
Evo kako da očuvate jagode svežim i do nedelju dana
Jagode su mnogima omiljena voćka, savršene su u desertima ili prelivene kremom ili šećerom.

Foto: Pixabay
Ipak, vrlo su nežne i nemaju neograničen rok trajanja, a ovo je trik kako da traju i do nedelju dana.
Sezona jagodičastog voća zvanično je počela u maju i traje do kraja septembra. Jagode su preplavile pijace i prodavnice voća.
Nažalost, jagode nemaju dug rok trajanja, a za ona domaćinstva koja uspeju da se odupru da pojedu celu činiju odjednom, evo najboljih metoda čuvanja jagoda kako bi duže trajale.
Sirće kao pomoć u očuvanju svežine
Jedna od najčešćih metoda na internetu je potapanje jagoda u rastvor sirćeta.
U odnosu 1:3 sipajte u činiju rastvor i stavite jagode da odstoje 10 minuta.
Ocedite ih i osušite što je temeljnije moguće – Food52 predlaže da koristite mašinu za salatu obloženu papirnim ubrusima da biste uklonili svu vodu.
Kada se osuše, prenesite jagode u čistu posudu koja je obložena papirnim ubrusom. Labavo stavite poklopac – nemojte ga zatvarati – i stavite posudu u frižider.
Ovako skladištene jagode mogu da ostanu sveže i do nedelju dana.
Iako ovaj metod skladištenja zahteva vreme i trud, definitivno je vredan toga.
Jagode kupljene u kutiji
Kada je u pitanju kupovina jagoda u supermarketu, pažljivo pregledajte voće iznutra da vidite da li je neka od bobica zgnječena ili počinje da se kvari.
Kod kuće otvorite kutiju i sortirajte jagode, bacite sve koje su pokvarene ili zgnječene, a zatim stavite jagode nazad u posudu i u frižider.
Kada se jagode ostave u kutiji ostale su mnogo svežije.
Zapravo neispiranje jagoda osiguralo je da one ostanu suve, a činilo se da im određene plastične kutije daju dovoljno cirkulacije vazduһa zbog čega čuvaju svežinu, prenosi Express.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
0
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
0
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
VIDEO: Tajlandski omlet - Jednostavan, a drugačiji od našeg
30.03.2025.•
1
Tajlandski omlet kai jeow mnogima je poznato kao ulično jelo. Zapravo se radi o "običnom" omletu kom se dodaje tek nekoliko sastojaka koji ga čine potpuno drugačijim od onih na koje smo navikli.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Zdravo, a ukusno: Domaće Snikers čokoladice
25.03.2025.•
0
Ako osećate želju za nečim slatkim, a vodite računa o zdravlju i liniji, preporučujemo da probate domaće Snikers čokoladice savršenog ukusa, koje lako možete sami napraviti.
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Ideja za lagan doručak: Pašteta od tunjevine - za svega nekoliko minuta
22.03.2025.•
1
Često je izazov smisliti jelo koje ćete tog dana jesti, a mi smo tu da vam tu muku olakšamo.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Šta kad vam ostane polovina avokada? Evo kako da ga najbolje iskoristite - u svakoj varijanti
15.03.2025.•
0
Iskoristite dragocenu namirnicu za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Domaće tortilje koje možete jesti i tokom posta: Ovo je recept
11.03.2025.•
1
Tortilje su ukusno tanko pecivo koje se može filovati na razne načine i biti savršen brz obrok u bilo koje doba dana.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
VIDEO Svetski dan palačinki: Ovo je recept za "zebra" palačinke
04.03.2025.•
0
Danas je Svetski dan palačinki.
Zbog čega je dobro koristiti maslinovo ulje
01.03.2025.•
0
Maslinovo ulje je hranjiva namirnica i nezaobilazan deo mediteranske ishrane sa brojnim zdravstvenim benefitima.
Ideja za ručak: Musaka od kelja i slanine
01.03.2025.•
0
Ove subote donosimo vam novu ideju za lagan i lep ručak za celu porodicu.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar