Evo zašto sastojci za torte i kolače treba da budu sobne temperature
Pečenje je nauka i svaki je detalj bitan. Jedno od najvažnijih pravila kojeg se domaći pekari moraju pridržavati je korišćenje sastojaka sobne temperature.
Foto: Pixabay
Iako se to nekome može činiti kao nepotreban korak, iza svega stoji znanost i legitiman razlog, piše Index.hr.
Zašto je sobna temperatura važna?
Temperatura igra ključnu ulogu u hemijskim reakcijama koje se javljaju između sastojaka.
Na primer, kada pomešate puter i šećer, kristali šećera stvaranjem malih džepova vazduha pomažu u provetravanju putera, što je ključno za celokupnu teksturu kolača i pekarskih proizvoda.
Međutim, ako je puter prehladan, neće se dobro pomešati sa šećerom i vazdušni džepovi se neće pravilno formirati.
Slično tome, mnogi pekarski recepti zahtevaju dodavanje jaja u smesu.
Jaja pomažu u vezivanju sastojaka i pružaju strukturu konačnom proizvodu, ali kada su jaja hladna, mogu uzrokovati stvrdnjavanje putera ili drugih masnoća koje se koriste u receptu, što otežava uspešno povezivanje.
Puter na sobnoj temperaturi
Puter je jedan od najčešćih sastojaka koji se koristi u pečenju i recepti često zahtevaju maslac u omekšanom stanju ili sa sobne temperature.
To je zato što se maslac sobne temperature lakše meša s drugim sastojcima, što rezultira glađom i postojanijom teksturom konačnog proizvoda.
Šećer nije ništa drugo nego milijarda malih kristala s nazubljenim ivicama.
Kada se pomeša i istuče zajedno s puterom, ivice kristala u puteru izdube male cazdušne džepove.
Ako je puter prehladan, kristali šećera ne mogu prodreti kroz tvrdi puter, što rezultira znatno manjom količinom zarobljenog vazdduha, te težim i gušćim konačnim proizvodom.
Kako biste puter zagrejali na sobnu temperaturu, izvadite ga iz frižidera jedan sat pre početka pripreme recepta.
Ako ste u žurbi, stavite puter na tanjir blizu rerne dok je koristite za nešto drugo ili ga narežite na male komadiće i ostavite da stoji na pultu 15 do 20 minuta.
Grejanje putera u mikrotalasnoj kako bi brže omekšao uopšteno se ne smatra dobrom idejom jer bi se mogao otopiti i postati mastan, što će negativno uticati na konačni proizvod.
Jaja sobne temperature
Jaja su čest sastojak recepata za poslastice i peciva, te mnogi recepti zahtevaju jaja sobne temperature.
Žumanca se na sobnoj temperaturi lakše razdvajaju, a to im omogućava ravnomernije mešanje s belancima i ostalim sastojcima, što rezultira glatkom i ujednačenijom teksturom konačnog proizvoda.
Jaja sobne temperature posebno su važna u receptima s visokim udelom masti, kao što je torta od sira, jer hladna jaja mogu uzrokovati stvrdnjavanje masnoća, što će rezultirati zgrušanim testom i neujednačenom teksturom.
Iako ne zahtevaju svi recepti za pečenje jaja sobne temperature, uopšteno je dobra ideja da ih koristite za proizvode koji zahtevaju pahuljastu teksturu, poput većine kolača.
Jaja sobne temperature će prilikom miksanja postići znatno veći volumen, što je posebno važno u receptima za biskvite, ali i brojne druge poslastice i pekarske proizvode.
Ostali mlečni proizvodi
Mnogi recepti za kolače ili peciva koji počinju s puterom sobne temperature zahevaju i mlečne sastojke poput mleka, vrhnja i jogurta.
Proces emulgacije počinje s puterom, šećerom i jajima, a nastavlja se s ostalim sastojcima.
Dovođenje svih sastojaka na sobnu temperaturu može biti ključno za postizanje savršenog konačnog proizvoda s laganom i vazdušastom teksturom.
Kako biste doveli sve mlečne sastojke na sobnu temperaturu, izvadite ih iz frižidera sat vremena pre početka pečenja.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Zaštićen brend leskovačke ljutenice: Neka se spremi i leskovačka mućkalica
25.12.2024.•
0
Tradicionalna zimnica koja je mešavina ljute paprike i paradajza, poznatija kao ljutenica, zaštićena je i registrovana u evidenciji Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, preneo je RTS.
Pogledajte koje kombinacije sa kafom treba izbegavati: Alkohol i kafa nisu dobar spoj
25.12.2024.•
0
Kafa je omiljeni napitak mnogih ljudi, a za mnoge je nezamisliv dan bez nje.
Napravite domaće fritule: Recept za savršeno meke i mirisne novogodišnje grickalice
24.12.2024.•
0
Fritule su tradicionalna poslastica poreklom sa jadranske obale, poznata po svojoj jednostavnosti i neodoljivom ukusu.
Poslastičar napravio božićni kolač sa zlatnom folijom i Svarovski kristalima - kilogram 900 evra
24.12.2024.•
1
Poslastičar iz Pijemonta Dario Hartvig napravio je panetone sa Svarovski kristalima za božićne praznike.
Niste sigurni da li je ulje dovoljno zagrejano za prženje: Isprobajte trik sa čačkalicom
23.12.2024.•
0
Prženje hrane, bilo da ste iskusni ili kuvar početnik, ponekad može da postane pravi izazov.
Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom
22.12.2024.•
0
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.
Samo jedan sastojak je dovoljan za bolji ukus i teksturu kuvanog krompira
22.12.2024.•
0
Krompir je neizostavan sastojak u gotovo svakoj kuhinji. Bez obzira na to pripremate li pire, pečeni ili prženi krompir, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da postignete bolje rezultate.
Ne sadrže mnogo kalorija i zdrave su: Ovo su namirnice koje možete da jedete i u većim količinama
20.12.2024.•
1
Ne postoje namirnice koje nemaju kalorije, ali postoji hrana koja ima manje kalorija i koja našem telu donosi brojne zdravstvene prednosti i može da nam pomogne u gubitku prekomerne težine.
Pronađeni štetni sastojci u "Dubai čokoladi"
19.12.2024.•
6
U uzorcima tzv. Dubai čokolade uvezene u Nemačku pronađeno je mnogo štetnih sastojaka, saopštilo je ministarstvo potrošača savezne države Baden-Virtemberg.
Ideja za posni ručak: Evo kako da napravite pijanog šarana
17.12.2024.•
1
Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze.
Da zasladi i dušu zagreje: Ovo je recept za pikantnu toplu čokoladu
16.12.2024.•
0
Topla čokolada je jedan od omiljenih zimskih napitaka, koji se često vezuje za praznike i ušuškanu kućnu atmosferu dok je napolju hladno.
Čaša sakea napravljenog u svemiru mogla bi da košta pola miliona dolara
15.12.2024.•
0
Japanski proizvođač sakea odlučio je da ode tamo gde nijedan proizvođan do sada nije otišao - u svemir.
Najbolja karbonara zahteva samo šest sastojaka
15.12.2024.•
0
Iako popularna, mnogi karbonaru pogrešno pripremaju.
VIDEO: Palačinke u supi - jelo koje Italijani jedu za praznike
15.12.2024.•
0
Marko je Italijan koji živi u Njujorku, a na svojim društvenim mrežama često deli interesantne italijanske recepte, među kojima je i ovaj za jelo koje se u njegovoj regiji često jede za praznike.
Trik šefice restorana sa Mišelinovom zvezdicom: Kako napraviti savršeni britanski "čips"
14.12.2024.•
0
Nortkout u Lankaširu u Engleskoj ponosi se jednom Mišelinovom zvezdicom, a proglašen je i najboljim britanskim restoranom prema izboru putnika na Tripadvisor-u.
Glavni saveznik posnih jela: Evo kako da napravite majonez bez jaja
12.12.2024.•
3
Posni majonez jedan je od onih recepata koje najviše guglamo tokom perioda posnih slava, budući da većina ukusnih predjela sadrži upravo ovaj sastojak.
Nakon rekordnog skoka cena kafe: Najveće pržionice u Brazilu planiraju isto i za sledeću godinu
12.12.2024.•
2
Najpopularnije pržionice kafe u Brazilu, uključujuci "JDE Peet's", jednu od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti, nameravaju da povećaju cene početkom sledeće godine.
"Taste Atlas" objavio listu najboljih kuhinja sveta: Srbija visoko rangirana
11.12.2024.•
4
Popularni gastro vodič "Taste Atlas" objavio je godišnju listu 100 najboljih kuhinja sveta, a srpska kuhinja se plasirala na visoko 15. mesto.
VIDEO Ovo su dva recepta za čokoladne šišarke: Jednostavno, a jeftino
10.12.2024.•
0
Desert u obliku šišarki oduševio je prošle godine korisnike društvenih mreža, a s obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, donosimo recept.
Da vam se pirinač ne lepi za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode
08.12.2024.•
0
Pirinač je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama.
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar