Koliko dugo mleveno meso može da stoji u frižideru i kako prepoznati da je pokvareno?
Mleveno meso je veoma popularna namirnica, a popularnost se verovatno može zahvaliti činjenici da je relativno jeftino i da se može koristiti za pripremu niza različitih jela.
Foto: Pixabay
Pored toga, lako se skladišti i može ostati u zamrzivaču nekoliko meseci, prenosi centarzdravlja.hr.
Kao i većina namirnica koje se nalaze u frižiderima supermarketa, mleveno meso je veoma kvarljivo. Kada ga kupite, nemojte čekati predugo pre nego što ga upotrebite – imate oko dva dana da ga pripremite pre nego što počne da se kvari.
Da biste smanjili verovatnoću da jedete meso puno bakterija, pažljivo birajte kada ste u prodavnici.
Potražite meso crvene boje i ambalažu koja ne sadrži višak tečnosti na dnu.
Na svakom pakovanju postoji niz etiketa na osnovu kojih možete izabrati meso koje vam subjektivno više odgovara – na primer ono sa manje masti ili uzgojeno u određenim uslovima – međutim, šta nije stvar subjektivne procene je činjenica da li je meso još dobro ili pokvareno.
Kako prepoznati da li je mleveno meso pokvareno?
Pokvareno mleveno meso može sadržati štetne bakterije kao što su salmonela i ešerihija koli, i biti izvor bolesti koje se prenose hranom.
Međutim, pripremanje obroka dok je meso još sveže ili pravilno skladištenje obezbediće vam da izbegnete opasnost.
Da biste uvek bili na sigurnom, najbolje je da svaki put pre upotrebe mlevenog mesa uradite kratku proveru koja se sastoji od četiri jednostavna koraka.
Potražite promene u boji
Mleveno meso, posebno goveđe, veoma brzo menja boju.
Kada je sveže, treba da bude svetlo crveno, ali može biti i tamnocrven ili ljubičasti ton.
Sivo ili smeđe meso može biti znak truljenja, iako nije neuobičajeno da unutrašnjost sirove govedine bude drugačije boje od spoljašnje jer nije izložena kiseoniku.
Ali ako vam boja deluje sumnjivo, verovatno je to iz dobrog razloga.
Proverite kako miriše
Oslanjanje na sopstveni nos može biti veoma efikasno kada treba da prepoznate da li je meso pokvareno.
Mleveno meso, posebno kada je u pitanju junetina, trebalo bi da miriše na gvožđe ako je sveže, ali je taj prirodni miris često toliko blag da ga nećete ni primetiti.
Ono što svakako želite da primetite je – miris truleži.
Nikada nemojte zanemariti neprijatan miris mesa i odmah se rešite svakog komada ili pakovanja koji miriše.
Obratite pažnju na teksturu
Mnogi od nas ne vole da rukuju sirovim mesom, ali ćete morati da ga uhvatite u ruke da biste proverili teksturu.
Ako je meso sluzavo ili lepljivo na bilo koji način, to može biti znak kvarenja.
Obavezno operite ruke pre nego što obavite ovu proveru da biste smanjili mogućnost unakrsne kontaminacije.
Proverite rok trajanja označen na pakovanju
Čak i ako nakon provere boje, mirisa i teksture meso izgleda dobro, nemojte ga konzumirati ako mu je istekao rok trajanja.
Proveravanje roka je korisna navika koju treba redovno praktikovati kako biste meso na vreme iskoristili ili ga zamrznuli ako shvatite da nećete imati vremena da ga iskoristite.
Pazite da ga ne zamrznete prekasno – generalno, mleveno meso može da stoji u frižideru dva dana, tako da je drugi dan idealno vreme za zamrzavanje.
Može se bezbedno čuvati u zamrzivaču do četiri meseca.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom
22.12.2024.•
0
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.
Samo jedan sastojak je dovoljan za bolji ukus i teksturu kuvanog krompira
22.12.2024.•
0
Krompir je neizostavan sastojak u gotovo svakoj kuhinji. Bez obzira na to pripremate li pire, pečeni ili prženi krompir, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da postignete bolje rezultate.
Ne sadrže mnogo kalorija i zdrave su: Ovo su namirnice koje možete da jedete i u većim količinama
20.12.2024.•
1
Ne postoje namirnice koje nemaju kalorije, ali postoji hrana koja ima manje kalorija i koja našem telu donosi brojne zdravstvene prednosti i može da nam pomogne u gubitku prekomerne težine.
Pronađeni štetni sastojci u "Dubai čokoladi"
19.12.2024.•
6
U uzorcima tzv. Dubai čokolade uvezene u Nemačku pronađeno je mnogo štetnih sastojaka, saopštilo je ministarstvo potrošača savezne države Baden-Virtemberg.
Ideja za posni ručak: Evo kako da napravite pijanog šarana
17.12.2024.•
1
Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze.
Da zasladi i dušu zagreje: Ovo je recept za pikantnu toplu čokoladu
16.12.2024.•
0
Topla čokolada je jedan od omiljenih zimskih napitaka, koji se često vezuje za praznike i ušuškanu kućnu atmosferu dok je napolju hladno.
Čaša sakea napravljenog u svemiru mogla bi da košta pola miliona dolara
15.12.2024.•
0
Japanski proizvođač sakea odlučio je da ode tamo gde nijedan proizvođan do sada nije otišao - u svemir.
Najbolja karbonara zahteva samo šest sastojaka
15.12.2024.•
0
Iako popularna, mnogi karbonaru pogrešno pripremaju.
VIDEO: Palačinke u supi - jelo koje Italijani jedu za praznike
15.12.2024.•
0
Marko je Italijan koji živi u Njujorku, a na svojim društvenim mrežama često deli interesantne italijanske recepte, među kojima je i ovaj za jelo koje se u njegovoj regiji često jede za praznike.
Trik šefice restorana sa Mišelinovom zvezdicom: Kako napraviti savršeni britanski "čips"
14.12.2024.•
0
Nortkout u Lankaširu u Engleskoj ponosi se jednom Mišelinovom zvezdicom, a proglašen je i najboljim britanskim restoranom prema izboru putnika na Tripadvisor-u.
Glavni saveznik posnih jela: Evo kako da napravite majonez bez jaja
12.12.2024.•
3
Posni majonez jedan je od onih recepata koje najviše guglamo tokom perioda posnih slava, budući da većina ukusnih predjela sadrži upravo ovaj sastojak.
Nakon rekordnog skoka cena kafe: Najveće pržionice u Brazilu planiraju isto i za sledeću godinu
12.12.2024.•
2
Najpopularnije pržionice kafe u Brazilu, uključujuci "JDE Peet's", jednu od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti, nameravaju da povećaju cene početkom sledeće godine.
"Taste Atlas" objavio listu najboljih kuhinja sveta: Srbija visoko rangirana
11.12.2024.•
4
Popularni gastro vodič "Taste Atlas" objavio je godišnju listu 100 najboljih kuhinja sveta, a srpska kuhinja se plasirala na visoko 15. mesto.
VIDEO Ovo su dva recepta za čokoladne šišarke: Jednostavno, a jeftino
10.12.2024.•
0
Desert u obliku šišarki oduševio je prošle godine korisnike društvenih mreža, a s obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, donosimo recept.
Da vam se pirinač ne lepi za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode
08.12.2024.•
0
Pirinač je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama.
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
05.12.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Prosečan stanovnik Srbije godišnje popije oko 600 šoljica kafe
05.12.2024.•
2
Građani Srbije piju kafu koja dolazi iz zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, a pravilnikom o kvalitetu koji se primenjuje već dve godine, na tržištu je sve više zamena za ovaj napitak.
Osam najzdravijih sireva po preporuci svetskih nutricionista
04.12.2024.•
1
Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamina B a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
04.12.2024.•
0
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar