Cvrčak i larva crva brašnara mogu biti na meniju u EU: Insekti u keksu, čipsu, testenini...
Kućni cvrčak i larva crva brašnara novi su insekti na listi dozvoljenih u ishrani na teritoriji Evropske unije.
Foto: Pixabay
Kako piše Euronews Srbija, time su se pridružili jednoj vrsti skakavca i žute bube brašnare, koji se u raznim oblicima već legalno koriste u zemljama članicama. Zahtevi za upotrebu još osam vrsta čekaju na odobrenje, a do stavljanja na listu novih namirnica moraju da prođu detaljne analize.
Iako je delimično odmašćeni prah od cvrčka na teritoriji Evropske unije dozvoljen tek od pre nekoliko dana, belgijskim propisima je to omogućeno već blizu 10 godina. Gotovo toliko Gabrijela Vitok vodi firmu u kojoj se proizvodi ovakva hrana.
"Od svih insekata koji su dozvoljeni odlučili smo se za cvrčke jer su ljudima nekako najprihvatljiviji i mogu da ih uporede sa škampima, jasno nam je to da se ljudima gadi na samu pomisao da jedu crve. Međutim ispostavilo se da su cvrčci izrazito skupi, mi stavljamo mali procenat brašna od njih upravo zbog cene, ali i propisa i činjenica da ljudi još nisu spremni da jedu velike količine insekata u krekerima", rekla je za Euronews vlasnica firme za proizvodnju krekera, Gabrijela Vitok.
Dodala je da firma trenutno radi na razvoju burgera čiji sastav će činiti 20 odsto crva brašnara, a jedan od glavnih razloga za to je što crv brašnar nije skup.
Istraživanje koje je 2020. godine sprovela Evropska potrošačka organizacija pokazuje da je samo 10 odsto građana spremno da zameni meso insektima. Ipak, ideja o jestivim bubama u izrazito multikulturalnom glavnom gradu Belgije, mahom je prihvatljiva.
Prema propisima Evropske unije na proizvodima mora da bude jasno naznačeno da li sadrže insekte u sebi jer, kako kažu u ovom telu, svako od nas treba da odluči da li želi da konzumira hranu koja sadrži insekte.
Sve to važno je i zbog potencijalnih alergijskih reakcija, što je još jedan razlog jasnog obeležavanja. Put od prijave do dozvole je zbog bezbednosti i drugih aspekata, dug i kompleksan.
"Pre nego što nova hrana poput insekata uopšte dospe na tržište prolazi temeljnu kontrolu Evropske agencije za bezbednost hrane. Samo ukoliko oni daju zeleno svetlo da je hrana bezbedna za ljudsku upotrebu može se tretirati kao hrana, to pokazuje da su evropska pravila za bezbednost hrane među najstrožijima na svetu", rekao je za Euronews portparol Evropske komisije zadužen za bezbednost hrane, Stefan Kersmaker.
Ono što zagovornici ovakvog tipa ishrane ističu kao prednost, osim hranljivosti insekata, jeste i očuvanje planete. Mlečna i mesna industrija dovode do zagađenja, šume se seku radi pravljenja pašnjaka i uzgoja stoke, sve to posledično dovodi do globalnog zagrevanja.
Smatra se da bi se, intenzivnijim uvođenjem insekata u ishranu, pojedine druge vrste mogle zaštiti od izumiranja. Sve ostalo, stvar je ukusa.
Nutricionistkinja Ana Todorović kaže da insekti predstavljaju jako značajan izvor proteina i da su jako dobar pandan životinjskom mesu kada je količina proteina u pitanju.
"U svakom slučaju oni će biti ili u sušenom obliku, radi bezbednosti, tako da će moći da se konzumira čak i kao čips, kao i u nekim jelima kao što se radi u Aziji u kombinaciji sa povrćem, svakako termički obrađeno ili kao dodatak u keksu, testeninama, dakle biće zastupljeni svuda, možda ukus neće biti dominantan, zaista ljudi možda nekad neće ni osetiti tu neku specifičnost ukusa", rekla je Todorović.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
1
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Taste Atlas: Svrljiški belmuž - "pastirsko" jelo sa sirom među najboljima na svetu
29.10.2024.•
4
Gastronomski sajt "Taste Atlas" uvrstio je svrljiški belmuž među najbolja jela sa sirom.
VIDEO: Mali, ali koristan savet - kako da u pet sekundi skinete koru sa kuvanog krompira
29.10.2024.•
1
Bilo da pravite pire krompir, kuvani krompir, knedle ili njoke, nema razloga da gulite jedan po jedan krompir, a zatim da ih stavljate da se kuvaju. Postoji znatno lakši i brži način.
Gazirana voda ne oštećuje zubnu gleđ
28.10.2024.•
0
Svi oni koji su do sada bili u dilemi da li je gazirana mineralna voda zdrava i ima li rizika od njenog konzumiranja, mogu da odahnu.
VIDEO: Italijani tvrde da je ovo jedini pravi način da se jedu špagete
28.10.2024.•
4
Špagete su mnogima omiljena testenina - a ako kojim slučajem niste iz Italije, velika je verovatnoća da ste ih do sada jeli na pogrešan način.
Klasični kolač na malo drugačiji način: Čupavci punjeni džemom od jagoda
27.10.2024.•
2
Ako želite da isprobate neki novi recept, a opet ne želite mnogo da rizikujete s različitim ukusima, svakako bi trebalo da isprobate čupavce punjene džemom od jagode.
Piletina, riba, povrće - evo koliko treba da traje mariniranje za najbolji ukus
27.10.2024.•
0
Mariniranje mesa, ribe ili povrća je neizostavan korak u pripremi jela koji donosi bogatstvo ukusa i sočnost.
Ukraden sir vredan 300.000 funti: Džejmi Oliver ima molbu za svoje pratioce
27.10.2024.•
0
Kuvar Džejmi Oliver pozvao je ljubitelje sira da pomognu policiji da uhvati osobe koje su prevarile jednu londonsku mlekaru za poznati engleski i velški čedar u vrednosti od više od 300.000 funti.
Koka-kola: Sokovi na tržištu Srbije se ne povlače, bezbedni su
26.10.2024.•
6
Proizvodi koje proizvodi, distribuira i prodaje kompanija Koka-kola HBC Srbija i Crna Gora su bezbedni za konzumiranje i ne povlače se sa tržišta, rečeno je u toj kompaniji.
Sarajevski ćevap i nevesinjski krompir: Bosna i Hercegovina zaštitila 20 regionalnih proizvoda
26.10.2024.•
3
Među 20 prehrambenih proizvoda koji su zaštićeni kroz program geografskih oznaka Bosne i Hercegovine našli su se i sarajevski ćevap, ekstra devičansko maslinovo ulje Hercegovine i nevesinjski krompir.
Obeležava se dan testenine, simbola italijanske kuhinje
25.10.2024.•
0
Širom planete danas se obeležava Svetski dan testenine, a Italija je neprikosnoveno na prvom mestu po proizvodnji, izvozu i konzumaciji paste, koja je simbol njene kulinarske tradicije.
"Chef" iz Novog Sada: Sok za jačanje imuniteta - brzo, jednostavno i zdravo
25.10.2024.•
1
Očekuje nas zima, a sa zimom dolaze i virusi pa je neophodno da ojačamo svoj imunitet, a ne postoji mnogo lakših i efikasnijih načina za to od svežeg, domaćeg soka.
Ipak će biti "Čvarkijade": Ukinuta vanredna situacija u Valjevu zbog afričke kuge svinja
22.10.2024.•
0
Štab za vanredne situacije grada Valjeva doneo je odluku da se ukine vanredna situacija, koja je uvedena sredinom leta zbog prisustva afričke kuge svinja.
Nemačka picerija prodavala picu sa kokainom
22.10.2024.•
4
Nesvakidašnja situacija otkrivena je u pizeriji u Diseldorfu gde je vlasnik prodavao kokain kao jedan od priloga.
Da li su Evropljani opsednuti kafom: Prošle godine svaki građanin popio pet kilograma
21.10.2024.•
1
Proizvodnja kafe u Evropskoj uniji porasla je za 15 odsto u poslednjoj deceniji a svaki Evropljanin je 2023. godine konzumirao oko pet kilograma ovog napitka, objavio je Eurostat.
SZO: Upakovana hrana i pića treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije
20.10.2024.•
1
Upakovana hrana i piće treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije na prednjoj strani proizvoda kako bi pomogli potrošačima da donesu zdraviji izbor.
Volite Nutelu? Ona u početku uopšte nije bila tečni namaz
20.10.2024.•
0
Retki su oni koji ne vole Nutelu, a tako je tako još od šezdesetih godina prošlog veka.
Taste Atlas ima listu najboljih jela Srbije: Na prvom mestu specijalitet iz Novog Pazara
20.10.2024.•
4
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu listu najboljih jela Srbije.
VIDEO Njoke u obliku bundeve postale hit na društvenim mrežama: Evo i detaljnog recepta
18.10.2024.•
1
Sezona bundeva je u punom jeku i sigurni smo da znate hrpu recepata s bundevama, od supa do raznih soseva i kolača. Ipak, da li ste već probali da napravite njoke od bundeve u obliku bundeve?
"Chef" Milica iz Novog Sada: Kako da pripremite vrhunsku turšiju
17.10.2024.•
2
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Komentari 16
Aleksej
Zasto
Od cega se pravi emulgator E120 koji daje hrani crvenu boju?
Go Vegan ;)
R49
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar