
Kako Skovilova skala ocenjuje ljutinu papričica?
Godine 2007. Naga Jolokija, ili "ghost chili", proglašena je najljućom papričicom na svetu.

Foto: Pixabay
Potom je 2010. godine Naga vajper preuzeo tu titulu, da bi 2012. na vrh došla papričica Trinidad Scorpion Moruga Blend. I to s dobrim razlogom. Scorpion sadrži oko dva miliona jedinica na Skovilovoj skali. Za poređenje, tabasko sos ima između 2.500 i 5.000 Skovilovih jedinica ili SHU. Međutim, šta to tačno znači?
Lestvicu je izmislio farmaceut 1912. godine
Kada je lestvicu 1912. godine izumeo farmaceut Vilbur Skovil, koji je želeo da napravi mast koja stvara osećaj topline, temeljila se na ljudski receptorima za ukus. Ideja je bila razređivati alkoholni ekstrakt pripremljen s određenom papričicom dok test grupa ne bi prestala da oseća ljutinu.
Stepen razređivanja prenosi se na Skovilovu skalu. Drugim rečima, prema Skovilovoj skali trebalo bi vam čak 5.000 šoljica vode da razredite jednu šoljicu tabasko sosa dovoljno da više ne osetite ljutinu.
Od čula ukusa do precizne nauke
Skovilova skala izvorno je bila temeljena na subjektivnom čulu ljudskih degustatora. Danas naučnici koriste sofisticiranu tehniku poznatu kao tečna hromatografija visokih performansi za merenje količine kapsaicina, materije koja uzrokuje osećaj ljutine u čili papričicama. Ova metoda je preciznija i manje zavisi od ljudskog subjektivnog čula.
Iako se Skovilova skala još široko koristi, dr Pol Bosland, profesor hortikulture na Državnom univerzitetu Novog Meksika i autor nekoliko knjiga o čili papričicama, kaže kako lestvica više ne zavisi od ljudskog čula, koje je nepouzdano.
"Lako je doći do tzv. umora ukusa. Vrlo brzo se vaši receptori iscrpe i više nemate čulo ukusa. Zbog toga smo tokom godina razvili sistem gde koristimo ono što se zove tečna hromatografija visokih performansi", rekao je Bosland, a preneo časopis "Smithsonian".
Jednostavnije rečeno, ovo znači da naučnici sada mogu da izmere koliko tačno ima ljutih materija u jednoj čili papričici. Ako taj broj pomnože sa 16, dobiće broj koji predstavlja koliko je papričica ljuta prema Skovilovoj skali. Bosland ističe kako je taj broj dovoljno precizan za korišćenje u industrijske svrhe.
"Ghost čili" izaziva halucinacije
Zapravo, ko bi se usudio da proba čili papričice s imenima koje aludiraju na zmije ili škorpije? BBC je nedavno izvestio o prvom čoveku koji je pojeo celu porciju karija napravljenog s ghost čili papričicama, jelo nazvano The Widower (Udovac). Bilo je toliko ljuto da je počeo da halucinira.
Bosland, stručnjak za čili papričice, jednom je rekao kako je Ghost čili dobio svoje ime jer je toliko ljut da se osećate kao da ste odustali od života kad ga pojedete. Zvuči zastrašujuće, zar ne? Zaista, kapsaicin, hemijski spoj koji se nalazi u čili paprikama, zahteva pažnju konzumenta baš kao i stvarna toplota.
"Isti receptor koji vašem mozgu signalizira da je kafa vruća signalizira i da je čili papričica ljuta", objašnjava Bosland.
Mogu li vrlo ljute papričice oštetiti receptore?
Neki se pitaju mogu li veoma ljute čili papričice oštetiti receptore za ukus. Bosland to opovrgava. Upoređuje ljutinu čilija sa solju - lako je preterati, ali na duge staze neće naštetiti vašim ustima. Čak ni najljući habanero, koji ima Skovilovu ocenu od 100.000 do 350.000 i čija ljutina može ostati na nepcu satima, pa čak i danima, neće oštetiti vaše receptore.
Bosland i njegovi saradnici razradili su pet glavnih karakteristika ljutine čili papričica. To su: intenzitet ljutine, brzina njenog nastupanja, trajanje ljutine, mesto na kojem se ljutina oseća (npr. vrh jezika ili zadnji deo grla) i vrsta osećaja ljutine - da li je "ravan" ili "oštar".
Zanimljivo je kako ove karakteristike ljutine odražavaju kulturne preference. Tako ljudi iz azijskih kultura, gde se ljutina čilija ceni hiljadama godina, više vole "oštru" ljutinu koja brzo nestaje. S druge strane, većina Amerikanaca preferira "ravnu" ljutinu koja traje duže.
Institut za čili papričice, u sklopu Državnog univerziteta Novog Meksika, prodaje praktičan "točkić za testiranje čilija". On opisuje ljutinu i ukus različitih vrsta čili papričica i daje savete o njihovom korišćenju u kuvanju.
Kao što Bosland napominje, uživanje u čili papričicama može se uporediti s degustacijom vina. U početku osećate samo ljutinu, slično kao što u vinu prvo osetite alkohol. Međutim, vremenom naučite da razlikujete nijanse ukusa. Tako je i s čili papričicama - u početku osećate samo ljutinu, ali vremenom naučite daa prepoznate i cenite različite vrste ljutine.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
5
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
2
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Komentari 1
Rumpelstiltskin
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar