Cvrčak i larva crva brašnara mogu biti na meniju u EU: Insekti u keksu, čipsu, testenini...
Kućni cvrčak i larva crva brašnara novi su insekti na listi dozvoljenih u ishrani na teritoriji Evropske unije.
Foto: Pixabay
Kako piše Euronews Srbija, time su se pridružili jednoj vrsti skakavca i žute bube brašnare, koji se u raznim oblicima već legalno koriste u zemljama članicama. Zahtevi za upotrebu još osam vrsta čekaju na odobrenje, a do stavljanja na listu novih namirnica moraju da prođu detaljne analize.
Iako je delimično odmašćeni prah od cvrčka na teritoriji Evropske unije dozvoljen tek od pre nekoliko dana, belgijskim propisima je to omogućeno već blizu 10 godina. Gotovo toliko Gabrijela Vitok vodi firmu u kojoj se proizvodi ovakva hrana.
"Od svih insekata koji su dozvoljeni odlučili smo se za cvrčke jer su ljudima nekako najprihvatljiviji i mogu da ih uporede sa škampima, jasno nam je to da se ljudima gadi na samu pomisao da jedu crve. Međutim ispostavilo se da su cvrčci izrazito skupi, mi stavljamo mali procenat brašna od njih upravo zbog cene, ali i propisa i činjenica da ljudi još nisu spremni da jedu velike količine insekata u krekerima", rekla je za Euronews vlasnica firme za proizvodnju krekera, Gabrijela Vitok.
Dodala je da firma trenutno radi na razvoju burgera čiji sastav će činiti 20 odsto crva brašnara, a jedan od glavnih razloga za to je što crv brašnar nije skup.
Istraživanje koje je 2020. godine sprovela Evropska potrošačka organizacija pokazuje da je samo 10 odsto građana spremno da zameni meso insektima. Ipak, ideja o jestivim bubama u izrazito multikulturalnom glavnom gradu Belgije, mahom je prihvatljiva.
Prema propisima Evropske unije na proizvodima mora da bude jasno naznačeno da li sadrže insekte u sebi jer, kako kažu u ovom telu, svako od nas treba da odluči da li želi da konzumira hranu koja sadrži insekte.
Sve to važno je i zbog potencijalnih alergijskih reakcija, što je još jedan razlog jasnog obeležavanja. Put od prijave do dozvole je zbog bezbednosti i drugih aspekata, dug i kompleksan.
"Pre nego što nova hrana poput insekata uopšte dospe na tržište prolazi temeljnu kontrolu Evropske agencije za bezbednost hrane. Samo ukoliko oni daju zeleno svetlo da je hrana bezbedna za ljudsku upotrebu može se tretirati kao hrana, to pokazuje da su evropska pravila za bezbednost hrane među najstrožijima na svetu", rekao je za Euronews portparol Evropske komisije zadužen za bezbednost hrane, Stefan Kersmaker.
Ono što zagovornici ovakvog tipa ishrane ističu kao prednost, osim hranljivosti insekata, jeste i očuvanje planete. Mlečna i mesna industrija dovode do zagađenja, šume se seku radi pravljenja pašnjaka i uzgoja stoke, sve to posledično dovodi do globalnog zagrevanja.
Smatra se da bi se, intenzivnijim uvođenjem insekata u ishranu, pojedine druge vrste mogle zaštiti od izumiranja. Sve ostalo, stvar je ukusa.
Nutricionistkinja Ana Todorović kaže da insekti predstavljaju jako značajan izvor proteina i da su jako dobar pandan životinjskom mesu kada je količina proteina u pitanju.
"U svakom slučaju oni će biti ili u sušenom obliku, radi bezbednosti, tako da će moći da se konzumira čak i kao čips, kao i u nekim jelima kao što se radi u Aziji u kombinaciji sa povrćem, svakako termički obrađeno ili kao dodatak u keksu, testeninama, dakle biće zastupljeni svuda, možda ukus neće biti dominantan, zaista ljudi možda nekad neće ni osetiti tu neku specifičnost ukusa", rekla je Todorović.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom
22.12.2024.•
0
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.
Samo jedan sastojak je dovoljan za bolji ukus i teksturu kuvanog krompira
22.12.2024.•
0
Krompir je neizostavan sastojak u gotovo svakoj kuhinji. Bez obzira na to pripremate li pire, pečeni ili prženi krompir, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da postignete bolje rezultate.
Ne sadrže mnogo kalorija i zdrave su: Ovo su namirnice koje možete da jedete i u većim količinama
20.12.2024.•
1
Ne postoje namirnice koje nemaju kalorije, ali postoji hrana koja ima manje kalorija i koja našem telu donosi brojne zdravstvene prednosti i može da nam pomogne u gubitku prekomerne težine.
Pronađeni štetni sastojci u "Dubai čokoladi"
19.12.2024.•
6
U uzorcima tzv. Dubai čokolade uvezene u Nemačku pronađeno je mnogo štetnih sastojaka, saopštilo je ministarstvo potrošača savezne države Baden-Virtemberg.
Ideja za posni ručak: Evo kako da napravite pijanog šarana
17.12.2024.•
1
Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze.
Da zasladi i dušu zagreje: Ovo je recept za pikantnu toplu čokoladu
16.12.2024.•
0
Topla čokolada je jedan od omiljenih zimskih napitaka, koji se često vezuje za praznike i ušuškanu kućnu atmosferu dok je napolju hladno.
Čaša sakea napravljenog u svemiru mogla bi da košta pola miliona dolara
15.12.2024.•
0
Japanski proizvođač sakea odlučio je da ode tamo gde nijedan proizvođan do sada nije otišao - u svemir.
Najbolja karbonara zahteva samo šest sastojaka
15.12.2024.•
0
Iako popularna, mnogi karbonaru pogrešno pripremaju.
VIDEO: Palačinke u supi - jelo koje Italijani jedu za praznike
15.12.2024.•
0
Marko je Italijan koji živi u Njujorku, a na svojim društvenim mrežama često deli interesantne italijanske recepte, među kojima je i ovaj za jelo koje se u njegovoj regiji često jede za praznike.
Trik šefice restorana sa Mišelinovom zvezdicom: Kako napraviti savršeni britanski "čips"
14.12.2024.•
0
Nortkout u Lankaširu u Engleskoj ponosi se jednom Mišelinovom zvezdicom, a proglašen je i najboljim britanskim restoranom prema izboru putnika na Tripadvisor-u.
Glavni saveznik posnih jela: Evo kako da napravite majonez bez jaja
12.12.2024.•
3
Posni majonez jedan je od onih recepata koje najviše guglamo tokom perioda posnih slava, budući da većina ukusnih predjela sadrži upravo ovaj sastojak.
Nakon rekordnog skoka cena kafe: Najveće pržionice u Brazilu planiraju isto i za sledeću godinu
12.12.2024.•
2
Najpopularnije pržionice kafe u Brazilu, uključujuci "JDE Peet's", jednu od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti, nameravaju da povećaju cene početkom sledeće godine.
"Taste Atlas" objavio listu najboljih kuhinja sveta: Srbija visoko rangirana
11.12.2024.•
4
Popularni gastro vodič "Taste Atlas" objavio je godišnju listu 100 najboljih kuhinja sveta, a srpska kuhinja se plasirala na visoko 15. mesto.
VIDEO Ovo su dva recepta za čokoladne šišarke: Jednostavno, a jeftino
10.12.2024.•
0
Desert u obliku šišarki oduševio je prošle godine korisnike društvenih mreža, a s obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, donosimo recept.
Da vam se pirinač ne lepi za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode
08.12.2024.•
0
Pirinač je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama.
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
05.12.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Prosečan stanovnik Srbije godišnje popije oko 600 šoljica kafe
05.12.2024.•
2
Građani Srbije piju kafu koja dolazi iz zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, a pravilnikom o kvalitetu koji se primenjuje već dve godine, na tržištu je sve više zamena za ovaj napitak.
Osam najzdravijih sireva po preporuci svetskih nutricionista
04.12.2024.•
1
Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamina B a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
04.12.2024.•
0
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Komentari 16
Aleksej
Zasto
Od cega se pravi emulgator E120 koji daje hrani crvenu boju?
Go Vegan ;)
R49
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar