Namirnice koje mogu zameniti meso
U današnje vreme sve se više ljudi širom sveta okreće zdravijem načinu života, pri čemu mnogi odlučuju da smanje unos mesa u svojoj ishrani.
Foto: Pixabay
Razlozi za to su brojni i mogu biti zdravstvene, ekološke, etičke ili finansijske prirode.
Iz kojeg god razloga odlučili da smanjite unos mesa, verovatno želite da znate da li ćete u svoj organizam uneti dovoljno belančevina jedući samo biljke. U ovom članku su predstavljene neke od najboljih biljnih alternativa mesu koje će vam pomoći u postizanju potrebnog unosa belančevina.
1. Mahunarke
Biljni hamburgeri su trenutno veliki trend u svetu, ali to ne znači da su jedina opcija ako želite da osigurate dovoljno belančevina u svojoj ishrani bez mesa. Mahunarke poput pasulja, leblebija i sočiva mogu biti odlična zamena za mleveno meso u mnogim receptima, a i isplativija su opcija.
I to nije sve, mahunarke su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima koji će vašem telu pružiti mnoge zdravstvene koristi. Pokušajte jedan dan da preskočite meso i za ručak pripremite ukusan burger od crnog pasulja, vegetarijanski čili bez mesa ili paprike punjene sočivom.
2. Karfiol
Karfiol je poznat po svojim zdravstvenim prednostima i ovo svestrano povrće može biti ukusna zamena za meso u različitim jelima. Jedan od načina na koji možete uvrstiti karfiol u svoju ishranu je da je koristite kao zdravu zamenu za pirinač.
Jednostavno je u blenderu ili multipraktiku usitnite na sitne komade koji podsećaju na pirinač i potom dinstajte u velikoj tavi na srednje jakoj vatri s malo ulja. Pokrijte poklopcem kako bi se kuvala na pari i omekšala i kuvajte od pet do 10 minuta uz povremeno mešanje. Zatim je začinite po želji i koristite u raznim receptima.
Možete je koristiti i za pripremu zdravije zamene za testo za picu. Jednostavno je izmiksajte s malo brašna, jaja i začina, a dobijenu smesu pecite u obliku pice uz dodatak omiljenih sastojaka poput paradajza, sira i povrća.
Valja spomenuti da se karfiol nalazi na popisu namirnica s dokazanim protivupalnim dejstvom, što je još jedan razlog da je uvrstite u svoj jelovnik.
3. Patlidžan
Ovo niskokalorično povrće je bogato hranjivim materijama i vlaknima i ima niski glikemijski indeks, što ga čini idealnom hranom za one koji žele da kontrolišu nivo šećera u krvi. Osim toga, pigmenti (antocijanini) koji patlidžanu daju ljubičastu boju imaju antioksidativna svojstva.
Uzimajući u obzir zdravstvene prednosti i veliku raznolikost recepata u kojima se može koristiti, patlidžan bi valjalo uključiti u redovnu ishranu. Ratatui, musaka, salata od patlidžana i povrćni kari samo su neki od primera jela u kojima se može koristiti na zanimljiv i ukusan način.
4. Gljive
Gljive su jedna od najpopularnijih zamena za meso zbog svog izraženog umami ukusa i mesnate teksture. Pojedine vrste su dovoljno velike da ih možete jesti poput odreska i dovoljno čvrsti da ih možete peći na roštilju bez da se raspadnu. Takođe, mogu biti izvrsna zamena za meso u jelima s testeninom, varivima i gulašima.
5. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su vrlo hranjivi i bogati belančevinama pa se lako mogu pretvoriti u ukusnu zamenu za meso. Njihova mesnata tekstura i bogat ukus čine ih izvrsnim sastojkom za pripremu jela kao što su vegetarijanski čili ili bolonjez sos. Osim toga, orašasti plodovi mogu biti ukusna i zdrava užina i savršeni su dodatak smutijima i drugim napicima.
6. Seitan
Izveden iz proteinskog dela pšenice, seitan je poznat i kao pšenično meso. Ima izvrsne nutritivne vrednosti, s visokim udelom belančevina i malo masnoća i ugljenih hidrata. Može se koristiti u raznim jelima, ima teksturu neverovatno sličnu pravom mesu i odlično preuzima ukuse začina, umaka i drugih namirnica s kojima se priprema.
7. Tempeh
Tempeh je biljni proizvod koji se dobija od fermentisanih sojinih zrna. Radi se o tradicionalnom indonežanskom jelu koje se često koristi kao izvor belančevina u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Tempeh ima čvrstu i hrskavu teksturu koju mnogi upoređuju s govedinom, a fermentacija soje uzrokuje rast gljivica koje mu daju karakterističan orašasti ukus.
Može se pripremiti na razne načine, uključujući prženje, pečenje, dinstanje i kuvanje, a često se meša s pasuljem ili celim žitaricama kao što je smeđi pirinač, što će takođe povećati unos vlakana.
8. Tofu
Kada pomislite na tofu, možda vam prvo padne na pamet bezukusna bela sunđerasta pločica od soje, ali kada se pripremi na pravi način, tofu može biti vrlo ukusan. Poput piletine, tofu je izuzetno svestran i može se kombinovati s gotovo svim začinima, marinadama i umacima.
Ovaj zamenski proizvod za meso, napravljen od soje, dolazi u različitim teksturama i može se pripremati na razne načine. Možete ga ispeći na roštilju i preliti omiljenim umakom, staviti u sendvič ili pohovati poput piletine.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sezona gripa i prehlada u jeku: Evo kako da napravite ukusan smuti za jačanje imuniteta
20.01.2025.•
0
Smuti je odličan izbor napitka u bilo koje doba godine, a ukoliko ga pijete zimi, to može, između ostalog, pozitivno da utiče i na vaš imunitet.
Savet za kuvanje povrća: Prvo ga prokuvati pa u ledenu vodu - da odmori
19.01.2025.•
0
Iako su salate sa sirovim povrćem veoma zdrave, povrće je jednako dobro u toplom obroku, ali je važno znati kako da ga pravilno skuvamo kako ne bi izgubio hranljive materije.
Tri promene na krompiru koje znače - nije siguran za jelo
19.01.2025.•
0
Krompir je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama širom sveta zbog svoje svestranosti i ukusa. Međutim, ponekad se dogodi da krompir koji smo zaboravili u ostavi počne da klija ili postane zelen.
Namaz od čvaraka za koji vam treba samo pet minuta
19.01.2025.•
0
Zimi su čvarci (za one koji ih vole) najbolja domaća grickalica.
Fizičari razvili savršen recept za poznato italijansko jelo s testeninom
19.01.2025.•
0
Mali tim fizičara sa Instituta Maks Plank, zajedno s kolegom sa Univerziteta u Barseloni i još jednim s austrijskog Instituta za nauke i tehnologiju, razvio je "nepogrešiv" recept za cacio e pepe.
I jaja se mogu zamrznuti - evo kako
19.01.2025.•
0
Mnogi biraju jaja za doručak ili neki drugi hranjivi obrok u danu, a znamo da ih u frižideru možemo držati i nekoliko nedelja. Međutim, da li ste znali da se jaja mogu zamrznuti?
VIDEO: Objavljena lista najgore ocenjenih jela na svetu
19.01.2025.•
0
Taste Atlas objavio je listu 100 najgore ocenjenih jela na svetu. Lista je sastavljena na osnovu oko 600.000 ocena čitalaca.
Italijani dnevno naruče 14.000 kilograma pice
15.01.2025.•
1
Italija ima 40.000 picerija, od kojih je deset odsto njih u pokrajini Kampanija čiji je glavni grad Napulj, i još 15.000 restorana brze hrane u kojima se sprema pica za poneti.
VIDEO Odgajane isto a imaju različito meso: Jedna svinja jela koncentrat, druga prirodnu hranu
14.01.2025.•
0
Jedan profesor uzgojio je dve svinje u istim uslovima na farmi a razlika u ishrani koncentratom i prirodnim elementima bila je očigledna i u kvalitetu i količini masnoće na mesu.
Naplaćuju picu sa ananasom 120 evra da je niko ne bi naručivao
14.01.2025.•
3
Picerija "Lupa" u Norviču u Engleskoj naplaćuje havajsku picu sa šunkom i ananasom oko 120 evra (100 funti) sa ciljem da odvrati kupce da naruče tu vrstu pice.
Nemački sud: Dubai čokolada mora biti proizvedena u Dubaiju
14.01.2025.•
4
Sud u Kelnu presudio je da se samo proizvodi koji su zaista proizvedeni u Dubaiju mogu reklamirati kao Dubai čokolada.
FOTO: Vodu u kojoj su se kuvale kobasice prodaju za dva i po evra
14.01.2025.•
6
Norveški prvoligaš Bodo/Glimt u poslednjih nekoliko sezona etablirao se kao klub koji redovno učestvuje u evropskim takmičenjima.
Kajgana u hotelima se razlikuje od one koju pravite kod kuće: Evo u čemu je caka
13.01.2025.•
1
Jedan od omiljenih segmenata svakog putovanja, bez obzira na destinaciju, jeste hotelski doručak. U obilju hrane na švedskom stolu, većina gostiju prvo poseže za jajima, i to najčešće kajganom.
Njujork: Plan da svi učenici imaju besplatne obroke
12.01.2025.•
0
Svaki učenik u Njujorku mogao bi da dobije besplatan doručak i ručak u školi prema predlogu koji je objavila guvernerka Keti Hočul.
Pica ne mora uvek da bude nezdrava: Zdravija i veoma ukusna verzija
12.01.2025.•
3
Pravo je vreme za iskorišćavanje svestranog zimskog povrća, a jedno takvo je i karfiol.
VIDEO: Jedu vam se palačinke ali ne stoji kraj šporeta? Probajte one iz rerne
12.01.2025.•
3
Mnogi ljudi vole palačinke, ali sama pomisao da moraju stajati pored šporeta da bi ih napravili, odbija ih i radije posežu za nekim drugim desertom.
Žumance može biti različitih nijansi - evo šta to govori o kvalitetu jaja
12.01.2025.•
0
Jaja su mnogima omiljeni doručak i sigurno svi znamo da boja žumanceta nije uvek ista.
O New York Cookies svi pričaju: Donosimo vam recept za njih
10.01.2025.•
0
Ako volite poslastice i stalno ste u potrazi za novim receptima, a još ste i aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno čuli za trenutno najpopularnije keksiće o kojima bruji ceo internet.
Naučnici utvrdili u koje doba dana je najbolje piti kafu
09.01.2025.•
4
Jutarnje ispijanje kafe moglo bi imati više zdravstvenih koristi od konzumacije napitka tokom dana, prema novom istraživanju, prenosi nemačka agencija dpa.
Kuvano vino: Kako ga napraviti i koja vina izbegavati?
07.01.2025.•
0
Praznični dani idealni su za zimske đakonije i napitke kao što je kuvano vino.
Vino više nije omiljeno među Francuzima - preferiraju pivo
07.01.2025.•
1
Potrošnja vina u Francuskoj sve više opada, a popularnost piva ubrzano raste.
Komentari 2
Milojko
/
tako da zamena za pirinac i testo za pizzu sigurno nije zamena za meso.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar