Nastavnici u Novom Sadu đacima dodeljuju petice i smajliće: "Prosveta je u rasulu"

Pojedini nastavnici u novosadskim školama počeli su još prošle nedelje da dodeljuju "lake" petice učenicima, kao vid belog štrajka.
Nastavnici u Novom Sadu đacima dodeljuju petice i smajliće: "Prosveta je u rasulu"
Foto: 021.rs
Kako je prethodno saopštio Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije, njihovi članovi od ovog ponedeljka počinju sa drugom fazom belog štrajka upisivanjem ocene "odličan 5" svim učenicima. 
 
Portalu 021.rs obratio se roditelj đaka iz jedne novosadske škole, koji kaže da su učenici u njoj još od prošle nedelje počeli da dobijaju lako zarađene petice.
 
"Kod mog sina u školi štrajkuje više nastavnika, ne svi, ali ih ima. Koliko sam saznao od sina, kada deca odgovaraju, onda im postavljaju laka pitanja, na primer koliko je nula put tri ili 13 plus jedan, i to u osmom razredu. Naravno da svi dobiju petice", kaže ovaj roditelj.
On dodaje da je situacija drugačija ukoliko su kontrolni zadaci u pitanju.
 
"Ako je o kontrolnim zadacima reč, onda petice budu upisane samo onima koji su zaista zaslužili tu ocenu, dok ostala deca dobiju smajliće u dnevnik...", navodi sagovornik 021.rs.
Prema njegovim rečima, nastavnici koji su u štrajku su deci ukratko objasnili zbog čega štrajkuju. Glavne stvari koje je njegov sin upamtio bile su male plate i bezbednost prosvetara.
 
"Pitao sam sina da li se neko od roditelja bunio zbog ove situacija i dobio sam odgovor da niko nije lud da se buni ako mu dete dobija petice", objašnjava sagovornik 021.rs.
 
Na pitanje 021.rs šta on misli o čitavoj situaciji, otac novosadskog učenika kaže da podržava prosvetare.
 
"Prosveta je u rasulu, šta tu ima da se kaže. Obrazovanje i kultura su uvek bile rak rana ove država", zaključuje Novosađanin za 021.rs.
Podsetimo, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštio je da će petice koje učenici sada dobijaju, ukoliko zahtevi štrajka ne budu usvojeni ni do kraja polugodišta, biti osnova za zaključivanje ocena "odličan 5", bez obzira na sve druge ocene koje će se davati prema objektivnim kriterijumima, na uobičajene načine.
 
Zahtevi belog štrajka su da se odgovarajućim izmenama zakona i pratećih propisa unapredi bezbednost u školama tako što će se nastavnicima garantovati efikasnija pravna zaštita od napada, omogućiti im da učenike koji se izrazito neprimereno ponašaju bez odlaganja suspenduju sa časa i nastave, kao i ukidanje anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji.
  • Drug Brežnjev

    14.10.2024 17:15
    Za Oho
    Druze ajde molim te ako umeš nabroj mi nazive ta tri meseca
    Prosvetli nas sve
    Ps . Nisam zaposlen u prosveti Ali mrzim kad neko laže
  • Vaso

    14.10.2024 16:59
    prestanimo da se lazemo
    prvo sam hteo da napisem kakva drzava takva i prosveta, ali se onda setih mog skolovanja u Titovo vreme (drzava bila mnoooogo uredjenija nego danas) kada, prestanemo vise da se lazemo, je skola bila manje vise isto s...e ko i danas. Tu prevashodno mislim na nastavno osoblje. Bilo je i pravih časnih prosvetara ali mozda jedno 20 %.
    Zato cu da napisem kakav narod takva i prosveta.
    p.s. mozda je to nekome vazno pa da napisem i ovo: diplomirani sam inzenjer jakog tehničkog fakulteta, državnog
  • Svima smajli

    14.10.2024 16:11
    Posle će gledati Farmu
    Ako je došlo do toga da stručnjaci i naučnici i njihova mišljenja iz SANU nisu uvaženi onda je jasno da je obrazovanje ugašeno.

    Sledeća faza je puštanje deci na časovima Farme, Parova i Elite jer tu deca vide kako se zarađuje za život. Ko bude znao imena učesnika dobiće 5 za kraj godine. Do te mere su kultura i obrazovanje srozani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U nedelju 22 stepena

U Novom Sadu će u nedelju ujutro biti oblačno i sveže, a u toku dana toplije, sa slabim ili umerenim vetrom.