"Karin komerc" do Jugoslovenskog rečnog brodarstva za upola cene

Jugoslovensko rečno brodarstvo, jedina državna brodarska kompanija, najverovatnije će biti prodata novosadskom "Karin komercu" i to za svega 50 odsto procenjene vrednosti ove firme.
"Karin komerc" do Jugoslovenskog rečnog brodarstva za upola cene
Foto: 021.rs
Kako piše Pištaljka, procenjena vrednost Jugoslovenskog rečnog brodarstva je 10,9 miliona evra, te će preduzeće najverovatnije biti prodato po upola manjoj ceni od procenjene.
 
Ministarstvo je inače tri puta smanjivalo cenu za uspešno državno preduzeće. Prva cena je bila 29,2 miliona, da bi na kraju bila smanjena na 10,9 miliona evra.
 
Prodaja jedne od najvećih brodarskih kompanija koja plovi Dunavom prodaje se u najstrožoj tajnosti, a novinarima ovog portala, koji mesecima prate slučaj, sada nije dozvoljeno ni da uđu u zgradu Ministarstva privrede, gde je u četvrtak trebalo da budu otvorene prispele ponude.
Iz ministarstva je zvanično potvrđeno da je u ponovljenom postupku prodaje ove državne firme – koja je prošle godine ostvarila pet miliona evra profita – stigla svega jedna ponuda. 
 
To znači da nadmetanja za Jugoslovensko rečno brodarstvo (JRB) neće biti i da će to preduzeće verovatno "otići" po početnoj ceni koja je upola niža od njegove procenjene vrednosti.
Iz Ministarstva privrede, koje je čak tri puta zabranilo novinarki Pištaljke da prisustvuje sednicama na kojima se donose odluke o prodaji JRB-a, odbili su da kažu ko je kupac.
 
Prema nezvaničnim saznanjima, ponudu je dostavila novosadska firma "Karin komerc MD", koja je ispunjavala uslove i za kupovinu po punoj ceni – ali je očigledno čekala da je država prepolovi. Ponudu su dostavili, nezvanično, u konzorcijumu sa još tri firme.
 
Iz "Karin komerca MD" nisu odgovorili na pitanja Pištaljke, kao što to nisu uradili ni iz tri firme koje se pominju kao članovi konzorcijuma. Štaviše, vlasnik jedne firme iz konzorcijuma u razgovoru za Pištaljku naveo je da ne zna da li kupuje JRB.
 
Ministarka privrede Adrijana Mesarović, bliska saradnica premijera Miloša Vučevića, kao ni njen pomoćnik za sektor privatizacije Dragan Ugrčić nisu odgovorili na pozive da objasne zbog čega se uopšte prodaje Jugoslovensko rečno brodarstvo, a dva službenika iz ministarstva ovlašćena za pitanja u vezi sa prodajom JRB-a, Dušan Šutanovac i Maja Antal, uputili su nas na pres službu ministarstva, prenosi Pištaljka.
 
Zanimljivo je da je dan pošto je JRB oglašen na prodaju po ceni od 10,9 miliona evra, "Karin komerc MD", koji se bavi eksploatacijom šljunka, građevinom i proizvodnjom betona, na svom zvaničnom kanalu na društvenim mrežama objavio je da se bavi i rečnim transportom. 
 
Vlasnici "Karin komerca MD" su braća Jovan i Krste Dubroja, a njihov otac Mirko Dubroja vlasnik je firme "Plovni transport Karin", osnovane 2005. godine, koja je barem pet godina neaktivna.
 
Imovina JRB-a
 
Ni Ministarstvo privrede ni Jugoslovensko rečno brodarstvo Pištaljci nisu dostavili procenu vrednosti preduzeća, po kojoj se može videti šta sve JRB poseduje.
 
U zvaničnim registrima teško je otkriti šta će sve prodajom JRB-a preći u privatno vlasništvo jer se samo deo nepokretnosti JRB-a u katastru beleži pod matičnim brojem preduzeća.
 
Pretragom pod matičnim brojem, među zvaničnim podacima iz katastra nepokretnosti, JRB u svom vlasništvu ima samo objekat u Šapcu.
 
Osim toga JRB ima i pravo korišćenja na brojnim parcelama i nekretninama u drugim gradovima. Po podacima katastra, JRB ima pravo korišćenja nad četiri parcele ukupne površine 3,9 hektara i preko 20 objekata na tim parcelama u Pančevu. U Zabrežju kod Obrenovca, JRB takođe ima pravo korišćenja na osam manjih parcela, ukupne površine 8,9 ari na kojima se nalaze objekti nad kojima je JRB držalac od 262 kvadrata. JRB je držalac i tri ara zemljišta u Kladovu.
Kako se navodi u katastru, JRB je korisnik zemljišta na tri parcele na Savskom nasipu na Novom Beogradu ukupne površine 2,6 hektara i držalac je četiri nelegalna objekta na tim parcelama.
 
Mediji su pisali, da novi plan širenja "Beograda na vodi" obuhvata i ove parcele, a u zvaničnim podacima katastra stoji napomena da je u julu, pre pokretanja privatizacije JRB-a, evidentiran zahtev za promenu prava korišćenja nad ovim nekretninama. U toj napomeni ne navodi ko je podneo zahtev i na koga se traži prenos korišćenja.
 
U napomenama uz godišnji finansijski izveštaj navode se potpuno drugačiji podaci. Tu se navodi da je JRB ima i pravo korišćenja nad zemljištem u Apatinu, ali i u Prahovu, Velikom Gradištu, te da u svojini ima halu za brodoremont i brodokovačku halu u Pančevu, poslovnu zgradu u Smederevu, te poslovne zgradu u Beču, ali i vanknjižno vlasništvo nad zgradom u Baru u Crnoj Gori.
 
Neke od ovih nekretnina počele su da se knjiže u poslovnim knjigama JRB-a tek od 2013. godine, kada je preduzeće pretragom vlasničkih listova utvrdilo da nad njima ima pravo korišćenja.
 
Monumentalna zgrada JRB-a u Kneza Miloša u Beogradu nije u vlasništvu ove firme od 2021. kada je odlukom Vlade vlasništvo nad zgradom preneto na državu.
 
Ceo tekst čitajte na sajtu Pištaljke.

Komentari 36

  • :D

    11.10.2024 15:30
    Besramlje
  • Janko

    11.10.2024 15:12
    Detelinara
    Pitajte Branku ko je vlasnik
  • Бранко

    11.10.2024 14:45
    Карин се и бави пловидбом. Имају барже за превоз шљунка. Знам лика који је капетан код њих.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti