Ovo je pet grešaka zbog kojih pohovano meso ne ispadne onako kako bismo želeli

Savršeni poh ima hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost.
Ovo je pet grešaka zbog kojih pohovano meso ne ispadne onako kako bismo želeli
Foto: Pixabay
Da biste postigli taj efekat trebalo bi da izbegavamo sledeće greške, piše Pun kufer.
1. Pohujemo meso različite debljine i veličine
 
Većim komadima mesa potrebno je više vremena za termičku obradu od onih manjih. 
 
Upravo zato trebalo bi da izbegavate simultano pohovanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batake) u istom tiganju, te vađenje u isto vreme. U suprotnom ćemo jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati nedovoljno pečen. 
 
Umesto toga bilo bi najbolje da meso jednake debljine pečete u isto vreme.
2. Zaboravljamo na čekić za meso
 
Jeftini komadi mesa idealni su za pohovanje, no pritom treba znati da će dobar ukus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. 
 
Bez obzira na to koliko ste tanke komade mesa kupili, dodatno ih stanjite čekić za meso ili se poslužite nekim drugim predmetom. 
 
Na taj način bićete sigurni da će se meso dobro ispeći.
 
3. Pohujemo meso koje smo upravo izvadili iz frižidera
 
Ako hladan i vlažan komad mesa stavimo u zagrejan tiganj, izazvaćemo prskanje ulja na sve strane, te umanjiti mogućnost da ispržimo hrskave odreske. 
 
Meso bi trebalo da izvadimo ih frižidera pola sata pre paniranja, te ga obavezno posušimo papirom pre stavljanja u jaje, brašno i prezlu. 
 
Na taj način sprečićete odvajanje paniranog omotača od mesa kad ga stavite u vreo tiganj.
 
4. Štedimo na prezli
 
Da bi odrezak imao ukusan i hrskav omotač, potrebno ga je umočiti u namirnice za paniranje nekoliko puta. 
 
Budite temeljni i prekrijte jajima, brašnom i prezlom svaki deo površine odreska, te tako obezbedite neponovljiv gastronomski užitak. 
 
Nemojte se ustručavati i utisnite prezlu što jače po površinu mesa.
5. Zaboravljamo na začine
 
Ukoliko utrljate samo malo soli u meso pre paniranja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. 
 
Posolite jaja i brašno, a u prezle možete da dodate i nešto sitno naseckanog začinskog bilja, te tako odrescima podariti dodatnu dozu ukusa.
 
Savet plus:
 
Ne zaboravite pečeno meso staviti na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.
  • Milan

    05.06.2023 15:54
    Meso nikad ne čekićam. To je uništeno i suvo kao daska posle toga. Meso se posoli dobro i utrlja ulje. Tako sme da ostane van frižidera i duže. Nauljeno meso zahvati manje brašna, i bude ravnomerno. Prži se na srednjoj temperaturi. Tanko isečeno i ovako panirano neće popiti ulje i ostavi se na ubrus posle prženja. Čak i ohlađeno će i dalje biti sočno a ne osušena daska. Prijatno.
  • Zemlja čudesa

    05.06.2023 00:56
    Još jedna ideja
    Meso nakon vađenja iz friteze stavite na stari hleb isečen na kriške da se ocedi. Lepše upija višak masnoće nego papirni ubrusi i poh ostaje hrskav i sa donje strane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti