Francuska želi da zabrani upotrebu mesnih termina na vegetarijanskim proizvodima
Francuska vlada donela je uredbu kojom želi da spreči korišćenje mesnih naziva poput odrezak, roštilj ili rebra za opisivanje proizvoda na biljnoj bazi.
Foto: Pixabay
Kako prenosi "Gardijan", Mark Fesno, francuski ministar poljoprivrede, izjavio je kako nova uredba o proizvodima poput "veganske šunke" ili "biljnog odreska" cilja da olakša izbor kupcima i da je reč o "transparentnosti i poštenju u skladu s očekivanjima potrošača i proizvođača".
Međutim, neki vegani i organizacije za prava životinja smatraju da ovim potezom francuska vlada favorizuje mesnu industriju. Francuski poljoprivrednici i proizvođači mesa već su se dugo žalili zbog navodne zbunjenosti kupaca terminologijom vegetarijanskog "mesa".
Prema anketi iz 2020, manje od jedan odsto stanovnika Francuske se izjašnjava kao vegani, dok je sam pojam "vegan" postao kontroverzan zbog sukoba oko aktivizma protiv mesne industrije.
Otprilike 24 odsto Francuza izjašnjava se kao fleksitarijanci i smanjuje konzumaciju mesa. Međutim, istraživanja pokazuju da je prodaja veganskih proizvoda u francuskim trgovinama, uključujući i zamenske proizvode za meso, manja nego u susednim zemljama poput Velike Britanije.
Prošle godine Francuska je postala prva članica EU koja je pokušala da donese uredbu koja bi zaštitila mesne nazive od korišćenja za proizvode na biljnoj bazi. Ipak, vladin prvi pokušaj smatran je nejasnim pa je suspendovan od strane najvišeg administrativnog suda u Francuskoj. Sud je zatražio dodatne smernice od Evropskog suda pravde pre konačne odluke.
Međutim, ministarstvo poljoprivrede nije čekalo te smernice i pripremilo je novu uredbu, uz obrazloženje da je uzelo u obzir primedbe sudija.
Zabrana 21 termina
Francuska uredba o označavanju veganskih proizvoda donosi promene koje se odnose na proizvode proizvedene i prodate u Francuskoj. Prema novim smernicama, 21 mesni termin, kao što su "odrezak", "rebra" i "šunka", neće smeti da budu korišćeni prilikom opisivanja proizvoda na bazi proteina.
Dodatno, iako je još dozvoljeno korišćenje 120 naziva poput "kuvane šunke" i "kobasice", postoji uslov. Ti proizvodi ne smeju da sadrže više od određenog postotka biljnih proteina, koji se kreće između 0,5 i šest odsto. Ovo će u praksi značiti da će neki popularni proizvodi, kao što su veganske koktel-kobasice, morati da menjaju svoj naziv.
Nakon što je uredba sastavljena, poslata je Evropskoj komisiji kako bi se proverila njena usklađenost s postojećim pravilima o označavanju hrane.
Uredba će stupiti na snagu tek tri meseca nakon objave.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
1
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
6
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
2
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Komentari 1
Moj komentar nema
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar