Indeks ili sendvič? U Novom Sadu to ide jedno uz drugo

Tokom decenija indeks sendvič je postao najpopularniji "street food" proizvod u Novom Sadu, ponekad se uzdižući do jedne od znamenitosti grada. Indeks sendvič je, jednostavno rečeno, novosadska stvar.
Indeks ili sendvič? U Novom Sadu to ide jedno uz drugo
Foto: 021.rs
Iako su ga Novosađani prisvojili kao svojevrsni ovdašnji gastronomski brend, ima i onih koji ga klasifikuju kao samo malo bolji sendvič.
 
Međutim, kakvu konotaciju indeks i sendvič imaju danas?
 
 
Prva asocijacija mnogih na spomen indeksa trenutno, jeste onaj studenski, zbog aktuelne situaciju u Srbiji i studentskih protesta.
 
Studentska pobuna predvođena blokadom Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, brzo se proširila i na novosadske studente koji su odlučno poručili da je studentski indeks jači od partijske knjižice. 
 
 
Tako studenti, od početka protesta u gradovima širom Srbije, neretko šetaju podignutih indeksa. Tokom jednog protesta u Novom Sadu studenti su zastali ispred prostorija SNS-a i podigli svoje indekse, dok su iza njih stajali naprednjaci koji su čuvali prostorije stranke.
Ipak, sa druge strane, sendvič se proteklih godina povezuje sa pristalicama vladajuće Srpske napredne stranke.
 
Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić se hvalio time kako pravi sednviče pred skup u Sremskoj Mitrovici.
 
 
Tako su studenti na protestu "Naše pravo da znamo sve" ispred zgrade RTS-a, kao rođendanski poklon generalnom direktoru ovog javnog medijskog servisa, Draganu Bujoševiću, doneli ogromnu maketu sendviča. Međutim, umesto salate studenti su u sendvič stavili 100 evra.
 
Ali kako je sve počelo sa indeks sendvičem?
 
Dakle, kifla, namaz po želji, šunka, sir, šampinjoni i salata po izboru. To je sve, ali svako ima svoju tajnu i svoj recept. 
 
Priča je počela u Studentskom gradu na leto 1984. godine, kada se u neposrednoj blizini Poljoprivrednog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka otvara kiosk "Akademac", koji kasnije menja ime u "Vanesa". Uskoro se pojavljuje još jedan kiosk u kojem se u početku prodavao pomfrit, a nazvan je "Maja". 
 
Kako su pričali protagonisti koji su učestvovali u kreiranju indeks sendviča, na početku se pravio samo od šunkarice, sira i pavlake, a ubrzo je po zahtevu mušterija dodan i ajvar. 
 
Rivalstvo između dva kioska počinje 1985. godine, kada i "Maja" počinje da pravi sendvič. Svako je usavršavao svoj sendvič, dodavajući mu nešto novo.
 
"Današnji Indeks je čist produkt konkurencije i želje za što boljim proizvodom koji će privući više mušterija", pričao je pre nekoliko godina Denis Ulsen koji je pokrenuo "Vanesu".
 
Ime je poteklo iz "Maje", premda je Ulsen istakao da su ga osmislili radnici oba kioska, koji su jedni od drugih gledali kako prave sendivče, šta stavljaju u njih i šta dobro prolazi kod mušterija. 
Indeks tako, najveću slavu dostiže na prelazu iz osamdesetih u devedesete, a recept koji su Novosađani masovno prihvatili podrazumeva da se pravi na licu mesta, šunkarica se sa sitno seckanim šampinjonima i rendanim trapistom peče na plotni, peku se i obe strane uvek svežih kifli, a potom se filuje premazima i začinjava po želji.
 
Uprkos velikoj konkurenciji na tržištu brze hrane, novosadski Indeks sendvič i dalje uživa veliku popularnost. Originalnost, doslednost i kvaliteta ovog proizvoda učinili su ga prepoznatljivim simbolom kulinarske scene Novog Sada. Iako se danas može naći i u drugim gradovima, naročito u Vojvodini, ipak je najlepši kada se konzumiraju upravo tu gde su i nastali.

Istoriju novosadskog indeks sendviča pogledajte na OVOM LINKU.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Et

    22.02.2025 00:54
    Sendvici iz elektro
    Meni su najbolji bili u kantini iz elektro skole tamo '96-'99, ne znam za posle. Ima si kao prilog da stavis koliko zelis kisele krastavcice i tucanu papriku. Uz to za 10,20 din casa neke domace kole.
    Imali su i u grafickoj iste te sendvice.
    Voleo bi da znam tacan sastav ali mislim da je kifla tu bila pun pogodak!
  • Istine radi ...

    21.02.2025 22:50
    @Indeks
    I danas kod "Maje" možete da ga dodate po ukusu ...
  • Suština

    21.02.2025 22:48
    Nikad, ali NIKAD "indeks sendvič" nisam pobrkao sa sendvičom ovog polusveta koji će se sebe stideti do kraja života a i potomstvo će ih se stideti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Danas jaka košava

U Novom Sadu će u subotu ujutro biti hladno sa mrazem, a tokom dana sunčano i vetrovito sa umerenom i jakom košavom.

VIDEO: Pogledajte "Slobodni dnevnik" RTV-a

Četvrto izdanje "Slobodnog dnevnika", koji realizuje deo zaposlenih na Radio-televiziji Vojvodine nezadovoljan uređivačkom politikom tog medija, emituje se ispred zgrade Rektorata u Novom Sadu.