Portal 021.rs u samom vrhu po poštovanju privatnosti publike

Portal 021.rs našao se u top pet medija u Srbiji koji u svom izveštavanju poštuju pravo na privatnost publike.
Portal 021.rs u samom vrhu po poštovanju privatnosti publike
Foto: 021.rs
Indeks privatnosti u medijima u Srbije, koji je analizirao medije u pogledu poštovanja standarda zaštite privatnosti, pokazuje malo unapređenje u odnosu na merenje od pre dve godine.
 
Blago povećanje indeksa beleži se u većini praćenih onlajn medija, pokazuje istraživanje BIRN-a, SHARE fondacije i Partnera Srbije, ali su najposećeniji portali i dalje na dnu liste.
Najbolje se, sa druge strane, rangiraju lokalni mediji. Tako su se na listi medija koji najviše poštuju pravo na privatnost našli portali Moj Bečej, Kruševac press, Magločištač iz Subotice, Kolubarske iz Valjeva, novosadski portal 021.rs, kao i Kragujevačke.
 
"Najniže rangirani mediji polako se približavaju tek polovičnoj ispunjenosti kriterijuma poštovanja  privatnosti, uzimajući u obzir standarde globalne tehničke i građanske zajednice, obaveze iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, reklamne tehnike i etička načela novinarstva. Indikatori su grupisani u šest kategorija: osnovni tehnički parametri, obaveštavanje korisnika, kolačići i trekeri, mobilne platforme, registracija korisnika i etički kodeks", navodi se u izveštaju.
Uzorak od 50 medija je uključio 20 najposećenijih sajtova u Srbiji prema analitici globalnog saobraćaja na internetu, kao i 30 medija koji odražavaju različite geografske oblasti, uzrasne grupe i odnos prema javnom interesu.
 
"Iako je od 2021. godine, kada je objavljen prvi Indeks privatnosti u medijima, najveći napredak uočen u jasnom i transparentnom objavljivanju politika privatnosti, mediji nisu do kraja uskladili svoje poslovanje na internetu sa propisanim principima, dok pojedini i dalje koriste intruzivne tehničke alate u prikupljanju i obradi ličnih podataka", ističe se u izveštaju.
 
Prvi put ove godine je analizirano i kako čitaoci najposećenijih sajtova mogu da upravljaju kolačićima u zavisnosti od toga da li su u Srbiji ili u Evropskoj uniji.
Dva najposećenija medijska portala iz Srbije, korisnike koji njihovim sajtovima pristupaju iz Srbije obaveštavaju o korišćenju kolačića bez jednostavnog načina da ih ugase, korisnicima koji pristupaju njihovim portalima iz Evropske unije jasno su predočene namene čuvanja podataka i kolačići nisu aktivni bez izričite saglasnosti.
 
"Ove razlike u politikama obaveštavanja mogu se povezati sa načinom na koji su korisnička prava regulisana u Evropskoj uniji, gde zakon izričito zahteva od medija i drugih sajtova da dobiju saglasnost kako bi procesuirali korisničke podatke. U Srbiji je svest o važnosti pribavljanja saglasnosti i dalje niska", rekla je Mila Bajić, jedna od autorki istraživanja.
  • Hm...

    25.10.2024 17:05
    Bravo za naš portal!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti