Da li ste čuli za galangal? Poznat je i kao plavi i tajlandski đumbir

Nazivaju ga i "tajlandskim đumbirom".
Da li ste čuli za galangal? Poznat je i kao plavi i tajlandski đumbir
Foto: Pixabay
Galangal je biljka koja vodi poreklo iz jugoistočne Azije, ali se gaji u svim toplim regionima sveta. Blagog ukusa citrusa, poznat i kao plavi đumbir, koristi se u ajurvedskoj i tradicionalnoj medicini.
Zimzelena zeljasta biljka koja raste iz rizoma i može da poraste do metar i po visine. Cvetovi su beli i grupisani, a plod je u obliku kugle sa nekoliko stabljika.
Koren galangala podseća na đumbir, ali je mnogo blažeg ukusa i mirisa. Koristi se u kulinarstvu, svež ili u prahu, u kuhinjama jugoistočne Azije, tajlandskoj, vijetnamskoj i indonežanskoj.
 
Bogat je antioksidansima.
 
Koren ove biljke ima mnogobrojne koristi za zdravlje jer je bogat antioksidansima (polifenolima), pa je koristan za poboljšanje pamćenja, a snižava i LDL (loš) holesterol. Takođe je koristan za srce i smanjenje nivoa šećera u krvi.
 
Koristi se kod upalnih procesa, za bolove u zglobovima, a telo štiti od bakterija i mikroorganizama.
 
U nekim od studija koje su proučavale koren galangala, navodi se da može da pomogne u lečenju nekih karcinoma i u borbi sa leukemijom.
 
Galangal se može kuvati u vodi, na pari, a može da se jede i sirov, iako je drvenaste strukture i tvrd, pa se uglavnom pasira.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće