Najveća flaša viskija od 311 litara prodata za više od milion funti
Vijetnamski kolekcionar postao je vlasnik najveće flaše viskija na svetu.
Foto: Pixabay
Vijet Nguien Din Tuan kupio je na aukciji flašu zapremine 311 litara sa 32 godine starim "Macallan single malt" viskijem, za 1,1 milion funti.
Prethodno anonimni vlasnik najveće svetske flaše viskija, koja je visoka 183 centimetra, bio je vijetnamski biznismen, koji već poseduje kolekciju žestokih pića vrednu više od 150 miliona funti. Vijet je bocu kupio na aukciji u Edinburgu, a sada je dobio i sertifikat Ginisove knjige rekorda, koja potvrđuje da je najveća na svetu.
Vijet je inače dugogodišnji kolekcionar retkih žestoka pića, i poseduje mnoge od najređih i najstarijih flaša konjaka i viskija na svetu.
"Provodim svoje slobodno vreme sakupljajući boce kvalitetnog pića, i to traje decenijama. Istorija i tradicija pravljenja viskija svakom od njih daje specifičnost, a ovaj najnoviji me je privukao činjenicom da je to najveća flaša na svetu", rekao je.
The buyer of the the world's largest bottle of whisky has been revealed Viet Nguyen Dinh Tuan!
— Cats Whiskers (@w_whiskers) August 31, 2023
The Intrepid in honor of the achievements of 11 of the world's most pioneering explorers are featured on the bottle
The bottle contains the equivalent of 444 standard bottles#whisky pic.twitter.com/H1ejEVIS1V
Danijel Monk, trgovac pićima na veliko, organizovao je aukciju. Rekao je da je ova boca sa viskijem nazvana "Neustrašivi" u čast dostignuća 11 pionirskih britanskih istraživača, čije su slike prikazane na etiketi boce.
P11232019 The world's most valuable #whisky #collection was confirmed by #GuinnessWorldRecords. A #Vietnamese businessman, Mr Viet Nguyen Dinh Tuan, collection was estimated at £10.8m, comprising 535 of the world's rarest, oldest and finest bottles of #Scotch and Japanese whisky. pic.twitter.com/Gwfk0HyFiv
— The Day Today ... Alan Chesterman (@thedaytotwit) November 23, 2019
"Ovo je projekat kojim se slavi život mog pokojnog oca, kapetana Stenlija Monka, koji je i sam bio istraživač, i postigao mnoge neverovatne stvari tokom svog života", rekao je Monk.
"Neustrašivi" je najnoviji dodatak Vijetovoj kolekciji koja već uključuje kolekciju viskija iz 1926. godine. Takođe Vijet poseduje najveću flašu konjaka na svetu i najstariju flašu viskija – za koju se veruje da ima skoro 150 godina.
"Ulazak u kolekciju viskija gospodina Vijeta bilo je nezaboravno iskustvo, to je zaista raj za ljubitelje viskija i konjaka. Bilo je ostvarenje sna videti sve ono što poseduje upućeni i strastveni kolekcionar. On čuva istoriju viskija. Bila nam je čast što smo bili gosti gospodina Vijeta i što smo iz prve ruke videli njegovu izuzetnu kolekciju", kaže Monk.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Ne sadrže mnogo kalorija i zdrave su: Ovo su namirnice koje možete da jedete i u većim količinama
20.12.2024.•
1
Ne postoje namirnice koje nemaju kalorije, ali postoji hrana koja ima manje kalorija i koja našem telu donosi brojne zdravstvene prednosti i može da nam pomogne u gubitku prekomerne težine.
Pronađeni štetni sastojci u "Dubai čokoladi"
19.12.2024.•
6
U uzorcima tzv. Dubai čokolade uvezene u Nemačku pronađeno je mnogo štetnih sastojaka, saopštilo je ministarstvo potrošača savezne države Baden-Virtemberg.
Ideja za posni ručak: Evo kako da napravite pijanog šarana
17.12.2024.•
1
Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze.
Da zasladi i dušu zagreje: Ovo je recept za pikantnu toplu čokoladu
16.12.2024.•
0
Topla čokolada je jedan od omiljenih zimskih napitaka, koji se često vezuje za praznike i ušuškanu kućnu atmosferu dok je napolju hladno.
Čaša sakea napravljenog u svemiru mogla bi da košta pola miliona dolara
15.12.2024.•
0
Japanski proizvođač sakea odlučio je da ode tamo gde nijedan proizvođan do sada nije otišao - u svemir.
Najbolja karbonara zahteva samo šest sastojaka
15.12.2024.•
0
Iako popularna, mnogi karbonaru pogrešno pripremaju.
VIDEO: Palačinke u supi - jelo koje Italijani jedu za praznike
15.12.2024.•
0
Marko je Italijan koji živi u Njujorku, a na svojim društvenim mrežama često deli interesantne italijanske recepte, među kojima je i ovaj za jelo koje se u njegovoj regiji često jede za praznike.
Trik šefice restorana sa Mišelinovom zvezdicom: Kako napraviti savršeni britanski "čips"
14.12.2024.•
0
Nortkout u Lankaširu u Engleskoj ponosi se jednom Mišelinovom zvezdicom, a proglašen je i najboljim britanskim restoranom prema izboru putnika na Tripadvisor-u.
Glavni saveznik posnih jela: Evo kako da napravite majonez bez jaja
12.12.2024.•
3
Posni majonez jedan je od onih recepata koje najviše guglamo tokom perioda posnih slava, budući da većina ukusnih predjela sadrži upravo ovaj sastojak.
Nakon rekordnog skoka cena kafe: Najveće pržionice u Brazilu planiraju isto i za sledeću godinu
12.12.2024.•
2
Najpopularnije pržionice kafe u Brazilu, uključujuci "JDE Peet's", jednu od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti, nameravaju da povećaju cene početkom sledeće godine.
"Taste Atlas" objavio listu najboljih kuhinja sveta: Srbija visoko rangirana
11.12.2024.•
4
Popularni gastro vodič "Taste Atlas" objavio je godišnju listu 100 najboljih kuhinja sveta, a srpska kuhinja se plasirala na visoko 15. mesto.
VIDEO Ovo su dva recepta za čokoladne šišarke: Jednostavno, a jeftino
10.12.2024.•
0
Desert u obliku šišarki oduševio je prošle godine korisnike društvenih mreža, a s obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, donosimo recept.
Da vam se pirinač ne lepi za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode
08.12.2024.•
0
Pirinač je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama.
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
05.12.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Prosečan stanovnik Srbije godišnje popije oko 600 šoljica kafe
05.12.2024.•
2
Građani Srbije piju kafu koja dolazi iz zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, a pravilnikom o kvalitetu koji se primenjuje već dve godine, na tržištu je sve više zamena za ovaj napitak.
Osam najzdravijih sireva po preporuci svetskih nutricionista
04.12.2024.•
1
Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamina B a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
04.12.2024.•
0
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Ako se držite Božićnog posta: Ovo su saveti Batuta
01.12.2024.•
2
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je, povodom početka Božićnog posta, da on donosi značajnu promenu u načinu ishrane.
Bečki kiosci sa kobasicama deo svetske baštine UNESKO
28.11.2024.•
0
UNESKO je kioscima koji prodaju kobasice u Beču, "virstl-štandovima", dodelio status nematerijalne kulturne baštine.
Komentari 1
ja
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar