Više od 4.000 Novosađana se vakcinisalo protiv sezonskog gripa prve nedelje imunizacije

Više od 4.000 Novosađana vakcinisano je protiv sezonskog gripa u prvih nedelju dana vakcinacije.
Više od 4.000 Novosađana se vakcinisalo protiv sezonskog gripa prve nedelje imunizacije
Foto: 021.rs
Kako navode iz Doma zdravlja "Novi Sad" za 021.rs, protiv sezonskog gripa je vakcinisano 4.300 građana.
 
"Na vakcinaciju se uglavnom javljaju hronični bolesnici i najstariji sugrađani. Proces vakcinacije teče nesmetano i uobičajenim tokom", navode iz novosadskog Doma zdravlja.
Kako je juče izjavila direktorka Insitituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović, protiv sezonskog grupa se za nedelju dana na nivou cele države vakcinisalo oko 80.000 građana.
 
Iz Doma zdravlja "Novi Sad" su ranije naveli su da se sezonska vakcina preporučuje svim osobama starijim od šest meseci i osobama sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, kao i osobama sa metaboličkim smetnjama, naročito dijabetesom.
Vakcinu protiv gripa trebalo bi da prime i osobe sa oboljenjima bubrega i jetre.
 
Četvorovalentna vakcina, proizvođača "Abbot biologicals B.V" preporučuje se i osobama sa krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom, uključujući i HIV.
 
Vakcinu protiv sezonskog gripa trebalo bi da prime i sve osobe starije od 65 godina, lica smeštena u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene.
 
Iz Doma zdravlja preporučuju da se protiv gripa vakcinišu sve osobe zaposlene u zdravstvenim ustanovama i javnim službama.
"Primena ove vakcine kod trudnica razmatraće se od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, takođe uz konsultaciju sa ginekologom", kažu u Domu zdravlja.
 
Svi građani koji su zainteresovani za imunizaciju protiv sezonskog gripa, treba da se jave svom izabranom lekaru. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U nedelju 22 stepena

U Novom Sadu će u nedelju ujutro biti oblačno i sveže, a u toku dana toplije, sa slabim ili umerenim vetrom.