Koja je razlika između sladoleda i đelata?
Leto je stiglo i sunce je već počelo da prži, a jedna od stvari koja nas uspešno hladi je upravo sladoled. Ili je možda đelato?
Foto: Pixabay
Mnogi uživaju u ovim osvežavajućim poslasticama, ali da li ste se ikada zapitali u čemu je zapravo razlika između sladoleda i đelata? Iako se na prvi pogled čine identičnima, sitni detalji u sastavu, pripremi i teksturi čine značajnu razliku.
Sastojci sladoleda i đelata
Osnovna komponenta sladoleda i đelata su mleko i pavlaka. Međutim, tačna količina ovih sastojaka koja se koristi rezultira različitim poslasticama. Sladoled uključuje više pavlake u odnosu na mleko, dok đelato osvaja naša nepca s većim udelom mleka naspram pavlake. Dok sladoled u svojoj recepturi po pravilu uključuje žumance, đelato najčešće ne sadrži jaja.
Razlike u sastojcima i odnosima rezultiraju različitom količinom masti u ovim poslasticama, kao i specifičnim osećajem koji ostavljaju na nepcu. Tako sladoled mora da sadrži najmanje 10 odsto masnoća, dok se u đelatu nalazi samo pet do sedam odsto.
Način pripreme i čuvanja
Međutim, razlike između sladoleda i đelata ne završavaju se na sastojcima. Naime, i način pripreme ova dva delikatesa ima svoje specifičnosti. I sladoled i đelato moraju se mešati kako bi se postigla ona poznata kremasta tekstura koju svi volimo. Brzina mešanja i količina vazduha koja se tom prilikom unosi u smesu bitno utiču na konačni proizvod.
Đelato se meša sporije od sladoleda, što rezultira gušćom konzistencijom jer se u smesu umeša manje vazduha. U đelatu je zastupljeno oko 25 do 30 odsto vazduha, dok sladoled može imati čak do 50 odsto vazduha. Nakon što su sladoled i đelato pripremljeni, čuvaju se na određenim temperaturama kako bi zadržali savršenu konzistenciju.
Sladoled se obično servira potpuno zamrznut, na oko -18°C, dok se đelato čuva i poslužuje na nešto višoj temperaturi, otprilike na -9°C. To znači da gelato nije potpuno zamrznut, što rezultira mekšom i svilenkastijom teksturom od sladoleda.
Ukus i tekstura
Uđete li u bilo koju poslastičarnicu ili pogledate ponudu sladoleda u prodavnici, primetićete velik izbor ukusa, od tradicionalne vanile i čokolade do pomalo neobičnih ukusa poput ružine vodice, lavande ili crnog sladoleda s aktivnim ugljem. Međutim, kada je reč o đelatu, spektar ukusa je nešto suženiji.
Među klasičnim ukusima đelata pronaći ćete vanilu, čokoladu, lešnik, straćatelu, pistaće, tiramisu i razne voćne ukuse, ali ne nužno i kombinacije kakve možete pronaći kod sladoleda.
Razlike u sastavu i načinu čuvanja oba deserta utiču na to kako ih doživljavamo u ustima. Mast prekriva jezik, stvarajući sloj između kvržica jezika i hrane koju jedemo, a hladnija hrana stvara osećaj utrnulosti jezika, što otežava stvarni doživljaj ukusa.
Budući da đelato ima manje masti i poslužuje se na višoj temperaturi od sladoleda, ukusi su izraženiji i intenzivniji. Ovi faktori takođe doprinose glatkoj konzistenciji đelata, dok sladoled ima teksturu sitnih kristala.
Na kraju, iako su sladoled i đelato prilično slični na prvi pogled, niz nijansi u sastojcima, načinu pripreme i čuvanja čini ove dve poslastice jedinstvenima na svoj način. Bilo da ste ljubitelj bogate kremaste teksture sladoleda ili više volite svilenkasti đelato intenzivnog ukusa, jedno je sigurno - oba su savršen izbor za osveženje u vrućim letnjim danima.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
3
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
6
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
2
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Komentari 11
Duska
Vlad@
Mija
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar