Najbolje ocenjena mesta u Novom Sadu: Restorani koje vam preporučuje internet

Kada vas neko pita za preporuku gde da jedu u Novom Sadu, ponekad se nađete u dilemi - šta da odgovorite? Iz pozicije Novosađana, sva mesta su "izvikana".
Najbolje ocenjena mesta u Novom Sadu: Restorani koje vam preporučuje internet
Foto: Pixabay
Međutim, kada neko traži savet, najbolje je stvari posmatrati očima turiste. Ukoliko već nemate neko svoje mesto na koje volite da odlazite i koje ima svoje specifičnosti, onda se igra na sigurno i provereno - na "mejnstrim".
 
Proverili smo koja su to najbolje ocenjena mesta u Novom Sadu u kojima možete nešto da pojedete. Ne kažemo restorani, jer se danas izgubila razlika između onoga što bi bio "bar caffe", kafana ili klasični restoran. Ljudima je, na kraju dana, bitno da dobro jedu.
Izdvojili smo najbolje ocenjena mesta na osnovu Gugl recenzija, s tim što su u izbor ulazili samo ona mesta koja imaju više od 3.000 dobijenih ocena.
 
Time je učinjena možda mala nepravda prema novijim mestima na kojima se dobro jede, ali smo zato konsultovali i sajt Trip Advisor, kako bismo proverili šta su njihove preporuke. Na kraju, upitali smo i veštačku inteligenciju kuda bi nas odvela.
Gugl Top 10:
 
1. Petrus 
 
Ocena: 4,7
Broj recenzija: 8.000
 
"Petrus" je smešten u Ulici Modene, a predstavlja se kao "evropski restoran" koji nudi različite vrste domaće i internacionalne kuhinje. 
 
2. The Camelot
 
Ocena: 4,7
Broj recenzija: 4.700
 
"The Camelot" nudi raznovrstan meni, od različitih garniranih sendviča do obrok salata i kuvanih jela.
 
3. Lanterna
 
Ocena: 4,6
Broj recenzija: 3.100
 
Ovaj restoran u Dunavskoj ulici poznat je po picama, ali nudi širok izbor jela. 
 
4. Plava Frajla
 
Ocena: 4,5
Broj recenzija: 5.000
 
"Plava Frajla" je mesto koje je poznato Novosađanima. Ukoliko želite tradicionalnu kuhinju, onda je ovo dobar izbor.
 
5. Čarda Aqua Doria
 
Ocena: 4,5
Broj recenzija: 4.700
 
Smeštena uz Dunav, Aqua Doria može da se pohvali odličnom lokacijom, ali i ribljim specijalitetima, te vinskom kartom.
 
6. Pivnica Gusan
 
Ocena: 4,5 
Broj recenzija: 3.900
 
Pivnica "Gusan" je neka vrsta gradske institucije, mesto na kojem su velike šanse da sretnete nekoga koga poznajete. Ima raznovrstan meni, a naša preporuka je svakako da izdvojite vreme za odličan pasulj.
 
 
7. Restoran Terasa
 
Ocena: 4,5 
Broj recenzija: 3.800
 
Ako imate u planu da obiđete Petrovaradinsku tvrđavu, a imate vremena i za dobar obrok, onda je "Terasa" logičan izbor. 
 
8. Lazin Salaš
 
Ocena: 4,5 
Broj recenzija: 3.600 ocena
 
Ukoliko želite nekome da priredite malo salašarske atmosfere u centru Novog Sada, tu je Lazin Salaš. Velike su šanse da će vaš boravak ispratiti i tamburaši.
 
9. Restoran Maša
 
Ocena: 4,5 
Broj recenzija: 3.300
 
U istom pasažu u kom se nalazi "Gusan", smeštena je i "Maša". Pred sobom ćete imati dosta jela na raspolaganju, a ako odlučite da se zasladite svakako preporučujemo "čokoladnu dekadenciju".
 
10. Sokače
 
Ocena: 4,5 
Broj recenzija: 3.100
 
"Sokače" je smešteno u Pavla Papa i mesto je koje spaja različite ljude, što se može videti i u galeriji fotografija na ulazu u restoran. Ta raznovrsnost se odrazila i na enterijer, a ovde se dolazi ukoliko ste se uželeli mesa. 
 
Trip Advisor preporuke
 
1. Project 72 Wine&Deli
 
Ocena: 5
Broj recenzija: 1.060
 
"Jelovnik baziramo na sezonskim namirnicama, dubokoj ljubavi prema zemlji i uvažavanju gastronomske istorije. Da bismo bojama i mirisima tradicionalnih vojvođanskih i srpskih jela dali novi ton, proučavamo ih, preispitujemo i nudimo novu interpretaciju", navode u ovom restoranu.
 
2. Savoca 
 
Ocena: 4,5
Broj recenzija: 941
 
"Svi koji vole Italiju, picu i paste, bogatstvo ukusa i mirise mediterana, ne moraju ići na put. Mi smo Italiju za vas doveli u Novi Sad", ovako svoju misiju sažimaju u restoranu "Savoca".
 
3. Fish & Zelenish
 
Ocena: 4,5
Broj recenzija: 994
 
"Fish&Zeleniš je restoran inspirisan Mediteranom u svakom pogledu: od hrane, preko enterijera do muzike. Nastojimo da sjedinimo lokalnu gastronomsku posebnost Vojvodine i mediteranski duh na autentičan i ličan način, uz posvećenost, entuzijazam, kreativnost", navodi se u opisu mesta na njihovom sajtu.
 
4. Petrus
 
Ocena: 4,5
Broj recenzija: 292
 
I Trip Advisor je izdvojio Petrus po ocenama. Iako se navodi da je "idealan porodični restoran", ukazuju i na pogodnosti doručka i branča.
 
5. Cafe Veliki 
 
Ocena: 4,5
Broj recenzija: 644
 
Pašićeva ulica ima svoj šmek, a u njoj je smešten i "Veliki". "Da li su Vam poznate ove reči? Supe, sosa, mesa, rebarca, kobasice, krompir u čakširama, sos od višanja, rindflajš, cušpajz, šufnudle, tašci,Hortobađi, bećar paprikaš, pajgle, šne-nokle, šomloi galuške, Sacher torta, carske mrvice? Ako znate o čemu se radi, na pravom ste mestu", poručuju u "Velikom".
 
 
6. Riba Ribi Grize Rep
 
Ocena: 5
Broj recenzija: 87
 
Ova konoba se nalazi na Bulevaru cara Lazara i za sebe kažu da su nastali "sa željom da svim ljubiteljima mora u Novom Sadu pruži priliku da uživaju u najlepšim mirisima, aromama i bojama Mediterana."
 
7. Toster Bar
 
Ocena: 4,5
Broj recenzija: 354
 
"Toster" je jedno od onih mesta koje je nastalo jer su osnivači želeli da imaju svoje mesto gde će "dobro jesti i piti sa ekipom". U međuvremenu, priča se proširila, pa je sada ovo mesto poznato po američkoj klopi - dakle burgerima.
 
8. Salaš 137
 
Ocena: 4,5
Broj recenzija: 174
 
Premda ima raznih salaša, za "Salaš 137" se može reći da zaista jeste ono za šta se predstavlja. I iz tog razloga morate da izađete iz grada i odete do Čeneja. "Uživaćete u domaćoj hrani i piću uz autentični ambijent salaša i lokalnu muziku vojvođanske ravnice", navodi se na njivom sajtu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salaš 137 (@salas137)

 
9. Čarda Aqua Doria
 
Ocena: 4
Broj recenzija: 482
 
"Trip Advisor" izdvojio je i restoran koji će vam biti predložen i ako se odlučite za recenzije na Guglu.
 
10. Kombinat
 
Ocena: 4,5
Broj recenzija: 170
 
"Kombinat" je jedno od onih urbanih mesta, a svoju ideju skraćuju u svoj sloga: "Food made with care". Nalazi se na Bulevaru Mihajla Pupina i može da se pohvali dobrim sendvičima.
ChatGPT preporuke
 
1. Project 72 Wine & Deli
 
Moderni bistro sa sjajnom ponudom vina i inovativnim jelima.
 
2. Piknik
 
Restoran u blizini Dunava sa opuštenom atmosferom i raznovrsnim menijem.
 
3. Zak
 
Poznat po tradicionalnim jelima sa modernim "twistom" i odličnom uslugom.
 
4. Aqua Doria
 
Restoran sa prelepim pogledom na Dunav, nudi riblje specijalitete i sveža jela.
 
5. Toster Bar
 
Popularan zbog svojih burgera i urbanog ambijenta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TosterBar (@tosterbar)

 
6. Fish & Zeleniš
 
Restoran sa prijatnom atmosferom koji nudi jela od ribe i povrća, fokusirajući se na zdrave opcije.
 
7. Veliki
 
Nudi tradicionalnu vojvođansku kuhinju u odličnom ambijentu.
 
Naša preporuka:
 
Tramontana
 
Ukoliko biste da pojede odličnu picu, onda vam preporučujemo "Tramontanu". Prošle godine ih je posetio i "lovac na pice" koji je tom prilikom napisao zaseban tekst, uz zaključak da "'Tramontana' zaslužuje da bude na evropskim top listama".
 
"Kad sam prvi put posetio ovu novosadsku piceriju, koju sam uvrstio na prvo mesto top liste picerija s picom napoletanom, pomislio sam kako ću teško igde naići na bolju napoletanu. A onda sam ipak naišao na puno bolju. I to opet u Tramontani. Ne znam što se dogodilo od našeg prvog susreta, ali Dejan Parun, vlasnik 'Tramontane' i iskusni pica majstor, očito je pronašao put do savršene pice", navodi se u ovom tekstu.
 
 
Radio Cafe
 
Nema da se jede, ali ima da se uživa. U Miletićevoj ulici u centru grada ovaj kafić je jedinstveno mesto. Možete se smestiti uz stare radio aparate, a možete uživati i u maloj bašti koja u vrelim letnjim danima pruža toliko potreban hlad. Tu je i mali potočić sa ribama i čitav ambijent vam daje osećaj da ste uspeli da usporite vreme. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio Cafe (@radiocafens)

 
Jednostavno, nakon što ručate, ovde svratite da se osvežite pre povratka kući.
  • Helena

    13.08.2024 21:44
    Restoran Domino
    Bašta im je prelepa hlad,priroda au gradu ste jelo za svačiji ukus .Meni je tamo odlično.Najedem se odmorim uživam ...
  • Marko

    11.08.2024 13:13
    Nisam iz NS
    Pročitao tekst, pročitao komentare.
    Zaključak je da bi trebalo obići restorane, i one turističke, i one, kako je neko lepo rekao - sa šoferskim porcijama, i napisati jedan dobar tekst o tome gde je dobra usluga, gde je dobra hrana, šta kažu turisti, šta kažu lokalci koji odlično poznaju i manje lokale sa dobrom hranom.
    Možda i postoji nekakva publikacija o tome, ali verujem da bi jedan lep istraživački tekst o tome mogao da se napiše, naravno, neko ko odlično poznaje NS i tu temu.
    Bilo bi pravo uživanje za čitanje, i potom za gastronomsku turu po gradu (npr. mene zanimaju mali lokali sa dobrom hranom, kako bi se reklo "sa dušom"). Dakle, kako bi neko poput pok. Entonija Burdena video gastronomsku ponudu u NS. Od velikih imena, do prodavaca brze hrane.
  • Novosadista

    11.08.2024 11:56
    555
    Restoran Tri petice je jako lep, mali i ušuškan. Nalazi se iza Socijalnog, Žitni trg 5. Odlični kokteli (jedan od tri preporučena za koktele, pored Nomada).

    Usluga je vrhunska, asortiman jela je ograničen, ali odlično spremljen i maštovit.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Graditelj socijalističkog Novog Sada

Ko se prethodnih dana prošetao do Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) imao je priliku da se upozna sa radom čoveka koji je oblikovao izgradnju Novog Sada tokom socijalističkog perioda.

Novi Sad koji sanjamo

Aktuelna vlast je preko svake mere izgradila i uvećala grad podno Petrovaradinske tvrđave.

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.