
Namirnice koje mogu zameniti meso
U današnje vreme sve se više ljudi širom sveta okreće zdravijem načinu života, pri čemu mnogi odlučuju da smanje unos mesa u svojoj ishrani.

Foto: Pixabay
Razlozi za to su brojni i mogu biti zdravstvene, ekološke, etičke ili finansijske prirode.
Iz kojeg god razloga odlučili da smanjite unos mesa, verovatno želite da znate da li ćete u svoj organizam uneti dovoljno belančevina jedući samo biljke. U ovom članku su predstavljene neke od najboljih biljnih alternativa mesu koje će vam pomoći u postizanju potrebnog unosa belančevina.
1. Mahunarke
Biljni hamburgeri su trenutno veliki trend u svetu, ali to ne znači da su jedina opcija ako želite da osigurate dovoljno belančevina u svojoj ishrani bez mesa. Mahunarke poput pasulja, leblebija i sočiva mogu biti odlična zamena za mleveno meso u mnogim receptima, a i isplativija su opcija.
I to nije sve, mahunarke su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima koji će vašem telu pružiti mnoge zdravstvene koristi. Pokušajte jedan dan da preskočite meso i za ručak pripremite ukusan burger od crnog pasulja, vegetarijanski čili bez mesa ili paprike punjene sočivom.
2. Karfiol
Karfiol je poznat po svojim zdravstvenim prednostima i ovo svestrano povrće može biti ukusna zamena za meso u različitim jelima. Jedan od načina na koji možete uvrstiti karfiol u svoju ishranu je da je koristite kao zdravu zamenu za pirinač.
Jednostavno je u blenderu ili multipraktiku usitnite na sitne komade koji podsećaju na pirinač i potom dinstajte u velikoj tavi na srednje jakoj vatri s malo ulja. Pokrijte poklopcem kako bi se kuvala na pari i omekšala i kuvajte od pet do 10 minuta uz povremeno mešanje. Zatim je začinite po želji i koristite u raznim receptima.
Možete je koristiti i za pripremu zdravije zamene za testo za picu. Jednostavno je izmiksajte s malo brašna, jaja i začina, a dobijenu smesu pecite u obliku pice uz dodatak omiljenih sastojaka poput paradajza, sira i povrća.
Valja spomenuti da se karfiol nalazi na popisu namirnica s dokazanim protivupalnim dejstvom, što je još jedan razlog da je uvrstite u svoj jelovnik.
3. Patlidžan
Ovo niskokalorično povrće je bogato hranjivim materijama i vlaknima i ima niski glikemijski indeks, što ga čini idealnom hranom za one koji žele da kontrolišu nivo šećera u krvi. Osim toga, pigmenti (antocijanini) koji patlidžanu daju ljubičastu boju imaju antioksidativna svojstva.
Uzimajući u obzir zdravstvene prednosti i veliku raznolikost recepata u kojima se može koristiti, patlidžan bi valjalo uključiti u redovnu ishranu. Ratatui, musaka, salata od patlidžana i povrćni kari samo su neki od primera jela u kojima se može koristiti na zanimljiv i ukusan način.
4. Gljive
Gljive su jedna od najpopularnijih zamena za meso zbog svog izraženog umami ukusa i mesnate teksture. Pojedine vrste su dovoljno velike da ih možete jesti poput odreska i dovoljno čvrsti da ih možete peći na roštilju bez da se raspadnu. Takođe, mogu biti izvrsna zamena za meso u jelima s testeninom, varivima i gulašima.
5. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su vrlo hranjivi i bogati belančevinama pa se lako mogu pretvoriti u ukusnu zamenu za meso. Njihova mesnata tekstura i bogat ukus čine ih izvrsnim sastojkom za pripremu jela kao što su vegetarijanski čili ili bolonjez sos. Osim toga, orašasti plodovi mogu biti ukusna i zdrava užina i savršeni su dodatak smutijima i drugim napicima.
6. Seitan
Izveden iz proteinskog dela pšenice, seitan je poznat i kao pšenično meso. Ima izvrsne nutritivne vrednosti, s visokim udelom belančevina i malo masnoća i ugljenih hidrata. Može se koristiti u raznim jelima, ima teksturu neverovatno sličnu pravom mesu i odlično preuzima ukuse začina, umaka i drugih namirnica s kojima se priprema.
7. Tempeh
Tempeh je biljni proizvod koji se dobija od fermentisanih sojinih zrna. Radi se o tradicionalnom indonežanskom jelu koje se često koristi kao izvor belančevina u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Tempeh ima čvrstu i hrskavu teksturu koju mnogi upoređuju s govedinom, a fermentacija soje uzrokuje rast gljivica koje mu daju karakterističan orašasti ukus.
Može se pripremiti na razne načine, uključujući prženje, pečenje, dinstanje i kuvanje, a često se meša s pasuljem ili celim žitaricama kao što je smeđi pirinač, što će takođe povećati unos vlakana.
8. Tofu
Kada pomislite na tofu, možda vam prvo padne na pamet bezukusna bela sunđerasta pločica od soje, ali kada se pripremi na pravi način, tofu može biti vrlo ukusan. Poput piletine, tofu je izuzetno svestran i može se kombinovati s gotovo svim začinima, marinadama i umacima.
Ovaj zamenski proizvod za meso, napravljen od soje, dolazi u različitim teksturama i može se pripremati na razne načine. Možete ga ispeći na roštilju i preliti omiljenim umakom, staviti u sendvič ili pohovati poput piletine.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
1
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
A već su cene skočile: Očekuje se poskupljenje čokolade u susret Danu zaljubljenih
12.02.2025.•
2
Očekuje se da oko predstojećeg Dana zaljubljenih cene čokoladnih poslastica porastu za oko 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Taste Atlas odabrao 10 najboljih pilećih supa na svetu: Na četvrtom mestu i bela čorba iz Srbije
10.02.2025.•
5
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je istu najboljh pilećih supa na svetu, a na spisku se našla jedna supa iz srpske kuhinje.
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina u strahu od Trampovih carina
09.02.2025.•
0
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina proseko u strahu od mogućih carina Donalda Trampa, pokazuju podaci iz vinske industrije.
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
09.02.2025.•
1
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.
Jedan sastojak će sprečiti da vam se krompir raspadne pri kuvanju
09.02.2025.•
0
Kuvanje krompira može biti pravi izazov, pogotovo kada želite da krompir zadrži svoj oblik i da ne postane kašast.
Pivo postojalo i pre 13 hiljada godina: Evo kada su ljudi počeli da piju alkoholna pića
08.02.2025.•
1
Kroz istoriju, ljudi su konzumirali alkohol kao deo verskih rituala, za socijalno povezivanje, u medicinske svrhe, i na kraju krajeva radi uživanja a naučnici otkrivaju kada je sve počelo.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Hleb poskupeo u evropskim zemljama: Evo gde najmanje, gde najviše, a gde je tu Srbija
02.02.2025.•
5
Prema podacima Eurostata, cene hleba u evropskim zemljama značajno su porasle tokom poslednjih pet godina.
Marinada, čekić, puter: Par kuvarskih trikova da žilavo meso bude mekanije
27.01.2025.•
0
Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su veoma žilavi i potrebno ih je pripremiti sa puno ljubavi i umeća da biste ih pretvorili u nežan zalogaj.
Važno je znati: Koju hranu ne treba da zamrzavate?
26.01.2025.•
0
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces.
VIDEO: Topla čokolada sa jednim veoma neobičnim sastojkom hit na Tiktoku
26.01.2025.•
0
Mnogi tvrde da topla čokolada s dodatkom bujona od kostiju pomaže kod nadutosti i problema sa varenjem.
Dobre za stomak, ukusne sa voćem: Evo kako spremiti ovsene pahuljice
24.01.2025.•
0
Priprema ovsenih pahuljica predstavlja jednostavan način da započnete dan zdravim i hranljivim obrokom.
Komentari 2
Milojko
/
tako da zamena za pirinac i testo za pizzu sigurno nije zamena za meso.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar