Evo zašto sastojci za torte i kolače treba da budu sobne temperature

Pečenje je nauka i svaki je detalj bitan. Jedno od najvažnijih pravila kojeg se domaći pekari moraju pridržavati je korišćenje sastojaka sobne temperature.
Evo zašto sastojci za torte i kolače treba da budu sobne temperature
Foto: Pixabay

Iako se to nekome može činiti kao nepotreban korak, iza svega stoji znanost i legitiman razlog, piše Index.hr.

Zašto je sobna temperatura važna?
 
Temperatura igra ključnu ulogu u hemijskim reakcijama koje se javljaju između sastojaka. 
 
Na primer, kada pomešate puter i šećer, kristali šećera stvaranjem malih džepova vazduha pomažu u provetravanju putera, što je ključno za celokupnu teksturu kolača i pekarskih proizvoda. 
Međutim, ako je puter prehladan, neće se dobro pomešati sa šećerom i vazdušni džepovi se neće pravilno formirati.
 
Slično tome, mnogi pekarski recepti zahtevaju dodavanje jaja u smesu. 
 
Jaja pomažu u vezivanju sastojaka i pružaju strukturu konačnom proizvodu, ali kada su jaja hladna, mogu uzrokovati stvrdnjavanje putera ili drugih masnoća koje se koriste u receptu, što otežava uspešno povezivanje.
 
Puter na sobnoj temperaturi
 
Puter je jedan od najčešćih sastojaka koji se koristi u pečenju i recepti često zahtevaju maslac u omekšanom stanju ili sa sobne temperature. 
 
To je zato što se maslac sobne temperature lakše meša s drugim sastojcima, što rezultira glađom i postojanijom teksturom konačnog proizvoda.
 
Šećer nije ništa drugo nego milijarda malih kristala s nazubljenim ivicama. 
 
Kada se pomeša i istuče zajedno s puterom, ivice kristala u puteru izdube male cazdušne džepove. 
 
Ako je puter prehladan, kristali šećera ne mogu prodreti kroz tvrdi puter, što rezultira znatno manjom količinom zarobljenog vazdduha, te težim i gušćim konačnim proizvodom.
 
Kako biste puter zagrejali na sobnu temperaturu, izvadite ga iz frižidera jedan sat pre početka pripreme recepta. 
 
Ako ste u žurbi, stavite puter na tanjir blizu rerne dok je koristite za nešto drugo ili ga narežite na male komadiće i ostavite da stoji na pultu 15 do 20 minuta.
 
Grejanje putera u mikrotalasnoj kako bi brže omekšao uopšteno se ne smatra dobrom idejom jer bi se mogao otopiti i postati mastan, što će negativno uticati na konačni proizvod.
 
Jaja sobne temperature
 
Jaja su čest sastojak recepata za poslastice i peciva, te mnogi recepti zahtevaju jaja sobne temperature. 
 
Žumanca se na sobnoj temperaturi lakše razdvajaju, a to im omogućava ravnomernije mešanje s belancima i ostalim sastojcima, što rezultira glatkom i ujednačenijom teksturom konačnog proizvoda.
 
Jaja sobne temperature posebno su važna u receptima s visokim udelom masti, kao što je torta od sira, jer hladna jaja mogu uzrokovati stvrdnjavanje masnoća, što će rezultirati zgrušanim testom i neujednačenom teksturom.
 
Iako ne zahtevaju svi recepti za pečenje jaja sobne temperature, uopšteno je dobra ideja da ih koristite za proizvode koji zahtevaju pahuljastu teksturu, poput većine kolača. 
 
Jaja sobne temperature će prilikom miksanja postići znatno veći volumen, što je posebno važno u receptima za biskvite, ali i brojne druge poslastice i pekarske proizvode.
Ostali mlečni proizvodi
 
Mnogi recepti za kolače ili peciva koji počinju s puterom sobne temperature zahevaju i mlečne sastojke poput mleka, vrhnja i jogurta. 
 
Proces emulgacije počinje s puterom, šećerom i jajima, a nastavlja se s ostalim sastojcima.
 
Dovođenje svih sastojaka na sobnu temperaturu može biti ključno za postizanje savršenog konačnog proizvoda s laganom i vazdušastom teksturom. 
 
Kako biste doveli sve mlečne sastojke na sobnu temperaturu, izvadite ih iz frižidera sat vremena pre početka pečenja.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom

Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.