Rasprava o spornim izmenama Krivičnog zakonika u sredu u Novom Sadu

Okrugli sto u okviru javne rasprave o izmena Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku održaće se u sredu, 23. oktobra, u Apelacionom sudu u Novom Sadu.
Rasprava o spornim izmenama Krivičnog zakonika u sredu u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Početak događaja je u 13 časova, a građani koji žele da prisustvuju treba da se prijave, najkasnije do utorka u 13 časova. 
 
Prijave za učešće podnose se elektronski na mejl iva.kovacevic@mpravde.gov.rs.
U toku javne rasprave, do 1. novembra, zainteresovani građani, stručnjaci i udruženja mogu da podnesu sugestije, predloge, inicijative i komentare na tekst Nacrta zakona. Predlozi i primedbe se podnose na mejl konsultacije@mpravde.gov.rs ili na adresu Ministarstvo pravde, Beograd, Nemanjina 22-26.
 
Krivični zakonik i Zakonik o krivičnom postupku menjaju se, prvi po šesti, a drugi osmi put u proteklih 12 godina. 
 
Osim čestih promena koje, prema mišljenju struke, "unose pravnu nesigurnost", pravnici imaju i brojne druge zamerke.
Član koji se pominje kao najlošiji je onaj koji "kriminalizuje objavljivanje materijala kojima se savetuje izvršenje krivičnog dela".
 
Osim toga, ovaj predlog briše potpuno član koji se odnosi na iznuđivanje iskaza, odnosno onaj koji zabranjuje policiji da upotrebljava silu ili pretnju da iznudi iskaz od okrivljenog, svedoka, veštaka ili drugog lica.
 
Uz to, ovim izmenama bi Tužilaštvo prestalo da istražuje moguću korupciju u javnim nabavkama, ako je vrednost manja od pet miliona dinara. 

Menjaju se i članovi koji definišu špijunažu i odavanje državne tajne. Umesto njih, uvodi se "odavanje tajnih podataka".

  • Pa ok

    21.10.2024 10:32
    dok mi unuci budu vaspitavani novom nacionalnom čitankom uz doručak od parizera, moguce da ce imati prilike da dobiju i životnu lekciju kada im bia uhapsi i prebija baku jer nece da ljubi skute beskarakternom lažovu koga zovu "predsednik (fantomske) države". Idemo iz početka u '45-'48g. prošlog veka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti