Amerikanci će (možda) reklasifikovati krompir kao - žitaricu

Prosečan Amerikanac kada jede povrće, uglavnom jede krompir i paradajz, navodi Služba za ekonomskaistraživanja Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država.
Amerikanci će (možda) reklasifikovati krompir kao - žitaricu
Foto: Pixabay
Prosečan Amerikanac je 2019. godine pojeo skoro 25 kilograma krompira i 15 kilograma paradajza, prenosi Index.hr.
 
Međutim, postoji šansa da će agencija reklasifikovati krompir, premeštajući ga iz skrobnog povrća u kategoriju žitarica, pirinča i drugih ugljenih hidrata. 
Kako piše Volstrit džurnal, Savetodavni komitet za smernice za ishranu SAD sastavlja svoje smernice za ishranu za 2025. godinu, a status krompira bi mogao da se promeni.
 
Inicijatori kažu da sve većim brojem modernih dijeta i novim načinima ishrane žele da obezbede da svi dobiju dovoljno hranljivih materija, bilo da jedu više krompira, hleba ili pasulja. 
Dakle, od 2025. godine, ukoliko Amerikanci jedu pomfrit svaki dan, mogli bi reći da jedu žitarice svaki dan.
 
Inače, njihove smernice o ishrani hranu svrstavaju u pet kategorija – mlečni proizvodi, voće, žitarice, proteini i povrće. Neki ljudi iz struke su se pobunili zbog premeštanja krompira iz jedne kategorije u drugu.
 
"Skrobno povrće i žitarice su dve izuzetno različite grupe namirnica koje imaju izuzetno različite uloge u unosu hranljivih materija u ishranu. Za razliku od žitarica, beli krompir je bogat kalijumom, kalcijumom, vitaminom C, vitaminom B6 i vlaknima", kažu oni. 

Nije jasno kako će se ova situacija odvijati.

  • w/e

    26.12.2023 22:31
    Paradajz
    Paradajz je voce, a ne povrce, osim ako ne misle na samu stabljiku.
  • need for speed

    25.12.2023 08:43
    Ameri
    Možešte vi i šećer da staviti u voće ali neće biti zdraviji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće