
Danas je Svetski dan veganstva: Nekoliko saveta ako želite da postanete vegan
Svetski dan veganstva obeležava se svake godine 1. novembra, a uprkos mnogim uverenjima, veganska ishrana itekako može biti raznolika i dobra za zdravlje.

Foto: Pixabay
Poznato je da vegani ne jedu hranu životinjskog porekla - njihova ishrana ne uključuje meso, mleko, jaja, sir, pa čak ni med ni sve ostale namirnice koje sadrže sastojke životinjskog porekla. A ako i vi razmišljate o prelasku na vegansku ishranu ili ste jednostavno samo znatiželjni i zanima vas kako jesti veganski, evo što sve treba da znate.
Krenite polako, ali sigurno i zacrtajte cilj
Važno je na umu imati svoj krajnji cilj, ali jednako tako važno je da idete svojim tempom. Neki ljudi ne mogu da postanu vegani preko noći jer, kao i za svaku drugu promenu u životu, i za veganstvo je potrebno vreme, ne samo kako biste se navikli na nov način života, već i kako biste odredili šta vama najbolje odgovara.
Za početak, krenite s unošenjem malih promena u svoje svakodnevne obroke - malo-pomalo povećavajte količinu namirnica biljnog porekla u svojoj ishrani. Zapamtite, za gotovo svaku vrstu hrane postoji biljna alternativa i sigurno ćete pronaći nešto što vam odgovara.
Možete započeti s uklanjanjem mesa ili mlečnih proizvoda s jelovnika jedan dan nedeljno, pa to postepeno povećavati na dva, tri, četiri dana nedeljno. Možete čak pokušati da menjate jedan po jedan proizvod tako da kravlje mleko zamenite bademovim ili sojinim ili maslac kokosovim uljem. Opcija je mnogo, samo pronađite svoj tempo.
Hranite se zdravo i kvalitetno
Veganska ishrana ne znači automatski i da je zdrava jer postoje veganske verzije gotovo svake vrste brze hrane koja vam padne na pamet. Važno je da jedete široku paletu biljne hrane i svakodnevno konzumirate uravnotežene obroke koji uključuju niz zdravih namirnica.
Tako ćete, na primer, iz pasulja dobiti proteine i vlakna, a iz lisnatog povrća vitamine A, C i K. Birajte namirnice svih boja kako biste iskoristili sve njihove dobrobiti - paradajz u sebi sadrži likopen koji je dobar za srce, borovnice sadrže antocijanine koji pospešuju rad mozga, a batat u sebi krije mnogo vitamina A koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju.
Isprobajte neke nove recepte
Počastite svoje nepce novom hranom i novim ukusima. Izađite iz sopstvene zone udobnosti i otkrijte neke nove recepte jer postoje hiljade i hiljade veganskih recepata iz svih krajeva sveta. Dakle, bez obzira na vaš ukus, sigurno ćete pronaći nešto što će vam odgovarati.
Uz to, dobra stvar je da ne morate biti vrhunski kuvar ili profesionalac kako biste to ostvarili. Bićete prijatno iznenađeni kada saznate koliko toga zapravo možete pripremiti od najjednostavnijih namirnica koje se već nalaze u vašem špajzu i frižideru.
Neka povrće postane zvezda vaših obroka
Ljudi se često fokusiraju na ono što ne mogu da jedu kada su na biljnoj ishrani i misle da previše propuštaju, umesto da se fokusiraju na ono što mogu da jede, a što je vrlo ukusno i zdravo. Istina je da jedan dobar i ukusan obrok ne mora biti fokusiran na meso.
I povrće može biti zvezda svakog obroka, a obroci prepuni povrća najbolji su izbor - povrće je puno vitamina (poput A i K) i minerala (poput kalijuma), nije visokokalorično, a budući da je bogato vlaknima, može vam pomoći da se dugo osećate sito.
Ne oklevajte da tražite pomoć
Pitate se gde možete kupiti vegansku čokoladu? Kako ispeći kolač bez jaja? Kako razgovarati sa svojim bližnjima o veganstvu? Zapamtite da niste sami. Danas je na internetu dostupno mnoštvo informacija, ali i slobodno pitajte druge za savet. Povežite se s ostalim veganima na društvenim mrežama - mnogi će vam rado pomoći.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
1
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
Komentari 5
Boka
Bezelbub
Novsadjanka
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar