Lazanja sa tikvicama - zdravija, a jednako ukusna varijacija klasika

Danas vam donosimo recept za zdraviju verziju lazanje koja je bogata vlaknima, niskokalorična i jednostavna za pripremu.
Lazanja sa tikvicama - zdravija, a jednako ukusna varijacija klasika
Foto: Pixabay
Ovaj recept koristi tikvicu umesto testenine, što smanjuje unos ugljenih hidrata i kalorija, a zadržava bogatstvo ukusa.​
Sastojci:
 
2 srednje tikvice
 
500 g mlevenog mesa (piletina ili ćuretina)
 
400 g paradajz sosa (bez dodatog šećera)
 
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
 
2 čena belog luka, sitno iseckana
 
200 g nemasnog kisele pavlake ili posnog sira
 
1 jaje
 
100 g rendanog sira sa smanjenim udelom masti (po izboru)
 
So, biber, origano i bosiljak po ukusu​
Priprema:
 
1. Tikvice operite i isecite na tanke duge trakice (koristeći ljuštilicu za povrće). Posolite ih i ostavite da odstoje 10 minuta kako bi ispustile višak tečnosti. Zatim ih obrišite papirnim ubrusom.
 
2. U tavi propržite sitno iseckan crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije smeđu boju. Dodajte paradajz sos, origano, bosiljak, so i biber. Kuvajte još 10 minuta dok se sos ne zgusne.
 
3. U činiji pomešajte pavlaku ili posni sir sa jajetom.
 
4. U vatrostalnu posudu stavite sloj tikvica, preko njih stavite sloj mesnog sosa, zatim sloj pavlake ili sira. Ponovite slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem pavlake ili sira na vrhu.
 
5. Preko poslednjeg sloja pospite rendani sir.
6. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 10 minuta dok gornji sloj ne postane zlatno-smeđi.
 
7. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 10 minuta pre sečenja.​
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

VIDEO: Tornado kajgana hit na mrežama

Jaja su mnogima svakodnevna namirnica, skoro svako ih uvek ima u frižideru, pa vam ovaj put donosimo viralni recept za kajganu koja je popularno nazvana "tornado jaja".