Jedinstvena prilika za studente: Ekonomski fakultet organizuje skijanje na Kopaoniku

Ekonomski fakultet u Subotici organizuje skijanje na Kopaoniku za svoje studente, a pozivaju i ostale sa Univerziteta u Novom Sadu da im se pridruže.
Jedinstvena prilika za studente: Ekonomski fakultet organizuje skijanje na Kopaoniku
Foto: Pixabay
Ova jedinstvena prilika organizuje se u okviru predmeta "Sport i fizičko vaspitanje", koji je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu obavezan.
 
Kako navodi profesor Slobodan Andrašić za 021.rs, studenti Ekonomskog fakulteta će na ovaj način steći predispitne bodove koje bi inače skupljali tokom celog semestra, ali napominje i da su studenti ostalih fakulteta Univerziteta pozvani da im se pridruže.
Tokom šest dana praktične nastave društvo će im praviti i instruktori skijanja sa novosadskog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, čime je na ovaj način uspostavljena i saradnja ove dve obrazovne ustanove.
 
Skijanje će se održati u periodu od 15. do 22. decembra, a u okviru cene je obuhvaćen smeštaj, prevoz iz Subotice i Novog Sada, instruktori, "ski pas", kao i dodatno povoljan najam opreme.
Koji su benefiti ovakve nastave? 
 
Profesor Slobodan Andrašić kaže za 021.rs da je ovo prvi put da Ekonomski fakultet organizuje ovu vrstu aktivnosti u okviru predmeta "Sport i fizičko vaspitanje".
 
"Istakao bih da je Ekonomski fakultet u Subotici jedini koji u svom kurikulumu ima obavezan ovaj predmet, koji je izuzetno bitan za fizičko zdravlje naših studenata. Osim ovakvih aktivnosti, u okviru nastave organizujemo i planinarenje po Fruškoj gori, koje je isto značajno za njih", kaže on.
 
Ističe da će upravo ova avantura na Kopaoniku doprineti obogaćivanju studentskog života jer je to specifičan vid nastave.
 
"Jedno je kada sedite u amfiteatru ili učionici, a nešto sasvim drugo je kada izlazite u prirodu. Počevši od izlaska na Frušku goru, što smatram fenomenalnim vidom aktivnosti za Novosađane, tako je i ovo još jedan iskorak više za naše studente da im se omogući da kroz šest dana ostvare bodove za ovaj predmet", ističe Andrašić. 
 
Podseća da će saradnja između dva fakulteta biti na visokom nivou, biće obezbeđen dovoljan broj instruktora sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, te poziva sve zainteresovane da se prijave na ovo putovanje.
 
"Ovi dani na Kopaoniku biće organizovani tako da će studenti tokom dana skijati, oni kojima treba pomoć će biti sa instruktorima i učiti da skijaju, a posle večere će biti organizovana druženja i neka teoretska predavanja o tehnikama skijanja, povredama, simbolima i znakovima na skijanju i slično", kaže Andrašić.
 
Ističe da je ovakav vid nastave izuzetno bitan za studente s obzirom da se kao društvo se manje krećemo i da su zbog toga metabolički procesi organizma znatno usporeni.
 
"Ovo su akcije koje doprinose upravo tome da se svi malo podignemo, predugo sedimo za računarima, iskrivljeni, to je postala svakodnevica, a nadam se da ćemo bar na planini uspeti da se oslobodimo tih uređaja koji nam često pomažu, ali i odmažu u životu", kaže Andrašić.
 
Osim ovih aktivnosti, Ekonomski fakultet u Subotici svoje studente redovno šalje i na međunarodno sportsko i naučno takmičenje "Ekonomijada". Cilj ove vrste takmičenja jeste da se pokriju i neke ekonomske teme sa naučne strane, ali i da se studenti takmiče u određenim sportskim disciplinama.
 
"Na 'Ekonomijadi' se mladi ljudi upoznaju i druže kroz sport i nauku. Mi svake godine šaljemo više od 100 studenata na ova takmičenja, prijavljujemo ekipe u svim sportovima koje se te godine održavaju i ostvarujemo zaista zavidne rezultate. U zavisnosti od godine do godine, studenti i studentkinje iz Srbije i regiona takmiče se u fudbalu, odbojci, rukometu, šahu, stonom tenisu i nekim drugim sportovima, a obavezan je i naučni deo", objašnjava profesor Ekonomskog fakulteta.
Kako se prijaviti na skijanje?
 
Skijanje na Kopaoniku biće održano od 15. do 22. decembra, a prijave se obavljaju elektronskim putem OVDE.
 
Cena za sedam dana je 515 evra, a obuhvata prevoz iz Novog Sada i Subotice, sedam noćenja sa polupansionom u hotelu "Nebeske stolice 1", "ski pas" za šest dana, instruktore za neskijaše i posebnu cenu za šestodnevni najam opreme od 25 evra.
 
Agencija koja organizuje put omogućava uplate na tri rate, koje treba da se isplate pre puta, a broj mesta je ograničen.
 
Za sve dodatne informacije posetite sajt Ekonomskog fakulteta OVDE.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti