Izjava "Vučević je vrhunski vodio Novi Sad" podstakla sumnje da je dr Milić "trojanski konj" Vučića

Miloš Vučević je vrhunski vodio Novi Sad, pa je nagrađen premijerskim mestom, rekao je na sednici niške Skupštine Dragan Milić, lekar i političar, predsednik Pokreta za decentralizaciju Srbije.
Izjava "Vučević je vrhunski vodio Novi Sad" podstakla sumnje da je dr Milić "trojanski konj" Vučića
Foto: Screenshot (Youtube/Niške vesti)
Ta Milićeva rečenica bila je dovoljna da se rasplamsaju sumnje da je "trojanski konj Aleksandra Vučića", ubačen da bi srušio opozicionu borbu protiv SNS.
 
Milić, međutim, tvrdi da se uopšte ne radi o pohvali, da je u pitanju bila ironija, te da se samo odnosi na to što je u tom trenutku govorio o ukidanju niških gradskih opština, za šta se zalaže.
 
Poznatom niškom lekaru je do sada na dušu stavljano i to što je govorio kako SNS nije stranka "nepismenih i glupih", već da je pokazala rezultate i "dala ekonomsku stabilnost" (dodajući uz to da se pretvorila u antipod svega za šta se borila), ali i to što je, posle navoda o izbornom inženjeringu u Nišu, kojim je, kako su tvrdili iz niške opozicije, vlast ukrala pobedu na lokalnim izborima, odbijao da se održavaju protesti, već se zalagao za institucionalnu borbu, koja nije donela rezultate, piše NIN.
Od "pohvale Vučeviću" Milić je na meti brojnih napisa na društvenim mrežama, u medijima bliskim opozicionim partijama, ali i pojedinih funkcionera drugih opozicionih stranaka. Tako je Vladimir Vrsajkov, šef novosadskog odbora Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, od Milića zbog ovih reči zatražio izvinjenje.
 
Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, koji je bio deo nekadašnje koalicije Srbija protiv nasilja, optužio je Milića da je "do popularnosti stigao koristeći muku pacijenata".
 
Da li je Milić "trojanski konj" vlasti u opoziciji, iako je sa svojom Grupom građana, koja je bila drugoplasirana na niškim lokalnim izborima i uglavnom sinhronizovano deluje sa ostatkom opozicije, teško je odgovoriti, a sumnje u tom smeru uglavnom se, između ostalog, potkrepljuju i time što je on već duže vreme direktor Klinike za kardiohirurgiju u Nišu, te je član još nekih državnih zdravstvenih tela, a po toj logici, ne bi to bio da nije blizak vlastima. 
Takođe, sumnje u Milića se objašnjavaju i primerima nekih drugih grupa građana koje su imale uspeha na izborima, ali i činjenicom da su neki gorljivi opozicionari i žestoki kritičari vlasti posle nekog vremena prešli na stranu vladajuće većine. Ili su poslužili za "rasipanje glasova opozicije", kako to veruju pristalice opozicionih stranaka, da bi kasnije nestali sa političke scene, ili se utopili u vladajuću koaliciju.
 
Međutim, analitičari veruju da Milićevi nastupi koji povremeno "iskliznu" iz čvrstog opozicionog stava, zapravo predstavljaju njegovu strategiju osvajanja glasova.
 
Politikolog i istraživač Centra za savremene politike Aleksandar Ivković navodi da Milić, otkad ga prati, "dosledno šalje poruke kolebljivim glasačima SNS i SPS".
 
"Ne napada direktno Aleksandra Vučića (koga oni vole), napada niže ešelone vlasti (koje i oni mrze), ne podržava proteste (kojima se oni protive)... I ova izjava oko Vučevića mi se uklapa u taj šablon. Plus govori sa vremena na vreme kako je šteta što se SPS utapa u SNS, kako je to stranka sa tradicijom, što je dosta lukavo. Kao što su izbori u Nišu pokazali, neko mora da uđe u biračko telo vlasti da bi postojala i šansa za promenu", naveo je Ivković na Iksu.
 
Da li će Milić u tome uspeti, Ivković kaže da ne zna.
 
"Da li će biti pouzdan partner za ostatak opozicije? Takođe ne znam. Ali ako se dr Milić i ne ispostavi kao faktor promene, opoziciji treba neko ko će primenjivati njegov sadašnji pristup. Inače, zanimljivo je što je bilo nekoliko pojava na političkoj sceni koje su možda imale potencijal da jednom uđu u biračko telo vlasti, neki su i sami govorili da im je to strategija (DJB, Narodna stranka), ali su mahom svi završavali tako što su ulazili u rat sa ostatkom opozicije. Milić (za sada) dosta ignoriše ostatak opozicije i ima drugi fokus", navodi Ivković.
 
Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže za NIN da je opozicija i ranije pokazivala određenu vrstu sumnji, pa i kritičnosti prema nekim novim akterima koji su se pojavljivali, a čiji su nastupi odstupali od onoga što je mejnstrim za nastupe političke opozicije.
 
"Opozicija veoma teško prihvata aktere i ličnosti koji pokazuju drugačiju strategiju od onoga što je strategija mejnstrim opozicije ili ove opozicije koja se nalazi u parlamentu. Kada govorimo o strategiji opozicije, ona je bazirana na premisama da postoji izrazito velika konfrontacija sa vlašću, postoji nespremnost da se govori i o nekim elementima koje je vladajuća većina uradila na dobar ili relativno dobar način, i postoji konsenzus da se o vladajućoj većini govori na jedan uobičajen način -. dakle emotivni nastupi, vrlo izražene kritike, prepoznatljive fraze i reči itd. Dragan Milić ne govori tako o politici i on na neki način odstupa od onoga što je poželjni ili očekivani okvir mejnstrim opozicije u Srbiji", kaže Klačar.
Kao drugi razlog navodi to što oni ovakvim kritikama na neki način žele da amortizuju njegov potencijalni politički rast i uspeh, jer bi napredak bilo kog trećeg aktera u političkom životu mogao da ugrozi i njihovu političku poziciju.
 
Klačar misli da je strategija Dragana Milića da u trenutnoj političkoj situaciji govori na drugačiji način od mejnstrim opozicije, da ne misli da nužno mora da deli sve njihove ideje ili alate za izlazak iz trenutne situacije i da računa da to može da bude način na koji će njegov pokret da približi potencijalnim biračima vladajuće većine.
 
Ceo tekst NIN-a možete pročitati na OVOM LINKU.
  • Dejan

    16.10.2024 11:15
    Dil
    Prisetimo se Belog, Mikija, Nestorovic, Vacic, sve su to udbini igraci zecevi da odvuku paznju sa nekog bitnog dogadjaja koji av mulja,puste se razne kuloarske price,radi za ciju,smrce cox, ima 27 stanova, ukrao je toliko miliona i vi glupi srbi se zabavljate 2-3 dana !!! Jel tako ???
  • Le

    16.10.2024 11:02
    Puno je ovde nemoralnih, bez savesti i svog stava. Da ne pričam o korumpiranim i lopovima.
  • citalac

    16.10.2024 10:58
    IQ
    Au pa ja sam šokiran, Dr pritajeni igrač AV. Šta je sledeće? Nećete mi valjda reći da Milica zavetnica ili Boško rade za njega?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti