Predavanje o umetniku Iliji Bašičeviću Bosilju u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje povodom izložbe "Svesno napuštanje realnosti: Sava Sekulić i Ilija Bosilj" održaće se u petak, 2. avgusta u Galeriji Matice srpske.
Predavanje o umetniku Iliji Bašičeviću Bosilju u petak u Galeriji Matice srpske
Foto: 021.rs
Predavanje o umetniku Iliji Bašičeviću Bosilju, čije će stvaralaštvo predstaviti direktorka Muzeja naivne umetnosti "Ilijanum" iz Šida Marija Pokrajac, deo je pratećeg programa izložbe "Svesno napuštanje realnosti: Sava Sekulić i Ilija Bosilj".
 
Predavanje će početi u 19 časova.
 
Takođe, u subotu, 3. avgusta u 13 i 17 časova publiku očekuju kustoska vođenja kroz izložbu "Svesno napuštanje realnosti: Sava Sekulić i Ilija Bosilj".
Ilija Bašičević Bosilj (1895 - 1927) je jedan od međunarodno najpriznatijih autora nekonvencionalne umetnosti.
 
Njegovi radovi su još za njegova života obišli galerije i muzeje gotovo svih većih gradova Zapadne Evrope, zatim i Ameriku, Kinu i Japan.
Dva istaknuta akademika, člana Srpske akademije nauka i umetnosti, Dejan Medaković i Vojislav Đurić, aktivno su zastupali svoj stav o visokoj vrednosti opusa Ilije Bosilja.
 
Profesor Medaković je Iliju smatrao jednim od deset najznačanijih srpskih slikara, a Vojislav Đurić je stručno obradio njegovu umetnost.
 
Pored "Centra Žorž Pompidu" u Parizu, MSU u Beogradu, muzeja "Museum of Everything" u Londonu, MSUV u Novom Sadu, Ilijini radovi se nalaze u prestižnim privatnim kolekcijama poput kolekcija Maks Bila i Karla Pontija.
Nakon samostalne izložbe u Njujorku u Galeriji Sent Etjen 2006. godine, ređaju se Ilijine izložbe među kojima i ona na kojoj je prikazan zajedno sa Pol Kleom, Kandinskim i Pikasom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Devarrow u sredu u CK13

Kanadski muzičar Grejem Ero, koji nastupa pod scenskim imenom Devarrow, održaće premijerni nastup u Novom Sadu i Srbiji u sredu, 11. septembra, u CK13.