Kako Skovilova skala ocenjuje ljutinu papričica?
Godine 2007. Naga Jolokija, ili "ghost chili", proglašena je najljućom papričicom na svetu.
Foto: Pixabay
Potom je 2010. godine Naga vajper preuzeo tu titulu, da bi 2012. na vrh došla papričica Trinidad Scorpion Moruga Blend. I to s dobrim razlogom. Scorpion sadrži oko dva miliona jedinica na Skovilovoj skali. Za poređenje, tabasko sos ima između 2.500 i 5.000 Skovilovih jedinica ili SHU. Međutim, šta to tačno znači?
Lestvicu je izmislio farmaceut 1912. godine
Kada je lestvicu 1912. godine izumeo farmaceut Vilbur Skovil, koji je želeo da napravi mast koja stvara osećaj topline, temeljila se na ljudski receptorima za ukus. Ideja je bila razređivati alkoholni ekstrakt pripremljen s određenom papričicom dok test grupa ne bi prestala da oseća ljutinu.
Stepen razređivanja prenosi se na Skovilovu skalu. Drugim rečima, prema Skovilovoj skali trebalo bi vam čak 5.000 šoljica vode da razredite jednu šoljicu tabasko sosa dovoljno da više ne osetite ljutinu.
Od čula ukusa do precizne nauke
Skovilova skala izvorno je bila temeljena na subjektivnom čulu ljudskih degustatora. Danas naučnici koriste sofisticiranu tehniku poznatu kao tečna hromatografija visokih performansi za merenje količine kapsaicina, materije koja uzrokuje osećaj ljutine u čili papričicama. Ova metoda je preciznija i manje zavisi od ljudskog subjektivnog čula.
Iako se Skovilova skala još široko koristi, dr Pol Bosland, profesor hortikulture na Državnom univerzitetu Novog Meksika i autor nekoliko knjiga o čili papričicama, kaže kako lestvica više ne zavisi od ljudskog čula, koje je nepouzdano.
"Lako je doći do tzv. umora ukusa. Vrlo brzo se vaši receptori iscrpe i više nemate čulo ukusa. Zbog toga smo tokom godina razvili sistem gde koristimo ono što se zove tečna hromatografija visokih performansi", rekao je Bosland, a preneo časopis "Smithsonian".
Jednostavnije rečeno, ovo znači da naučnici sada mogu da izmere koliko tačno ima ljutih materija u jednoj čili papričici. Ako taj broj pomnože sa 16, dobiće broj koji predstavlja koliko je papričica ljuta prema Skovilovoj skali. Bosland ističe kako je taj broj dovoljno precizan za korišćenje u industrijske svrhe.
"Ghost čili" izaziva halucinacije
Zapravo, ko bi se usudio da proba čili papričice s imenima koje aludiraju na zmije ili škorpije? BBC je nedavno izvestio o prvom čoveku koji je pojeo celu porciju karija napravljenog s ghost čili papričicama, jelo nazvano The Widower (Udovac). Bilo je toliko ljuto da je počeo da halucinira.
Bosland, stručnjak za čili papričice, jednom je rekao kako je Ghost čili dobio svoje ime jer je toliko ljut da se osećate kao da ste odustali od života kad ga pojedete. Zvuči zastrašujuće, zar ne? Zaista, kapsaicin, hemijski spoj koji se nalazi u čili paprikama, zahteva pažnju konzumenta baš kao i stvarna toplota.
"Isti receptor koji vašem mozgu signalizira da je kafa vruća signalizira i da je čili papričica ljuta", objašnjava Bosland.
Mogu li vrlo ljute papričice oštetiti receptore?
Neki se pitaju mogu li veoma ljute čili papričice oštetiti receptore za ukus. Bosland to opovrgava. Upoređuje ljutinu čilija sa solju - lako je preterati, ali na duge staze neće naštetiti vašim ustima. Čak ni najljući habanero, koji ima Skovilovu ocenu od 100.000 do 350.000 i čija ljutina može ostati na nepcu satima, pa čak i danima, neće oštetiti vaše receptore.
Bosland i njegovi saradnici razradili su pet glavnih karakteristika ljutine čili papričica. To su: intenzitet ljutine, brzina njenog nastupanja, trajanje ljutine, mesto na kojem se ljutina oseća (npr. vrh jezika ili zadnji deo grla) i vrsta osećaja ljutine - da li je "ravan" ili "oštar".
Zanimljivo je kako ove karakteristike ljutine odražavaju kulturne preference. Tako ljudi iz azijskih kultura, gde se ljutina čilija ceni hiljadama godina, više vole "oštru" ljutinu koja brzo nestaje. S druge strane, većina Amerikanaca preferira "ravnu" ljutinu koja traje duže.
Institut za čili papričice, u sklopu Državnog univerziteta Novog Meksika, prodaje praktičan "točkić za testiranje čilija". On opisuje ljutinu i ukus različitih vrsta čili papričica i daje savete o njihovom korišćenju u kuvanju.
Kao što Bosland napominje, uživanje u čili papričicama može se uporediti s degustacijom vina. U početku osećate samo ljutinu, slično kao što u vinu prvo osetite alkohol. Međutim, vremenom naučite da razlikujete nijanse ukusa. Tako je i s čili papričicama - u početku osećate samo ljutinu, ali vremenom naučite daa prepoznate i cenite različite vrste ljutine.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
3
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
7
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
2
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Komentari 1
Rumpelstiltskin
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar