Koliko dugo mleveno meso može da stoji u frižideru i kako prepoznati da je pokvareno?

Mleveno meso je veoma popularna namirnica, a popularnost se verovatno može zahvaliti činjenici da je relativno jeftino i da se može koristiti za pripremu niza različitih jela.
Koliko dugo mleveno meso može da stoji u frižideru i kako prepoznati da je pokvareno?
Foto: Pixabay

Pored toga, lako se skladišti i može ostati u zamrzivaču nekoliko meseci, prenosi centarzdravlja.hr

Kao i većina namirnica koje se nalaze u frižiderima supermarketa, mleveno meso je veoma kvarljivo. Kada ga kupite, nemojte čekati predugo pre nego što ga upotrebite – imate oko dva dana da ga pripremite pre nego što počne da se kvari.

Da biste smanjili verovatnoću da jedete meso puno bakterija, pažljivo birajte kada ste u prodavnici.
 
Potražite meso crvene boje i ambalažu koja ne sadrži višak tečnosti na dnu. 
 
Na svakom pakovanju postoji niz etiketa na osnovu kojih možete izabrati meso koje vam subjektivno više odgovara – na primer ono sa manje masti ili uzgojeno u određenim uslovima – međutim, šta nije stvar subjektivne procene je činjenica da li je meso još dobro ili pokvareno.
 
Kako prepoznati da li je mleveno meso pokvareno?
 
Pokvareno mleveno meso može sadržati štetne bakterije kao što su salmonela i ešerihija koli, i biti izvor bolesti koje se prenose hranom.
 
Međutim, pripremanje obroka dok je meso još sveže ili pravilno skladištenje obezbediće vam da izbegnete opasnost.
 
Da biste uvek bili na sigurnom, najbolje je da svaki put pre upotrebe mlevenog mesa uradite kratku proveru koja se sastoji od četiri jednostavna koraka.
 
Potražite promene u boji
 
Mleveno meso, posebno goveđe, veoma brzo menja boju.
 
Kada je sveže, treba da bude svetlo crveno, ali može biti i tamnocrven ili ljubičasti ton.
 
Sivo ili smeđe meso može biti znak truljenja, iako nije neuobičajeno da unutrašnjost sirove govedine bude drugačije boje od spoljašnje jer nije izložena kiseoniku.
 
Ali ako vam boja deluje sumnjivo, verovatno je to iz dobrog razloga.
 
Proverite kako miriše
 
Oslanjanje na sopstveni nos može biti veoma efikasno kada treba da prepoznate da li je meso pokvareno.
 
Mleveno meso, posebno kada je u pitanju junetina, trebalo bi da miriše na gvožđe ako je sveže, ali je taj prirodni miris često toliko blag da ga nećete ni primetiti.
 
Ono što svakako želite da primetite je – miris truleži.
 
Nikada nemojte zanemariti neprijatan miris mesa i odmah se rešite svakog komada ili pakovanja koji miriše.
 
Obratite pažnju na teksturu
 
Mnogi od nas ne vole da rukuju sirovim mesom, ali ćete morati da ga uhvatite u ruke da biste proverili teksturu.
 
Ako je meso sluzavo ili lepljivo na bilo koji način, to može biti znak kvarenja.
 
Obavezno operite ruke pre nego što obavite ovu proveru da biste smanjili mogućnost unakrsne kontaminacije.
Proverite rok trajanja označen na pakovanju
 
Čak i ako nakon provere boje, mirisa i teksture meso izgleda dobro, nemojte ga konzumirati ako mu je istekao rok trajanja.
 
Proveravanje roka je korisna navika koju treba redovno praktikovati kako biste meso na vreme iskoristili ili ga zamrznuli ako shvatite da nećete imati vremena da ga iskoristite.
 
Pazite da ga ne zamrznete prekasno – generalno, mleveno meso može da stoji u frižideru dva dana, tako da je drugi dan idealno vreme za zamrzavanje.
 
Može se bezbedno čuvati u zamrzivaču do četiri meseca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće