko je Ognjen Dopuđ?
Foto: 021.rs
"Sinoć smo Mila Pajić, Anja Pitulić i ja bili u policiji gde smo dali izjave o okolnostima koje su se desile ispred Rektorata. Ostali treba takođe da odu ovih dana, da se završi taj deo sa davanjem izjava, pa ćemo nakon toga podneti prijave i uraditi sve kako bi policija počela da radi svoj posao i otkrila napadače na nas", navodi Đurić.
 
Opisujući kako je napad izgledao, Đurić kaže da u tom momentu nije prepoznao Dopuđa, ali da mu je kasnije rečeno ko ga je udario.
 
"Kada je došlo do gužve i do tog koškanja ispred Rektorata, on je išao ka glavnom ulazu i u jednom momentu kada mi se približio, jednom rukom je prekrio lice, pošto sam ga snimao, a drugom rukom me je udario. Potom je ušao u Rektorat. Tek kasnije je meni rečeno ko je on i da je to Ognjen Dopuđ. Ja sam mislio da je još jedan klasičan batinaš koji je došao tu", navodi Đurić.
Na pitanje da li očekuje da će u ovom slučaju nadležni organi raditi svoj posao, a Dopuđ, ako se utvrdi njegova odgovornost, podneti ostavku, student iz grupe STAV odgovara odrično. 
 
"S obzirom na to da je ovo država takva kakva je, mislim da se neće desiti ništa po tom pitanju. Bilo je i gorih situacija, na primer Zoran Babić, i on je jedva podneo ostavku", zaključuje Đurić. 
 
Portal 021.rs uputio je Dopuđu pitanja još u petak, kada je pokrajinski poslanik Radivoje Jovović objavio da je on bio na čelu obezbeđenja koje je došlo do Rektorata u Novom Sadu i učestvovao u koškanju sa studentima. Tvrdnju da je Dopuđ bio među muškarcima obučenim u crnom najpre je iznela Mila Pajić, koja je lakše povređena u sukobu. 
 
Direktora Fonda smo pitali u kom svojstvu je bio kod Rektorata, ako je bio, i da li je "rukovodio obezbeđenjem". Upitan je i da li je fizički napao Đurića, kao i da li smatra da je to ponašanje dostojno direktora jednog pokrajinskog fonda. Pitali smo ga i da li će podneti ostavku zbog svog ponašanja. Do dana objavljivanja ovog teksta, Dopuđ nije odgovorio na mejl 021.rs, a nije se javljao ni na naše pozive. 
Ko je Ognjen Dopuđ?
 
Ognjena Dopuđa je na čelo Fonda "Evropski poslovi" u januaru 2023. godine postavila Pokrajinska vlada, nakon što je dotadašnji direktor Aleksandar Simurdić razrešen dužnosti na lični zahtev.
 
Uz tadašnje saopštenje Vlada APV nije dostavila nikakvo obrazloženje, niti njegovu biografiju.
 
Agenciji za sprečavanje korupcije Dopuđ je 24. februara prvi i poslednji put dostavio izveštaj o imovini i prihodima. 
 
U njemu Dopuđ navodi da mu je mesečna zarada 192 hiljada dinara. Ne prijavljuje nikakvu imovinu niti ušteđevinu.
 
Pokrajinski fond na čijem je čelu Dopuđ se, inače, bavi koordinacijom aktivnosti pokrajinskih institucija u procesima evropskih integracija, saradnjom sa međunarodnim i evropskim organima, edukacijom u oblasti evropskih integracija, kao i promocijom evropskih vrednosti. 
 
Na Dopuđevom LinkedIn profilu piše i da je nezavisni savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, što se navodi na sajtu ovog sekretarijata. U ovom sekretarijatu Dopuđ je zaposlen već nekoliko godina, što se može videti iz prethodno objavljivanih konkursa i saopštenja, koja datiraju do 2018. godine.
 
Funkcija koja se takođe ne navodi u njegovom izveštaju o primanjima je predsednik Nadzornog odbora Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, što se može videti u podacima Agencije za privredne registre. Njegova plata u ovoj ustanovi je nepoznata.
 
Pokrajinski poslanik iz Pokreta slobodnih građana Radivoje Jovović objavio je i da se Dopuđ ranije radio poslove obezbeđenja, te da je radio za "privatne firme bliske vladajućem režimu".
Šta rade institucije?
 
Na pitanja 021.rs o događajima ispred Rektorata, Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da policija, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom preduzima sve zakonske mere i radnje iz svoje nadležnosti "u cilju rasvetljavanja svih okolnosti događaja, uključujući identifikaciju njegovih učesnika".
 
"Policija proverava navode i utvrđuje činjenice, a sva prikupljena saznanja dostaviće javnom tužiocu, nadležnom za utvrđivanje eventualne prekršajne ili krivične odgovornosti", navodi MUP kratko za 021.rs.
 
MUP nije odgovorio na pitanja o vrsti eksplozivne naprave koja je bačena na studente u ponedeljak rano ujutru, ali ni na pitanje o policijskom službeniku koji je takođe, navodno, povređen u koškanju ispred Rektorata.
 
Da će biti pokrenuta istraga povodom ovih događaja u utorak je saopštilo i Osnovno javno tužilaštvo.
 
Premijer Srbije Miloš Vučević je, ipak, sudeći po njegovim objavama na društvenim mrežama već doneo odluku i pre Tužilaštva. On je, odgovarajući Mariniki Tepić, napisao da se "zna ko su nasilnici i ko ih instruiše", prebacujući odgovornost na stranu studenata iz grupe STAV. Vučević je naveo i da se upravo oni "fizički obračunavaju sa studentima  i profesorima", napisao je, pa tem u proširio i na obračun "sa svima koji ne misle kao oni da su Srbi krivi za sve i da su genocidan narod".
 
"Neće im proći još jedan pokušaj isceniranja sukoba i pravljenja haosa", napisao je premijer na svom X (Tviter) nalogu.
 
Podsetimo, u ponedeljak su, neposredno pred izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, pred zgradom Rektorata maskirane osobe bacile topovski udar ili sličnu eksplozivnu napravu na studente, a zatim ih je 30 maskiranih osoba, koje su se predstavile kao obezbeđenje, fizički napalo i sprečavalo ih da uđu u zgradu Rektorata.
 
Studenti Mila Pajić i Srđan Đurić tom prilikom završili su u Urgentnom centru, gde su im konstatovane lakše telesne povrede.
 
Studenti iz grupe STAV su do sada u više navrata sprečili održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, jer zahtevaju da na tim izborima ne može da bude samo jedna izborna lista, ona koju kandiduje Savez studenata tog fakulteta.
 
U ponedeljak je objavljeno da su izbori završeni, da je bilo 10 važećih glasova, koji su glasali za jedinu listu na izboru - onu Saveza studenata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti