Novosadski strip vikend u petak i subotu na dve lokacije

Studentski kulturni centar Novi Sad organizuje 18. Novosadski strip vikend u SKCNS-u i u Fabrici 13. i 14. septembra.
Novosadski strip vikend u petak i subotu na dve lokacije
Foto: 021.rs
Dvodnevni program obuhvata berzu stripova, knjiga, nosača zvuka, te brojne izložbe, predstavljanje domaćih i regionalnih autora, izdavačkih kuća, festivala i dešavanja posvećenih stripu.
 
U petak 13. septembra u 16 časova otvaraju se vrata Fabrike (Bulevar despota Stefana 5) i počinje berza stripova, vinila i knjiga.
Istog dana u 18.30 otvara se izložba "Vekovnici" Marka Stojanovića u Velikoj galeriji SKCNS (Vladimira Perića Valtera 5)
 
"Vekovnici" je avanturistički strip-serijal koji je počeo svoj život na stranama Politikinog zabavnika 2007. godine, ali je nastavio da izlazi isključivo u albumima "System Comicsa" sa sedam objavljenih izdanja.
U 19 časova je otvaranje izložbe radova nastalih u sklopu projekta Moć žena u stripu "WomCom" u Maloj galeriji, SKCNS.
 
Moć žena u stripu "WomCom" je projekat koji se bavi osnaživanjem strip umetnica, kao i promocijom njihovog ravnopravnog tretmana u smislu plaćanja, vidljivosti i reprezentacije.
 
Otvaranje izložbe "70 godina Plavog vjesnika", Veljka Krulčića je u 20 časova. Na otvaranju izložbe govore: Veljko Krulčić, Slobodan Ivkov, Simon Šonbrot (Francuski institut u Novom Sadu).
 
"Plavi vjesnik“ je svoju izdavačku, odnosno tržišnu pustolovinu započeo 1. oktobra 1954. godine, dok poslednji 970 broj nosi datum 30. april 1973.  U prvim godinama izlaženja tiraž se kretao između 60 i 70 hiljada primeraka, početkom 60-ih između 80 i 100 hiljada, da bi nedeljnik rekordni tiraž dosegao 1964. i 1965. – između 120 i 125 hiljada primeraka po broju. Nakon toga, spustio se na manje od 100 hiljada. U svom zlatnom periodu, između 1960. i 1966, "Plavac" je prodat u više od 32 miliona primeraka. Distribucija je išla po celoj tadašnjoj Jugoslaviji.
 
U petak u 20.30 je svečano otvaranje 18. Novosadskog strip vikenda i izložbe Nine Bunjevac. Svečano otvaranje je u Galeriji Fabrike.
 
Nina je dobitnica brojnih nagrada. Strip "Otadžbina", objavljen je 2014, a englesko izdanje ovog stripa se našlo i na Njujork Tajmsovoj listi najprodavanijih knjiga. Ovaj strip je 2015. osvojio nagradu "Dag Rajt" za najbolju knjigu 2015. Gardijan je "Otadžbinu" odnosno "Fatherland" uvrstio u najbolje grafičke novele za 2014.
 
Njena treća strip knjiga "Bezimena" ušla je u zvaničnu selekciju Međunarodnog festivala u Angulemu 2019. osvojivši nagradu "Artemizija" u kategoriji najboljeg crteža u Francuskoj. Na ovoj izložbi biće predstavljeni njeni odabrani radovi.
U Fabrici u 21 čas počinje muzički program.
 
Detalje o programu i program za subotu možete da pogledate OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Devarrow u sredu u CK13

Kanadski muzičar Grejem Ero, koji nastupa pod scenskim imenom Devarrow, održaće premijerni nastup u Novom Sadu i Srbiji u sredu, 11. septembra, u CK13.