
Cvrčak i larva crva brašnara mogu biti na meniju u EU: Insekti u keksu, čipsu, testenini...
Kućni cvrčak i larva crva brašnara novi su insekti na listi dozvoljenih u ishrani na teritoriji Evropske unije.

Foto: Pixabay
Kako piše Euronews Srbija, time su se pridružili jednoj vrsti skakavca i žute bube brašnare, koji se u raznim oblicima već legalno koriste u zemljama članicama. Zahtevi za upotrebu još osam vrsta čekaju na odobrenje, a do stavljanja na listu novih namirnica moraju da prođu detaljne analize.
Iako je delimično odmašćeni prah od cvrčka na teritoriji Evropske unije dozvoljen tek od pre nekoliko dana, belgijskim propisima je to omogućeno već blizu 10 godina. Gotovo toliko Gabrijela Vitok vodi firmu u kojoj se proizvodi ovakva hrana.
"Od svih insekata koji su dozvoljeni odlučili smo se za cvrčke jer su ljudima nekako najprihvatljiviji i mogu da ih uporede sa škampima, jasno nam je to da se ljudima gadi na samu pomisao da jedu crve. Međutim ispostavilo se da su cvrčci izrazito skupi, mi stavljamo mali procenat brašna od njih upravo zbog cene, ali i propisa i činjenica da ljudi još nisu spremni da jedu velike količine insekata u krekerima", rekla je za Euronews vlasnica firme za proizvodnju krekera, Gabrijela Vitok.
Dodala je da firma trenutno radi na razvoju burgera čiji sastav će činiti 20 odsto crva brašnara, a jedan od glavnih razloga za to je što crv brašnar nije skup.
Istraživanje koje je 2020. godine sprovela Evropska potrošačka organizacija pokazuje da je samo 10 odsto građana spremno da zameni meso insektima. Ipak, ideja o jestivim bubama u izrazito multikulturalnom glavnom gradu Belgije, mahom je prihvatljiva.
Prema propisima Evropske unije na proizvodima mora da bude jasno naznačeno da li sadrže insekte u sebi jer, kako kažu u ovom telu, svako od nas treba da odluči da li želi da konzumira hranu koja sadrži insekte.
Sve to važno je i zbog potencijalnih alergijskih reakcija, što je još jedan razlog jasnog obeležavanja. Put od prijave do dozvole je zbog bezbednosti i drugih aspekata, dug i kompleksan.
"Pre nego što nova hrana poput insekata uopšte dospe na tržište prolazi temeljnu kontrolu Evropske agencije za bezbednost hrane. Samo ukoliko oni daju zeleno svetlo da je hrana bezbedna za ljudsku upotrebu može se tretirati kao hrana, to pokazuje da su evropska pravila za bezbednost hrane među najstrožijima na svetu", rekao je za Euronews portparol Evropske komisije zadužen za bezbednost hrane, Stefan Kersmaker.
Ono što zagovornici ovakvog tipa ishrane ističu kao prednost, osim hranljivosti insekata, jeste i očuvanje planete. Mlečna i mesna industrija dovode do zagađenja, šume se seku radi pravljenja pašnjaka i uzgoja stoke, sve to posledično dovodi do globalnog zagrevanja.
Smatra se da bi se, intenzivnijim uvođenjem insekata u ishranu, pojedine druge vrste mogle zaštiti od izumiranja. Sve ostalo, stvar je ukusa.
Nutricionistkinja Ana Todorović kaže da insekti predstavljaju jako značajan izvor proteina i da su jako dobar pandan životinjskom mesu kada je količina proteina u pitanju.
"U svakom slučaju oni će biti ili u sušenom obliku, radi bezbednosti, tako da će moći da se konzumira čak i kao čips, kao i u nekim jelima kao što se radi u Aziji u kombinaciji sa povrćem, svakako termički obrađeno ili kao dodatak u keksu, testeninama, dakle biće zastupljeni svuda, možda ukus neće biti dominantan, zaista ljudi možda nekad neće ni osetiti tu neku specifičnost ukusa", rekla je Todorović.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
1
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
A već su cene skočile: Očekuje se poskupljenje čokolade u susret Danu zaljubljenih
12.02.2025.•
2
Očekuje se da oko predstojećeg Dana zaljubljenih cene čokoladnih poslastica porastu za oko 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Taste Atlas odabrao 10 najboljih pilećih supa na svetu: Na četvrtom mestu i bela čorba iz Srbije
10.02.2025.•
5
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je istu najboljh pilećih supa na svetu, a na spisku se našla jedna supa iz srpske kuhinje.
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina u strahu od Trampovih carina
09.02.2025.•
0
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina proseko u strahu od mogućih carina Donalda Trampa, pokazuju podaci iz vinske industrije.
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
09.02.2025.•
1
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.
Jedan sastojak će sprečiti da vam se krompir raspadne pri kuvanju
09.02.2025.•
0
Kuvanje krompira može biti pravi izazov, pogotovo kada želite da krompir zadrži svoj oblik i da ne postane kašast.
Pivo postojalo i pre 13 hiljada godina: Evo kada su ljudi počeli da piju alkoholna pića
08.02.2025.•
1
Kroz istoriju, ljudi su konzumirali alkohol kao deo verskih rituala, za socijalno povezivanje, u medicinske svrhe, i na kraju krajeva radi uživanja a naučnici otkrivaju kada je sve počelo.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Hleb poskupeo u evropskim zemljama: Evo gde najmanje, gde najviše, a gde je tu Srbija
02.02.2025.•
5
Prema podacima Eurostata, cene hleba u evropskim zemljama značajno su porasle tokom poslednjih pet godina.
Marinada, čekić, puter: Par kuvarskih trikova da žilavo meso bude mekanije
27.01.2025.•
0
Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su veoma žilavi i potrebno ih je pripremiti sa puno ljubavi i umeća da biste ih pretvorili u nežan zalogaj.
Važno je znati: Koju hranu ne treba da zamrzavate?
26.01.2025.•
0
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces.
VIDEO: Topla čokolada sa jednim veoma neobičnim sastojkom hit na Tiktoku
26.01.2025.•
0
Mnogi tvrde da topla čokolada s dodatkom bujona od kostiju pomaže kod nadutosti i problema sa varenjem.
Dobre za stomak, ukusne sa voćem: Evo kako spremiti ovsene pahuljice
24.01.2025.•
0
Priprema ovsenih pahuljica predstavlja jednostavan način da započnete dan zdravim i hranljivim obrokom.
Komentari 16
Aleksej
Zasto
Od cega se pravi emulgator E120 koji daje hrani crvenu boju?
Go Vegan ;)
R49
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar