Umak, namaz ili dodatak jelima: Kako da napravite pikantni humus?

Humus je ukusan i hranljiv namaz koji se priprema od kuvanih leblebija, tahinija (susamovog putera), belog luka, limunovog soka i maslinovog ulja.
Umak, namaz ili dodatak jelima: Kako da napravite pikantni humus?
Foto: Pixabay
Da biste napravili pikantni humus, možete dodati različite začine kako biste pojačali ukus.
Evo jednostavnog recepta za pikantni humus:
Šta vam sve treba?
 
1 konzerva (oko 400 g) kuvanih leblebija, ispranih i oceđenih
3 kašike tahinija
3 kašike sveže ceđenog limunovog soka
2 čena belog luka, sitno iseckana
1/2 kašičice soli (po ukusu)
1/2 kašičice kumina
1/4 kašičice paprike u prahu (možete dodati više ako želite jaču pikantnost)
3-4 kašike maslinovog ulja
2-3 kašike vode (po potrebi)
 
Priprema:
 
U blender ubacite leblebije, tahini, limunov sok, beli luk, so, kumin i crvenu papriku.
 
Blendajte sastojke dok ne dobijete glatku smesu. Ako je smesa previše gusta, dodajte malo vode kako biste postigli željenu konzistenciju.
 
Dodajte maslinovo ulje i ponovo blendajte dok se sve dobro ne sjedini.
 
Posolite po ukusu i, ako želite, dodajte još paprike u prahu za pojačanu pikantnost.
Poslužite pikantni humus sa svežim povrćem, tostiranim hlebom ili pita hlebom.
 
Po želji, možete dodati i malo svežeg peršuna, crnog susama ili masline za dekoraciju.
 
Ovaj pikantni humus je odličan kao umak, namaz ili dodatak raznim jelima.
 
Uživajte!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti